Stauder

Lavendel

Lavendler er smukke og blomsterrige stauder, der udsender en dejlig og sød duft.

 

Lavendel i haven

Lavendler er smukke, blomsterrige stauder, der udsender en dejlig, sød duft. Lavendler er den blomst, som de fleste ville vælge, hvis de kun måtte plante én slags blomstrende plante i haven – og med god grund. Lavendlen er nemlig en af de smukkeste og mest velduftende stauder, vi har.

Lavendlen har måske et gammeldags udtryk, men den er populær som aldrig før – og med god grund. Planten er nemlig både nøjsom og stærk og blomstrer hele sommeren lang med de smukkeste, blomsterspir i sarte nuancer og med en vidunderlig duft.

Disse gode egenskaber er årsagen til, at mange ville vælge lavendler, hvis de kun måtte have en slags blomstrende plante i haven.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af lavendel

Lavendel, Lavandula angustifolia, er egentlig ikke en staude, men en såkaldt blomstrende halvbusk. En halvbusk er en mellemting mellem en staude og en busk og er kendetegnet ved at have urteagtige stængler og forveddede nedre plantedele.

Planten er stedsegrøn og tilhører lavandula-slægten, som er en del af læbeblomstfamilien. Lavandula-slægten består af omkring 40 arter, hvoraf Lavandula angustifolia betragtes som den mest almindelige, hvorfor den undertiden også går under navnene ægte lavendel og almindelig lavendel.

Lavendel er naturligt udbredt i Middelhavsområdet og betragtes også af de fleste som en rigtig middelhavsplante. Planten er særligt udbredt i Sydfrankrig, hvor den dyrkes for at udvinde lavendelolie til parfumeindustrien.

Blomsterne bruges desuden i krydderiblandingen Herbes de Provence. Lavendel kan imidlertid også sagtens dyrkes i danske haver og den bliver da også mere og mere udbredt.

Lavendel har smalle, grågrønne blade og høje stilke med elegante, akslignende blomsterstande i de flotteste violette nuancer – lige fra lysviolet til en næsten blå mørkviolet. Der findes også sorter i smukke rosa og hvide nuancer. Lavendel blomstrer hele sommeren lang – lige fra juni til august og bliver typisk mellem 30 og 50 cm høj og lige så bred.

 

Lavendels navnebetydning

Lavendel menes at have fået sit botaniske slægtsnavn Lavandula efter det latinske ord lavare, som betyder ”at bade”. Det er meget sandsynligt, da planten lige siden Romerrigets tid er blevet tilført badevand for at give det en dejlig, sød duft. Artsnavnet, angustifolia, betyder smalbladet og plantens blade er netop også smalle.

Få gode råd til plantning og pasning af lavendel.

 

Lavendel er en fortræffelig sommerfugle- og biplante

Udover at være smuk at se på er lavendel også dejlig at dufte til. Den lille busk har nemlig en sød, aromatisk duft og man kan med fordel tørre en buket af blomsterne og hænge den i sit klædeskab, på badeværelset eller andetsteds, hvor man gerne vil nyde den milde, søde duft. Man opnår den kraftigste duft, hvis man skærer af til buketter i juli, lige inden blomsterne springer ud.

Man kan også vælge at lade lavendelblomsterne sidde på planten. Det er nemlig ikke kun os mennesker, der tiltrækkes af plantens søde duft – det gør sommerfuglene, bierne og mange nytteinsekter nemlig også. Derfor er lavendel en fortræffelig plante til at tiltrække nytteinsekter.

 

Udvalgte sorter

’Hidcote Blue’ er den klart mest udbredte lavendelsort i Danmark – og med god grund. Denne sort bliver op til 30 cm høj, har nemlig en smuk, mørkeblå farve og udmærker sig ved at meget stærk og hårdfør. ’Munstead’ er en anden meget populær sort i Danmark.

Denne sort er lidt lysere, lavendelblå, end ’Hidcote Blue’, men den bliver til gengæld lidt højere, nemlig 40 cm. ’Rosea’ og ’Hidcote Pink’ er to andre meget udbredte sorter. Læs mere om lavendel til udplantning i havekrukker.

 

Sommerfuglelavendel

Sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas, er en anden og meget populær art i lavandula-slægten. Sommerfuglelavendlen har mange af de samme gode egenskaber som den almindelige lavendel, men adskiller sig på to punkter.

Denne art har nemlig lange kronblade, som på afstand godt kunne ligne små sommerfugle, der sidder og suger næring fra lavendelblomsterne – deraf navnet ”sommerfuglelavendel”. Desuden er sommerfuglelavendel ikke fuldt hårdfør i Danmark, hvorfor den enten skal betragtes som en sommerblomst eller som en krukkestaude, der skal overvintre frostfrit.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}