Frugttræer

Æbletræer

Køb  æbletræer i Plantorama

Frugttræer

Æbletræer

Æbletræer fås i mange forskellige sorter, der alle giver smagfulde æbler år efter år. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Æbletræer i haven

Langt de fleste æbler, der dyrkes i de danske haver, er meget velegnede til at spise rå. Der findes dog også såkaldte madæbler, som er bedst egnet til brug i madlavningen. Æbler kan blandt andet bruges til grød og i kager, hvor den friske smag komplimenterer søde smage godt.

Se udvalget af æbletræer her.

 

Hvilket æbletræ skal du vælge?

Æblertræet, Malus domestica, er et løvfældende træ, som dyrkes for at høste træets frugter, æbler. Der findes mange sorter af æbler, og de er alle samlet under betegnelserne "sødæbler" eller "spiseæbler".

Æbletræer kan blive mange meter høje og har en smuk blomstring i foråret. Afhængig af sort kan æbler have forskellige kendetegn, men de er alle kendetegnet ved at være over 3 cm i diameter og ved at have en frisk til sød smag.

 

Stort udvalg af æbletræer

Vi forhandler sommeræbler og efterårsæbler, madæbler og spiseæbler, grønne æbler og røde æbler, sure æbler og søde æbler, saftige æbler og melede æbler. Uanset hvilken æblesort du foretrækker, finder du den med al sandsynlighed i Plantorama.

Vi har et stort udvalg af sorter, og mange af sorterne kan fås som espaliertræ eller krukketræ. Disse løsninger passer godt til haver, hvor pladsen er trang. Vi har også store æbletræer, som allerede sætter frugter i året for plantning. Få gode råd til plantning og pasning af frugttræer.

 

Æbletræer af højeste kvalitet

Vores æbletræer er alle dyrket i Danmark og er derfor tilpasset det danske klima. Træerne bliver dyrket og udvalgt efter de strengeste kvalitetsprincipper. Når du køber et æbletræ ved Plantorama, kan du derfor være sikker på at få et træ af den højeste kvalitet.

Vores æbletræer er blandt andet kendetegnet ved at have kraftigt og sundt rodnet, podested i den rette højde, lige og kraftig stamme, sund grensætning (4 – 5 grene) samt sunde skudspidser.

 

Familieæbletræer

Et familieæbletræ er et æbletræ, der er podet med tre forskellige æblesorter. Sorterne varierer i løbet af sæsonen. Der er flere fordele ved at plante et familieæbletræ.

For det første er familieæbletræer selvbestøvende. Sorterne er nøje udvalgt og sammensat for at sikre en optimal bestøvning. Familieæbletræer er således en praktisk løsning til mindre haver, hvor der ikke er plads til at plante flere forskellige æbletræer.

Et familieæbletræ er desuden et oplagt valg, hvis du har svært ved at overskue, hvilke af de mange æblesorter, du skal vælge. Udover at være sammensat for at opnå en optimal bestøvning, er sorterne på et familieæbletræ nemlig også sammensat, sådan at æblerne varierer i smag og høsttidspunkt. Læs mere om fordelene ved familiefrugttræer.

 

Miniæbletræer i haven

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af miniæbletræer, som er velegnet til udplantning i krukke. Vi har blandt andet sorterne 'Rød Ingrid Marie', 'Cox Orange', 'Elstar'. 'Rød Aroma' og 'Rød Ananas' som miniæbletræer.

Miniæbletræer er kendetegnet ved at være podet på en grundstamme med en svag tilvækst, og de er derfor længere tid om at vokse til fuld størrelse end almindelige æbletræer.

 

Søjleæbletræer

Søjleæbletræer er dejlige prydtræer, som får flotte hvide-rosa blomster i maj-juni og små frugter i efteråret. Ønsker du at plante et dejligt lille træ i din have, er dette et godt valg. Paradisæbler hører til blandt vores allersmukkeste prydtræer og dens naturlige vækstform giver et bredkronet lille træ på 3 - 5 m afhængigt af sorten.

Foruden en smuk og dejlig duftende blomstring hvert forår, dannes små æblefrugter i sensommeren. Her er der valgt at klippe sidegrenene ind langs stammen for at lave et spindeltræ. Et træ med mange, men korte sideskud langs hele stammens længde.

For at bevare den slanke form skal du gøre følgende: (1) Marts måned Alle sidegrenene klippes tilbage til 20 cm længde målt fra stammen og (2) Juli måned Nye skud lippes tilbage til 20 cm længde målt fra stammen. De sideskud som fremkommer på de kraftige sideskud reduceres til 10 cm længde. Når træet har nået den ønskede højde, kan man klippe toppen af.

 

Æblesorter til haven

Et æbletræ er ikke bare et æbletræ. Der findes hundredvis af æblesorter, og de har alle vidt forskellige egenskaber. Derfor skal du overveje det nøje, før du vælger, hvilken æblesort du vil plante hjemme i haven.

