×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Stauder

Fingerbøl

Fingerbøl danner de yndigste fingerbøl-lignende blomster i skønne farver.

 

Fingerbøl i haven

Fingerbøl danner de yndigste fingerbøl-lignende blomster i skønne farver. Med sine store, smukke klokkeblomster i skønne farver og med flotte aftegninger er fingerbøl en af de yndigste stauder, der findes. Sammenholdt med det faktum at den også er utroligt nem, er fingerbøl en af de mest populære blomstrende stauder i Danmark.

Ikke nok med at fingerbøl har den skønneste blomstring; den er også utroligt nem at passe. Derfor ser man ofte denne skønhed på lister over stauder til nemme haver. Den er desuden selvsående og sejlivet og er derfor meget velegnet til romantiske, vilde haver, hvor planterne gerne må have lov til at udfolde sig på naturlig vis.

Se udvalget af stauder her. 

 

Beskrivelse af fingerbøl

Fingerbøl, Digitalis, er en slægt af blomstrende stauder i vejbredfamilien. Fingerbøl vokser vildt mange steder i Europa (herunder også enkelte steder i Danmark) samt flere steder i Nord- og Sydamerika.

Fingerbøl er egentlig en toårig urt, men regnes i mange planteskoler for en staude, fordi den er (flittigt) selvsående og på den måde kommer igen og igen. At planten er toårig betyder også, at den kun består af en grøn bladroset det første år, hvor blomstringen først indtræffer det efterfølgende år.

Når man taler om fingerbøl til brug i danske haver, er det som regel Digitalis purpurea, man taler om. Denne arts danske populærnavn er derfor også sjovt nok ”almindelig fingerbøl”. Udover dette navn går planten faktisk også ofte under sit botaniske navn, digitalis, som i øvrigt også betyder ”fingerbøl”.

Fingerbøl har fået sit navn på grund af plantens særlige blomster, som pryder planten fra juni til august. De er nemlig aflange klokkeblomster, som hænger ned langs blomsterstanden som fingerbøl.  Blomsterne fås i mange forskellige nuancer af hvid, gul og rosa og har fine plettede aftegninger i svælget.

Blomsterstanden kan blive op til 110 cm høj og blomsterne springer ud fra bunden mod toppen. Fingerbøl kendes desuden på dens filtede blade.

 

Fingerbøl tiltrækker bier og sommerfugle

Det er ikke kun vi mennesker, der er draget af fingerbøls smukke blomster; det er bierne, sommerfuglene og andre nytteinsekter også. Om sommeren, når fingerbøl står i blomst, kan man således stå ved siden af planten og høre den lystige summen fra de små hjælpere på arbejde.

Fingerbøl er altså smuk i sig selv, men er også en gavnlig biplante, som bidrager også til en sund og velfungerende have.

 

Fingerbøl er en god snitblomst

Det er ikke kun ude i haven, at man kan nyde synes af de smukke fingerbølblomster. Fingerbøl er nemlig også alletiders snitblomst og man bør derfor unde sig selv at klippe et par toppe eller tre af og nyde dem indenfor i en vase.

Få gode råd til plantning og pasning af fingerbøl.

 

Udvalgte arter og sorter

Digitalis purpurea ’Dalmation Peach’ er en usædvanligt smuk sort af fingerbøl. Som sortsnavnet antyder får den nemlig de smukkeste, lakserosa blomster.

Som tidligere nævnt, er Digitalis purpurea den mest udbredte fingerbølart i de danske haver. Enkelte af de andre fingerbølarter kan dog også bruges i danske haver, blandt andet Digitalis parviflora, som har helt specielle blomster; de er nemlig helt chokoladefarvede.

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til havens stauder

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden