Læggekartofler giver helt særligt velsmagende, hjemmeavlede kartofler. Ingen kartofler smager bedre end friskopgravede, hjemmeavlede kartofler - og læggekartofler gør det muligt for dig at dyrke dine egne kartofler hjemme i baghaven.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af kartoffel sorter, blandt andet sorterne 'Folva', 'Sava', 'Bintje', 'Hamlet', 'Asparges', 'Jutlandia' og 'Solist'. Vi har desuden et udvalg af økologiske læggekartofler til den økologiske have.
Kartoffelplanten, Solanum tuberosum, er en planteart i natskyggefamilien, der bliver op til 1 m høj og blomstrer med stjerneformede, hvide eller violette blomster. Det er imidlertid ikke for plantens prydegenskaber, at kartoffelplanten dyrkes.
Faktisk glæder haveejerne sig over, når planten er afblomstret og begynder at visne ned – så er det nemlig ved at være tiden, hvor plantens små knolde, kartoflerne, er klar til at blive høstet.
Kartoflen betragtes af mange som noget ærkedansk, men det er den faktisk ikke. Den kommer ikke fra Danmark – ja, den kommer slet ikke fra Europa. Den kommer derimod helt fra det eksotiske Sydamerika, hvor indianerne havde dyrket den i mange hundrede år, før europæerne i midten af 1500-tallet opdagede kartoffelplanten.
De indførte den i Europa. I kartoflens første tid i Europa blev den anset for at være en delikatesse, men den kom snart til at udgøre en grundlæggende del af europæernes hverdagskost.
De seneste år er kartoflen – sammen med ris og pasta – blevet en spise, som mange undgår, fordi de fejlagtigt tror, at den feder. Ernæringseksperter påpeger imidlertid, at kartoflen er en fedtfattig, fiberrig og mættende kilde til vitaminer og mineraler.
Der er altså ingen grund til at nægte sig selv at spise kartofler. Tværtimod anbefaler ernæringseksperterne, at man spiser 200-250 gram kartofler om dagen og gerne syv dage om ugen.
For de miljøinteresserede er det desuden værd at bemærke, at kartofler hører til de mest miljøvenlige afgrøder. Dels giver kartofler et højt udbytte per kvadratmeter og dels kan kartofler dyrkes hjemme i baghaven og belaster således ikke miljøet med lange transporter.
Du kan købe kartofler i alle danske supermarkeder, men ingen kartofler smager bedre end dem, du selv går ud i haven og graver op af jorden. Hvis du som nybegynder savner inspiration til hvilke grøntsager du som kan dyrke, kan du se vores guide for nybegynderen her.
Derfor foretrækker langt de fleste at avle deres egne kartofler og der findes ikke mange køkkenhaver i Danmark, hvor kartoflen ikke er en fast afgrøde.
For at dyrke dine egne kartofler har du brug for læggekartofler. Kartofler, der er tilovers fra husholdningen, kan indeholde skadelige bakterier og det frarådes derfor at bruge disse.
Desuden indeholder kartofler fra supermarkedet ofte en blanding af kartofler og bruger du disse som læggekartofler, kan du altså ikke være sikker på, hvilken sort du får. Du bør i stedet købe certificerede læggekartofler, som er beregnet til dyrkning.
Læs vores gode råd til dyrkning af kartofler her.
Hos Plantorama forhandler vi udelukkende læggekartofler af den højeste kvalitet. Vores læggekartofler er produceret og udvalgt efter de strengeste kvalitetsprincipper, sådan at du altid får en sund, resistent og stærk læggekartoffel, når du handler ved os.
Vi har desuden et stort udvalg af læggekartofler, sådan at du altid kan finde den sort, der passer til netop dine behov: lige fra de mest dyrkede sorter, såsom ’Folva’ og ’Sava’, over de mere specielle sorter, såsom ’Bintje’ og ’Asparges’, til nye, spændende sorter, såsom ’Exquisa’, ’Princess’ og 'Frieslander'.
Vi har desuden et udvalg af økologiske læggekartofler, sådan at den økologibevidste også kan dyrke sine egne kartofler.
Når du skal vælge, hvilken sort læggekartoffel du skal købe, skal du først og fremmest spørge dine smagsløg til råds. Kan du bedst lide faste, fede kartofler eller må de godt være lidt melede og tørre?
Skal de have en kraftig, nøddeagtig smag eller en mild smag? Desuden skal du spørge dig selv om, hvad kartoflerne skal bruges til. Spiser du mange kogte kartofler, skal du bruge dem i kartoffelsalat eller elsker du kartoffelmos?
Når du har afgjort, hvilken smag og konsistens du foretrækker, bør du undersøge, hvilke sorter der gror bedst under de forhold, du kan tilbyde. Du skal også overveje, hvor lang tid kartoflerne skal være i jorden, før de kan høstes.
Man deler kartofler op i tidlige, middeltidlige og sene sorter og disse kategorier henviser altså til, hvor længe kartoflerne er om at blive høstklar. Endelig kan du også skæve til sortens udbytte, som enten kan være lavt, middel eller højt, samt hvor længe holdbarhed, kartoflen har efter opgravning.
Hvis du søger drivhus- og grøntsagsplanter kan du se vores udvalg her