Bambus
Bambus er en type græs, tilhørende familien Poaceae og omfatter over 1.400 arter. Den er kendt for sin hurtige og tætte vækst - her sine fleksible men stærke stængler - hvilket gør, at den på ingen tid kan sætte et smukt og frodigt præg på haven. Med sit skulpturelle udseende passer bambus særligt godt ind i moderne haver, hvor den kan bruges på mange måder: i krukker, som hæk, solitær plante eller som del af en større komposition.
Dens lodrette stængler, der kan variere i farve, samt de smalle blade, tilføjer en følelse af højde og struktur, hvilket skaber kontrast til mere traditionelle haveelementer og giver et nutidigt strejf.
Se udvalget af prydgræs.
Bambus findes i mange klimaer, fra tropiske til tempererede regioner, og størrelsen varierer fra små dværgformer til imponerende, op til 30 meter høje arter. De karakteristiske stængler er hule indeni og opdelt i segmenter kaldet "knuder".
Bambus har et omfattende rodsystem, som gør det i stand til at overleve under tørke og gøre det svært at fjerne det, hvis det først er blevet etableret. Bambus er således en invasiv plante, hvorfor du nøje bør tænke dig om, hvis du "lukker" bambus ud i havens bede.
Bambus kan også anvendes i terrasser og pergolaer, hvilket gør den til en alsidig plante, der virkelig kan forvandle dit udendørsrum.
Læs også: Udplantning og pasning af bambus
Sorter af bambus
Der er en del forskel på Bambus-arternes udseende, hvad angår form og farve på stilke blade, ligesom der også er forskel på hvor høje de forskellige græsser vil blive fuldt udvokset. Det er godt at overveje, inden du beslutter dig for præcis hvilken type af Bambus du ønsker at investere i.
Måske vil en af de høje Bambustyper være at foretrække, hvis du vil anvende Bambus som hækplanter, mens en af de lavere typer af bambus måske vil passe bedre for dig, hvis du forventer at have Bambus i krukker i haven.
Se udvalget af hækplanter.
Bambus som hegn og til at skærme
Nogle bambusarter, som gylden bambus 'Phyllostachys aurea' eller almindelig bambus 'Bambusa vulgaris', kan nå op til 3-6 meter i højden, hvilket gør dem ideelle til at skabe naturlige hegn.
Bambus fungerer godt som skærm mod vind og sol, hvilket giver en behagelig læ og mulighed for at skabe skyggefulde områder i haven. De kan bruges til at indramme terrasser, patioer eller udendørs opholdsområder.
Ved at plante bambus i rækker kan man skabe et visuelt attraktivt og funktionelt hegn. De kan også formes til buer eller klippes til en bestemt højde for at skabe det ønskede udseende.
Bambus som dekorativt element
Arter som gul bambus 'Fargesia murielae' er lavere og mere kompakte, hvilket gør dem perfekte til blomsterbede eller som kantplanter. Bambus tilfører desuden en eksotisk atmosfære til haven, og deres graciøse bevægelse i vinden kan skabe en beroligende og naturlig effekt.
Dværgbambus kan også dyrkes i potter, hvilket gør dem velegnede til altaner, terrasser eller som indendørs planter, hvor de tilføjer en grøn accent.
Læs også: Indret terrassen med dekorative prydgræsser
Bambus som støtte til planter
Bambusstænger kan bruges til at skabe stiger eller espalierer, hvor klatreplanter som bønner, tomater eller vindruer kan vokse op ad. Bambusstænger er desuden lette, men stærke, hvilket gør dem til en ideel støtte uden at belaste de klatreplanter, de hjælper.
Man kan lave kreative strukturer som pyramider eller buer ved at binde bambusstænger sammen, hvilket kan give et smukt fokuspunkt i haven.
Bambus er egnet til havedamme
Nogle bambusarter, såsom sort bambus 'Phyllostachys nigra', trives i fugtige forhold, hvilket gør dem velegnede til at plante langs kanterne af en dam eller vandløb. Ved også at placere bambus omkring vandet kan man skabe en tropisk oase, hvor lyden af rislende vand kombineres med den blide raslen af bambusblade i vinden.
Se alt til havedammen.
Bambus til erosionskontrol
Bambus har et omfattende rodsystem, der kan trænge dybt ind i jorden og stabilisere skråninger og skrænter. Ved at plante bambus på skråninger kan man således forebygge, at jorden vaskes væk under kraftig regn, hvilket er særligt nyttigt i haver med stejle områder.
Blomstrende bambus; en sjældenhed
De fleste danskere har nok aldrig været vidne til bambusblomstring. Dette skyldes, at bambus først blomstrer, når planten er omkring 80 år gammel. Det er derfor en usædvanlig oplevelse at opleve bambus i blomst. Efter blomstringen dør planten, men den kan efterlade sig små nye planter, der spirer fra de frø, som moderplanten har frigivet.
Se udvalget af stauder.
Bambus i zen-kulturen
I zen-kulturen symboliserer bambus styrke, fleksibilitet og modstandskraft. Dens evne til at bøje sig uden at knække afspejler zen-filosofiens principper om at tilpasse sig livets udfordringer og finde indre ro.
Bambus bliver ofte anvendt i zen-haver, hvor det skaber en atmosfære af fred og harmoni. Dets enkle, elegante udseende og bløde raslen i vinden bidrager til meditative rum, der fremmer refleksion og forbindelse med naturen.
Samtidig repræsenterer bambus vækst og fornyelse, hvilket gør det til et symbol på livets cyklus i zen-tanker.