{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Krydderurter

Spiselige bær og planter

Krydderurter og urter til haven

Krydderurter er både velsmagende nytteplanter og dekorative prydplanter. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Krydderurter i haven

Krydderurter er både velsmagende nytteplanter og dekorative prydplanter. Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, når det kommer til aroma og smag.

Krydderurter bruges som naturmedicin og - på grund af den dejlige smag og aroma - i parfume, røgelse og olier og som krydderi i madlavningen. Udover at være en fortræffelig nytteplante er mange krydderurter også smukke prydplanter, som tilfører flotte farver til haven.

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af krydderurter - lige fra klassikeren i det danske køkken, persille, til de mere spændende og anderledes sorter, som lakridstagetes, jordbærmynte og stevia.

Sådan dyrker du krydderurter

Du kan både anvende krydderurter friske og tørrede, findelte og helle eller blot som pynt. Udover at give maden smag og duft, har urterne et højt indhold af vitaminer og mineraler, som vi nyder godt af. Du kan også læse mere om krydderurtefrø.

Nogle krydderurter, eksempelvis timian, purløg, citronmelisse og mynte, er flerårige. Det betyder, at de visner bort om efteråret og spirer frem igen til foråret. Andre krydderurter, eksempelvis basilikum, dild og koriander, er etårige. De kan sås direkte på voksestedet eller sættes til forspiring i marts og derefter plantes udendørs.

Urterne kan placeres indendørs og udendørs et lyst og solrigt sted i en blød og næringsrig pottemuld. Planterne skal vandes regelmæssigt. Få tips og tricks til krydderurter i haven.

Krydderurter året rundt

Krydderurter er ikke forbeholdt sommermånederne. Du kan nemlig fryse og tørre dine urter, så du har lækre urter helt frem til foråret, hvor flerårige urter spirer igen, og du kan plante nye urter.

Uanset om urterne skal fryses eller tørres, er det bedst at skylle dem i koldt vand og tørre dem i et viskestykke. Ved frysning pakkes krydderurterne ned i plastposer og lægges i fryseren. Når du skal bruge dem, nulrer du blot den nødvendige mængde af.

Ved tørring skal du fordele krydderurterne på et stykke køkkenrulle og lægge dem i mikroovnen til tørring. Tør først på fuld styrke i et par minutter, vend urterne og fortsæt tørringen, indtil de er helt udtørrede. Tørrede krydderurter opbevares i en tætsluttende beholder.

Nemme krydderurter til begynderen

Det er igen blevet populært at dyrke sine egne krydderurter – det er nemlig billigere, og så smager hjemmedyrkede urter bare bedre. For den uerfarne urtegartner, kan det være en fordel at begynde med nemme urter.

Purløg foretrækker en solrig placering, men kræver til gengæld ingen vanding, gødning eller anden pleje. Purløg gør sig særligt godt på rugbrødsmadder og i pålægssalater.

Mynte stortrives uden vanding og gødning og den breder sig villigt. Den største udfordring med mynte er at få den til at begrænse sig.

Timian er en solelskende plante, som ikke kræver vanding eller gødning. Den er desuden ekstremt hårdfør, så den kan stå en vinter i hård frost uden beskyttelse og alligevel skyde frem igen.

Oregano er essentiel i italienske retter, og den kan sagtens plantes i de danske haver. Oregano kræver sol, men stiller ingen særlige krav til jorden, vanding eller gødning.

Salvie er en middelhavsplante og elsker derfor meget sol. Til gengæld behøver du hverken vande, gøde eller beskære salvie. Desuden er den hårdfør og beholder bladene vinteren igennem.