×
FRI FRAGT  på alle varer! Gælder ved køb over 500 kr. t.o.m. søndag

Frugttræer

Kirsebærtræer

Kirsebærtræer fås i mange sorter, der alle giver søde-syrlige frugter. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Kirsebærtræer i haven

Kirsebærtræet (synonymer: sødkirsebær og fuglekirsebær), Prunus avium, er et stort, løvfældende træ, som er naturligt udbredt mange steder i Europa, herunder også i den danske natur. Træet menes at være indført i landet, men i dag findes det altså forvildet flere steder.

Vi kender dog bedst kirsebærtræet hjemme fra haven, hvor vi dyrker træet på grund af dets velsmagende frugter, kirsebær. Kirsebær modner i sommeren, og er derfor - ligesom jordbær - blevet et symbol på sommer i Danmark. Afhængig af sort varierer frugterne i størrelse og farve, men alle sorter har den syrlig-søde smag til fælles.

Se udvalget af kirsebærtræer her.

Brug af kirsebær

Kirsebær kan spises rå, som de er, men de kan også bruges i bagværk. Desuden bruges frugterne i grød, saft, marmelade og selvfølgelig til kirsebærsovs ovenpå ris á la mande til jul.

 

Stort udvalg af kirsebærtræer

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af kirsebærtræer. Vi har et stort udvalg af sorter og kirsebærtræer i forskellige størrelser: vi har både store kirsebærtræer i potter, som allerede giver frugt i året for plantning, og dværg kirsebærtræer, som er egnet til mindre haver.

Uanset hvilke ønsker og behov du har til dit kirsebærtræ, vil du altså kunne finde en passende løsning blandt vores store udvalg. Få tips til plantning og pasning af frugttræer.

Kirsebærtræer af højeste kvalitet

Vores kirsebærtræer er alle dyrket i Danmark og er derfor tilpasset det danske klima. Træerne bliver dyrket og udvalgt efter de strengeste kvalitetsprincipper. Når du køber et kirsebærtræ ved os, kan du være sikker på at få et træ af den højeste kvalitet.

Vores kirsebærtræer er blandt andet kendetegnet ved at have kraftigt og sundt rodnet, podested i den rette højde, lige og kraftig stamme, sund grensætning (4 – 5 grene) samt sunde skudspidser.

Japansk kirsebærtræ

Japansk kirsebærtræ, også kaldet prydkirsebær, får smukke lyserøde blomster i april og maj måned, der bringer liv og romantik til haven. Japansk kirsebærtræ får ikke nødvendigvist mange kirsebær, og der er faktisk sjældent, at det får nogle overhovedet. Det er derfor et træ som skal nydes for dets skønhed og evig-mange blomster. Læs mere om japansk kirsebærtræ.

Dværg kirsebærtræ

Et dværg kirsebærtræ er et mindre kirsebærtræ, som er egnet til de mindre haver samt til at have i krukker. Dværg kirsebærtræ fylder ikke ligeså meget som et almindeligt kirsebærtræ, og kan derfor passe ind på et mere trængt område i haven eller terrassen.

 

Kirsebærsorter til haven

Der findes 300 registrerede kirsebærsorter på verdensplan, og de har alle vidt forskellige egenskaber. Overordnet opdeles kirsebær i sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær. Som navnet antyder, er det som oftest sødkirsebær, vi finder hjemme i de danske haver.

Af sødkirsebærsorterne er 'Lapins', 'Sunburst' og 'Stella' blandt de mest udbredte i Danmark. Disse tre sorter er alle kendetegnet ved deres velsmagende, lækre bær samt ved at være selvbestøvende.

Vælger du en af disse kirsebærsorter, behøver du altså ikke tænke på at have fremmedbestøvere i nærheden. Nedenfor kan du læse mere om disse tre populære kirsebærsorter.

'Lapins'

'Lapins' er kendetegnet ved at have et stabilt og stort udbytte af smukke, mørkerøde bær. Bærrene er klar til høst i august måned, og de har en fantastisk sød smag og en fast og sprød konsistens.

'Lapins' udmærker sig desuden ved at være et meget sundt træ, som fungerer godt i den sprøjtefri have.