Når du skal vælge æblesort, skal du først og fremmest overveje frugtens smag: Er du til søde eller syrlige æbler? Dernæst skal du overveje høsttidspunktet: Vil du have tidlige æbler i august eller vil du have efterårsæbler i oktober? 

Sidst men ikke mindst skal du overveje træets størrelse: Kan du tilbyde træet den plads, det har brug for at udvikle sig optimalt? Nedenfor finder du korte beskrivelser af de mest velsmagende og sikre æblesorters kendetegn. Læs vores æbletrækalender.

 

'Rød Aroma'

'Rød Aroma' er et fantastisk spiseæble med en frisk, syrlig-sød smag. Æblerne er store, saftige og har en smuk rød farve. Æblerne er klar til høst fra midt i september og kan gemmes til november.

Træet er sundt og modstandsdygtigt overfor sygdomme og giver hurtigt et stort udbytte. 'Rød Aroma' er med god grund et af de mest udbredte æbletræer i de danske haver.

 

'Discovery'

'Discovery' er – ligesom 'Rød Aroma' – en meget udbredt æblesort i de danske haver. Æblet er fast og saftigt og har en dejlig, syrlig-sød smag.

Æblerne med de solkyssede kinder er klar til høst fra sidst i august og kan opbevares indtil oktober. 'Discovery' udmærker sig desuden ved at have en moderat tilvækst og kræver derfor kun begrænset beskæring.

 

'James Grieve'

'James Grieve' er endnu en af de sikre æblesorter. Æblet er gulgrønt med røde kinder og har en dejlig, frisk smag. Æblerne er klar til høst fra midten af september og kan gemmes en god måneds tid.

Ligesom 'Discovery' udmærker 'James Grieve' sig ved at have en moderat tilvækst og kun kræve let beskæring. Sorten er desuden meget sund og modstandsdygtig overfor sygdomme. Endelig udmærker den sig ved hurtigt at give et meget stort og stabilt udbytte.

 

Bestøvning af æbletræer

Alle æblesorter er fremmedbestøvere, hvilket betyder, at et æbletræ har brug for at være placeret i umiddelbar nærhed af et æbletræ af en anden sort for at blive bestøvet og danne frugter. I nogle tilfælde kan du være heldig, at naboen har et æbletræ, der kan bestøve dit æbletræ. Det er dog en usikker løsning i de fleste tilfælde.

For at være sikker på at opnå en effektiv bestøvning anbefaler vi, at du planter mindst to, men meget gerne tre æbletræer af forskellige sorter med maksimalt 50 meters afstand. Læs mere om bestøvning af frugttræer.

Frugttræer

Æbletræer til haven

Æbletræer fås med søde og syrlige, saftige og melede, tidlige og sene samt grønne og røde æbler. Så der er noget til enhver smag. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af æbletræer til haven.

Æbletræer i haven

Æbletræet, Malus domestica, er et løvfældende træ, der bliver mange meter højt og har en smuk blomstring i foråret. Æbler grupperes under enten sødæbler eller spiseæbler, men er alle over 3 cm i diameter og har en frisk-sødlig smag. De fleste æbler egner sig til at blive spist rå, men særligt madæblerne er velegnede i madlavningen.

Æbletræer plantes på friland, men de findes også i udgaver til espalier og krukker. Sidstnævnte passer fint til mindre haver eller terrassen.

Æbletræssorter til haven

Sorter indenfor æbletræer varierer meget i høsttidspunkt, smag og størrelse. De fås med søde og syrlige, saftige og melede, tidlige og sene samt grønne og røde æbler. Blandt populære sorter kan nævnes ’ Rød Aroma’, ’Discovery’ og ’James Grieve’.

Bestøvning af æbletræer

Æbletræer kræver fremmedbestøvning, så de skal placeres nær andre æblesorter - enten i egen have eller omkringliggende haver. Vil du være helt sikker på, at æbletræet bliver bestøvet, skal du plante to-tre forskellige sorter med en afstand på højst 50 m.

Familieæbletræer har tre æblesorter på samme træ, der bestøver hinanden, så her kan du nøjes med et enkelt træ. Sorterne på træerne er sammensat, så bestøvningen er optimal samt at æblerne varierer i smag og høsttidspunkt. 

Beskæring af æbletræer

Æbletræer har gavn af beskæring, da det sikrer træets vitalitet samt en sund frugtsætning og en pæn form. Den første beskæring skal foretages efter udplantning, således at halvdelen af krongrenene sidder tilbage på træet. Derefter må frugttræet godt stå uden beskæring de første par år. 

Det optimale tidspunkt at beskære på er om sommeren. Beskæringen foretages lige uden for grenkraven, hvor grenen udspringer fra stammen. Det er bedst at beskære nedefra og op, hvis du vil holde æbletræet lavt. Grene, som skygger meget, kan fjernes, så flere frugter for mere lys og sol.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}