{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Spiselige bær og planter

Haveplanter

Planter til den spiselige have

Frugttræer, frugtbuske og frugtplanter giver alle smagfulde frugter. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Spiselige bær og planter gør haven nyttig

Det er skønt at plukke friske frugter, grøntsager og krydderurter i egen have. Hjemmedyrkede planter smager bare bedre samtidig med, at de pynter og gør haven nyttig. Vores træer, buske og planter er af højeste kvalitet. De dyrkes og udvælges efter strenge kvalitetsprincipper og plejes med omhu i vores centre. Det kaldes GroBedre og er din garanti på sunde og stærke planter.

I Plantorama har vi et stort udvalg af spiselige bær og planter, som blandt andet omfatter jordbær- og rabarberplanter, æble- og kirsebærtræer, blåbær- og hindbærbuske samt mere eksotiske frugtplanter.

Grøntsager i haven

Grønsagsplanter giver friske og velsmagende grønsager hele sommeren lang. Ligesom det er vidunderligt at dyrke sine egne blomster, er det også vidunderligt at dyrke sine egne grøntsager. Der er noget helt særligt ved at gå ud i haven eller drivhuset for at hente friske grøntsager.

De hjemmeavlede grøntsager har en helt anden intens smag, saftighed og sprødhed end dem, man køber i butikkerne. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af grøntsagsplanter - blandt andet tomater, agurker og chili.

Der findes et væld af grønsagsplanter, men de mest almindelige i de danske køkkenhaver er tomat og agurk. Desuden er chili blevet en meget populær grønsag at dyrke herhjemme. Fælles for alle grønsagsplanter er, at de får de optimale vækstbetingelser i drivhuset. Læs vores guide om pasning af agurk.

Her får de nemlig al den læ, solskin og varme, som de har brug for til at udvikle store, saftige og sprøde grønsager. Grønsager er noget af det sundeste, vi mennesker kan indtage. Grønsager har et lavt kalorieindhold, men er til gengæld proppet med essentielle næringsstoffer og sunde energikilder.

Udover at tilføre kroppen næring og energi har grønsager en styrkende effekt på immunforsvaret og forebygger mod diverse sygdomme. Derfor er det meget vigtigt, at grønsager udgør en stor del af vores kost.

Krydderurter i haven

Krydderurter er både velsmagende nytteplanter og dekorative prydplanter. Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, når det kommer til aroma og smag. Krydderurter bruges som naturmedicin og - på grund af den dejlige smag og aroma - i parfume, røgelse og olier og som krydderi i madlavningen.

Udover at være en fortræffelig nytteplante er mange krydderurter også smukke prydplanter, som tilfører flotte farver til haven. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af krydderurter - lige fra klassikeren i det danske køkken, persille, til de mere spændende og anderledes sorter, som lakridstagetes, jordbærmynte og stevia. Få gode råd til krydderurter.

Frugttræer giver skygge og lækre frugter

Frugttræer vokser sig som regel store i haven, hvor de giver skygge. Samtidig giver de lækre frugter, du kan bruge i eksempelvis saft, marmelade og desserter. De forskellige frugttræer stiller særlige krav til vækstforholdene, men generelt trives frugttræer bedst på varme og solrige placeringer med gode læforhold.

De mest velsmagende frugter fås ved at udplante frugttræer i en næringsrig jord og gøde med almindelig havekompost. Beskæring og udtynding af frugttræer er ikke nødvendig, men det sikrer træets vitalitet og større, mere velsmagende frugter. De fleste frugttræer kræver fremmedbestøvning fra frugttræer i nærheden. Læs mere om frugttræer.

Sådan planter du frugttræer

Vi anbefaler, at du planter frugttræer i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Frugttræer har generelt brug for luft omkring sig, hvorfor vi anbefaler følgende planteafstande; æbler: 3x5 m, pærer: 3x5 m, blommer: 4x5 m og kirsebær 4x6 m.

Husk at grave et rigeligt stort plantehul til frugttræet – minimum tre gange så stort som rodklumpen og lige så dybt som træets rødder. Jorden i bunden af plantehullet skal løsnes godt, så træet kan få rodfæste. Tilføj eventuelt dræn i plantehullet, hvis jorden er meget fugtig eller tung.

Plantehullet skal dernæst fyldes op med vand, hvorefter du placerer rodklumpen i en passende højde. Dæk afslutningsvist hullet til og vand rigeligt. Efter udplantning kan du dække plantestedet med et tyndt lag kompost, som vil holde på jordens fugtighed og samtidig afgive næring til træet. Få flere gode råd til frugttræer.

Pasning af nyplantede frugttræer

Frugttræer trives bedst på en solrig placering i en næringsrig almindelig jord. Frugttræer vil desuden sætte pris på en placering med rolige vindforhold, da kraftige vindstød kan skade både blade, blomster og frugt.

Som regel vil det danske vejr give frugttræer al den fugt, de har brug for. I meget tørre perioder er det dog nødvendigt at vande – særligt ved nyplantede frugttræer. Det er bedre at vande med store mængder vand få gange end hyppig sjatvanding.

Det frarådes at gøde frugttræer med kvælstofholdige gødninger. Kvælstof vil nemlig kun resultere i, at træet udvikler flere blade på bekostning af frugter. Den bedste gødning til frugttræer er almindelig havekompost. Du lægger ganske enkelt bare et tyndt lag kompost rundt om træets stamme hvert forår og lader træet suge næring derfra.

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer sikrer, at der kommer lys og luft ned i kronen på træet. Samtidig sikrer beskæring en fornyelse af kronen, hvilket holder frugtsætningen på et højt niveau. Sidst men ikke mindst er der æstetiske årsager til beskæring, nemlig at træet holder en pæn og harmonisk form.

Der er altså mange årsager til, at beskæring af frugttræer foretages. Det er vigtigt at understrege, at beskæring ikke er nødvendigt. Gør du det rigtigt, vil beskæring imidlertid forøge frugttræets vitalitet.

Frugtbuske giver smagfulde bær

De fleste frugtbuske er flerårige planter, som du kan nyde godt af i flere år. De giver ikke kun dejlige frugter, men de pynter også i alle slags haver. Frugtbuske som blåbær og hindbær er særligt populære til haven. De forskellige frugtbuske stiller særlige krav til vækstforholdene, men generelt trives frugtbuske bedst på varme og solrige placeringer med rolige vindforhold. Men også brombær og brombærbuske er populære i den danske haver.

For at få de saftigste frugter bør du udplante frugtbuskene i en næringsrig muldjord og tilføre gødning og kalk i foråret. Frugtbuske er nøjsomme planter og får sædvanligvis den nødvendige væske fra naturens side.

Læs også mere om jordbær og jordbærplanter her.

 

Frugtplanter kommer igen år efter år

De fleste frugtplanter er flerårige planter, så du har glæde af dem år efter år i haven. De forskellige frugtplanter sætter alle særlige krav til vækstforholdene, men til gengæld giver de lækre og saftige frugter. Det er forskelligt hvilke forhold, den enkelte frugtplante foretrækker, men generelt trives de på varme og solrige placeringer med gode læforhold.

Vil du have de saftigste frugter, bør du udplante frugtplanterne i en næringsrig og blød plantejord og tilføre vand og gødning jævnligt. Frugtplanterne nyder særligt godt af at stå i drivhus, men du finder også planter, som kan stå på friland.