'Sunburst'

'Sunburst' er kendetegnet ved sine meget store, mørkerøde bær. 'Sunburst' er det af de gænge kirsebærsorter, som danner de største frugter.

Udover at bærrene er store, udmærker de sig også ved at være meget søde og saftige – også inden de er fuldmodne. Du kan derfor med fordel løbende plukke bær fra denne sort. Ligesom 'Lapins' er 'Sunburst' klar til høst i juli måned.

'Stella'

'Stella' danner mørkerøde, hjerteformede bær. Bærrene er søde og saftige, og udbyttet er stabilt. Bærrene er klar til høst i august måned. Udover at være selvbestøvende er 'Stella' også en fortræffelig fremmedbestøver.

 

Bestøvning af kirsebærtræer

Der findes både kirsebærsorter - som de ovennævnte -, som er selvbestøvende, og kirsebærsorter, som har brug for at blive bestøvet af andre kirsebærsorter. Det gælder eksempelvis sorterne 'Merton Glory' og 'Van'. Dette er naturligvis vigtigt at være opmærksom på, når du vælger kirsebærtræ til din have.

Er et kirsebærtræ ikke selvbestøvende, skal du undersøge, hvilke sorter det kan blive bestøvet af og sørge for at plante de to sorter i nærheden af hinanden - helst ikke med en afstand på mere end 50 m. Læs mere om bestøvning af frugttræer.

 

Pasning af kirsebærtræ

Kirsebærtræet behøver ikke den store pasning, da det danske vejr som regel giver træet al den nødvendige fugt det har brug for. Det samme er gældende i forhold til gødning. Kirsebærtræ behøves ikke at blive beskåret - at beskære et kirsebærtræ er faktisk en stressfaktor, og derfor bør du helt undgå det. For at opnå den ønskede form på kronen, kan du beskære grenene, dog bør beskæring kun ske ved vedligeholdelse. Læs mere om pasning af kirsebærtræ.

FRUGTTRÆER

Kirsebærtræer til haven

Kirsebærtræer opdeles i sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær. Sødkirsebær findes i danske haver og kendetegnes ved søde frugter. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af kirsebærtræer til haven.

Kirsebærtræer i haven

Kirsebærtræe, Prunus avium, er et stort, løvfældende træ, der giver velsmagende kirsebærfrugter i sommersæsonen. Kirsebær har en sød-syrlig smag, men varierer i størrelse og farve afhængig af sort.

Kirsebærtræer fås både som store kirsebærtræer i krukker, som giver frugt i året for udplantning, og dværgkirsebærtræer, der er velegnede til mindre haver.

Mange spiser kirsebærtræets frugter rå, men de velegner sig også til bagværk. Desuden bruges frugterne i grød, saft, marmelade og i den velkendte kirsebærsovs til jul.

Kirsebærsorter til haven

Kirsebærsorter opdeles i sødkirsebær, surkirsebær og fuglekirsebær, hvor sødkirsebær er at finde i de danske haver. De kendetegnes ved deres sødmefyldte frugter. Blandt udbredte sorter kan nævnes ’Lapins’, ’Sunburst’ og ’Stella’, som alle er velsmagende og selvbestøvende.

Bestøvning af kirsebærtræer

Kirsebærtræer findes i selvbestøvende sorter og i sorter, der er afhængige af fremmedbestøvning. Kirsebærtræer, der ikke er selvbestøvende, skal stå i nærheden af (50 m) en anden sort, som kan bestøve den. Det er ikke alle kirsebærtræer, der kan bestøve hinanden.

Beskæring af kirsebærtræer

Kirsebærtræer trives bedre, hvis de bliver beskåret. Det sikrer træets vitalitet og giver en sund frugtsætning og en pæn form. Den første beskæring af kirsebærtræ foretages umiddelbart efter udplantning, så halvdelen af kronens grene sidder tilbage. Derefter kan kirsebærtræet fint undvære beskæring de første par år.

Det ideelle tidspunkt for beskæring af kirsebærtræ er om sommeren. Beskæringen udføres lige uden for grenkraven, hvor grenen udspringer fra stammen. Det er mest optimalt at beskære kirsebærtræ nedefra og op, hvis træet skal holdes lavt.

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}