{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Floks

Floks er en smuk, velduftende og helt igennem uundværlig staude.

 

Floks i haven

Floks er en smuk, velduftende og helt igennem uundværlig staude. Floks er en slægt af blomstrende stauder, som alle har deres fantastiske smukke og velduftende blomster til fælles. Floks findes både i lave og høje varianter, men de er altså alle kendetegnet ved deres smukke blomstring.

Den anerkendte tyske gartner, Karl Foerster, sagde engang: ”En have uden floks er en fejltagelse”. Det er en kontroversiel udmelding, men har man først budt floks indenfor i sin have, vil man erklære sig enig. Floks er nemlig en fantastisk smuk og velduftende staude, som udmærker sig ved at være både nøjsom og nem at passe.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af floks

Floks, Phlox, er en slægt af blomstrende stauder. Slægten består af mere end 50 arter, men i danske haver vil man ofte kun støde på tre arter, nemlig høstfloks (Phlox paniculata), pudefloks (Phlox douglasii) og lyngfloks (Phlox subulata).

De vilde floks er røde og derfor fik planten det botaniske navn Phlox, som betyder ”flamme”. Derfor var det gamle danske populærnavn for planten også ”flammeblomst”. I dag bruger de fleste imidlertid det botaniske navn, når de taler om denne plante – bare med den danske stavemåde, ”floks”.

Floks fås i mange forskellige størrelser, fra pude- og lyngfloks, som kun bliver op til 20 cm høje, til høstfloks, der kan blive helt op til 100 cm høje. Fælles for alle floksarter er blomsterne, som består af fem kronblade og et lille – ofte kontrastfarvet – øje.

Blomsterne sidder i endestillede buketter og fås i et væld af hvide, rosa, røde, orange og violette nuancer. Udover at være smukke at se på har floks en dejlig, sød duft.

Høstfloks har fået sit danske populærnavn fra plantens blomstringstid. Denne floksart blomstrer nemlig i høsttiden, fra august til september. Pude- og lyngfloks, derimod, blomstrer i det sene forår/den tidlige sommer, fra maj til juni.

I april vil du finde de rødlige skud, besat med lange tilspidsede blade, stikke op af jorden. Skuddene slutter den høje, stive vækst med den overdådige blomsterstand. Floks blomstrer typisk fra højsommer til sensommer.

 

Forædling af floks

Mange forbinder floks med gamle bondehaver, men faktisk var det først sidst i 1800-tallet, at planten fandt vej til de danske haver. På trods af plantens korte tid i Danmark, er den alligevel blevet kendt som en af de smukke, romantiske "mormorplanter".

De vilde floks blev opdaget i USA i midten af 1600-tallet. Siden da er floks blevet krydset flittigt, således at der i dag findes mange hundrede varianter og sorter.

Udover at have et ønske om at skabe floks i mange forskellige farver påbegyndte man også forædlingsarbejdet for at skabe særligt sunde og stærke planter. I dag findes der således et væld af flokssorter, som er smukke og samtidig meget robuste og sygdomsresistente.

 

Floks er en god bi- og sommerfugleplante

Floks har en dejlig duft, som ikke kun vi mennesker bliver draget af - sommerfugle, bier og andre nytteinsekter bliver nemlig også tiltrukket af plantens dejlige duft. På den måde er floks et oplagt valg for de haveejere, der gerne vil tiltrække nytteinsekter for på den måde at sikre bestøvningen af frugttræer og frugtbuske.

Få gode råd til plantning og pasning af floks.

 

Floks er en fortræffelig snitblomst

Udover at floks kan pryde i havens bede, er den også meget velegnet til buketter og dekorationer. Floks er nemlig en fortræffelig snitblomst, der fordeler en fantastisk duft i hjemmet og holder sig frisk og pæn længe efter afskæring, hvis man husker at skifte vandet dagligt.

Floks