Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Stauder

Brudeslør

Brudeslør er en skøn staude med et fint og luftigt slør med bittesmå blomster.

 

Brudeslør i haven

Brudeslør er en helt vidunderlig staude, som pryder i enhver have med sit fine, luftige slør af bittesmå blomster. Udover at være en skønhed udmærker planten sig også ved at være meget nem at have med at gøre, passe og pleje.

Planten er ubetinget en af de smukkeste stauder, der findes. Som plantens navn antyder, danner brudeslør et luftigt slør, som er dekoreret med fine og små blomster. Med sit helt særlige udseende er brudeslør en plante, som vil pryde i alle slags haver.

Udover at være smuk udmærker den sig også ved at være en meget nøjsom og nem plante. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af brudeslør, blandt andet de meget populære sorter ’Bristol Fairy’ og ’Rosenschleier’. Se udvalget af stauder. 

 

Beskrivelse af brudeslør

Brudeslør, Gypsophila, er en slægt af blomstrende stauder i nellikefamilien. Slægten går undertiden også under navnet ”gipsurt”. Der findes to forskellige slags flerårige brudeslør: Gypsophila paniculata, som går under det danske populærnavn ”flerårig brudeslør”, og Gypsophila repens, som går under populærnavnet ”stenhøjsbrudeslør” eller "dværggipsurt".

Gypsophila paniculata er naturligt udbredt i Sydrusland, Kaukasus og Sibirien, mens Gypsophila repens er udbredt i det sydlige Europa. Begge varianter kaldes som oftest bare ”brudeslør” og har da også deres helt særlige, ”luftige” vækstform med et net af mange, tynde grene, der er dekoreret med små blade og bittesmå, fine blomster til fælles.

Begge varianter kan både være enkelt- og dobbeltblomstrende, og de trives begge godt i en normal til tør jord. De blomstrer typisk i årets varmeste periode fra juli til august måned. Den væsentligste forskel på de to arter er størrelsen.

Gypsophila paniculata bliver nemlig typisk op til 100 cm høj, hvor Gypsophila repens har en mere bunddækkende vækst og bliver sjældent over 20 cm høj. 

 

Anvendelse

Brudeslør har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Den klæder blandt andet den moderne og minimalistiske have godt med sit luftige og enkle udtryk, men den er også fantastisk i romantiske haver på grund af de mange små og yndige blomster.

Den høje brudeslør, Gypsophila paniculata, gør sig godt i staudebedet, hvor den giver et let udtryk mellem mere ”tunge” stauder, mens den lavere, Gypsophila repens, er meget velegnet til bedafgrænsning. Den kan også dyrkes i havens krukker, hvor den vil brede sig udover krukkens kanter på smukkeste vis.

Planten gør sig imidlertid bedst på friland, hvor den kan få lov til at brede sig – hvilket den gerne gør. Brudeslør har nemlig en ganske stor årlig tilvækst.

Brudeslør kan både købes som blomst, der er klar til at blive plantet i haven, og frø, som skal forspire, inden de plantes ud i haven. Hvad der fungerer bedst for dig, er en smagssag og et spørgsmål om temperament.

Den nemmere løsning er selvfølgelig at købe en færdigudviklet plante i dit havecenter, som er klar til at komme i jorden med det samme, men der kan også være noget hyggeligt og sjovt ved at gro egne helt fra bunden, og se dem spire op i løbet af foråret.

 

Velegnet til buketter

Udover at være smuk i havens bede og krukker egner brudeslør sig også utroligt godt som snitblomst til dekorationer og buketter. I Danmark er rosen den mest brugte blomst i brudebuketter, men i USA bruger de flittigt brudeslør – eller ”Baby’s Breath”, som den kaldes derovre – i brudebuketter.

Blomsterne har en lang holdbarhed efter afskæring, men udmærker sig også ved at give god fylde til buketter.

 

Udvalgte sorter af brudeslør

Af Gypsophila paniculata hører ’White Festival’ og ‘Bristol Fairy’ til de mest populære sorter. Begge disse sorter bliver op til 100 cm høje og får de fineste, fyldte hvide blomster. Af Gypsophila repens er ‘Rosenschleier’ den mest udbredte sort. Denne sort bliver op til 40 cm høj og udvikler de yndigste, fyldte rosa blomster.

 

Plantning af brudeslør i haven

Brudeslør skal helst placeres i en kalkrig jord, som er relativt tør og let. Har du en meget tung eller våd jord, er det nødvendigt, at du blander sand i jorden. Placeringen skal også være solrig, og der skal være godt med plads omkring. Du kan plante brudeslør ud i haven året rundt, så længe jorden ikke er frossen.

Planter du ud på en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning. Du planter den ved at lave et tilpas stort plantehul, hvor brudeslørs rødder ikke bliver bøjet.

Det er en fordel at løsne jorden i bunden af plantehullet, så rødderne kan få hurtigt fat. Afslutningsvist fylder du plantehullet op med en blanding af jord, sand og lidt grus, så den ikke bliver for tung. Tryk jorden fast omkring planten. Du kan læse vores guide om pasning af brudeslør for flere tips og råd.

 

Pasning af brudeslør

Det er en meget nøjsom plante, som ikke har brug for hverken vanding og gødning for at trives, efter den er etableret. Fra naturens side er den vant til at leve af meget sparsomme ressourcer, og det er derfor imod plantens natur at blive vandet og gødet. Den kan sagtens finde den næring og væske, den har brug for, ude i naturen.

Om efteråret visner planten og her bliver mange fristet til at klippe planten ned. Plantens overjordiske del beskytter imidlertid den underjordiske del mod frost, og derfor er det en god idé at lade de visne plantedele sidde til foråret, hvor de så kan klippes af.

Brudeslør har ikke brug for vanding og gødning, men den kræver til gengæld en solrig placering for at trives. Fuld sol er nemlig en forudsætning for en smuk udvikling af brudeslør. Du skal derfor forkæle den med masser af solstråler og varme i stedet for vand og næring.

 

Deling og flytning

Brudeslør danner en kraftig pælerod, som minder om et træs rødder, som gør det vanskeligt at dele planten. Udover at det er besværligt med deling, kan du desuden risikere, at planten ikke overlever deling og flytning. Derfor frarådes det, at du deler og flytter brudeslør. Hvis du føler, at brudeslør er ved at tage overhånd i haven, kan du dog godt fjerne noget af planten.

Formering kan ske i form af stiklinger i juli – august, eller igennem frøsåning.

Brudeslør

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}