{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Pæon

Pæoner er nøjsomme stauder med de mest fantastiske, store og smukke blomster.

 

Pæon i haven

Pæoner er nøjsomme stauder med de mest fantastiske, store blomster. Pæoner er en gruppe af blomstrende stauder, som udover at være smukke også udmærker sig ved at være sejlivede, hårdføre og meget nøjsomme. Pæoner er nogle af de smukkeste blomstrende stauder, der findes.

Plantens smukke blomster har et romantisk udtryk, som ingen anden staude kan gøre dem efter. Mange tænker, at så smukke planter, da må være svære at passe. Sådan forholder det sig imidlertid ikke med pæoner. De er nemlig meget nøjsomme. Med pæoner i haven får man altså stor blomsterrigdom til gengæld for en meget begrænset pasningsindsats.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af pæon

Pæon, Paeonia, er en slægt af blomstrende stauder i ranunkelfamilien. Man mener, at der findes 33 arter, som er blevet forædlet på kryds og tværs, sådan at der i dag findes over 3.000 sorter.

Slægten består altså af mange arter og uoverskueligt mange sorter – og de har alle forskellige kendetegn. Fælles for dem alle er dog deres store, smukke blomster. Nedenfor følger en gennemgang af de tre pæonarter, som man typisk vil kunne møde i danske haver: silkepæoner, bonderoser og træpæoner.

 

Silkepæoner

Silkepæoner, Paeonia lactiflora, stammer oprindeligt fra Asien, men nyder i dag status som den mest efterspurgte pæonart i Danmark. Der findes hundredevis af sorter af silkepæoner og det er da også indenfor denne pæonart, at man finder det største udvalg, både hvad blomsterstand og blomsterfarve angår.

Blomsterne kan nemlig både være enkle, halvfyldte og fyldte og fås i et utal af hvide, rosa, gule og røde nuancer – og mange sorter er endda multifarvede. Udover at være utroligt smukke udmærker silkepæoner sig også ved at have en dejlig, mild duft.

Silkepæoner blomstrer fra juni til juli og kan blive op til 80 cm høje og 50 cm brede. ’Karl Rosenfield’, ’Sarah Bernhardt’ og ’Duchesse de Nemours’ hører til blandt de mest populære sorter af silkepæoner.

’Karl Rosenfield’ får fyldte, mørkrosa blomster, mens ’Sarah Bernhardt’ får fyldte blomster i den yndigste, lysrosa nuance. ’Duchesse de Nemours’ får også fyldte blomster, men på denne sort er blomsterne hvide med en lysegul midte.

 

Bonderoser

Bonderose, Paeonia officinalis, bliver også kaldt ”den europæiske pæon”. Der findes knap så mange sorter af bonderoser, som der gør af silkepæonen, men bonderosen har til gengæld status som en klassiker i danske staudebede.

Allerede i 1600-tallet kom bonderosen til Danmark fra Mellem- og Sydeuropa og med de mange år på bagen, anses den i dag som en must-have staude i danske haver.

Bonderoser bliver op til 60 cm høje og lige så brede og de blomstrer fra maj til juni med store, skålformede blomster. Blomsterne er halvfyldte til fyldte og fås i mange forskellige hvide og rosa nuancer.

’Alba Plena’, ’Rosea Plena’ og ’Rubra Plena’ hører til de klassiske bonderosesorter. Alle tre sorter udvikler smukke, fyldte blomster i henholdsvis hvid, rosa og rød.

 

Forskel på silkepæoner og bonderoser

For det utrænede øje kan det være svært at se forskel på silkepæoner og bonderoser. De to arter har nemlig mange ligheder og kaldes da også oftest bare ”pæoner”. Ser man nærmere efter, vil man dog kunne se små forskelle på de to arter. Eksempelvis er bonderosen mere kompakt og tæt i væksten end silkepæoner.

Desuden sidder blomsterne flere sammen på silkepæonen, hvor de sidder enkeltvis på bonderosen. Man kan også se forskellen på bladene; på silkepæonen er bladene nemlig tydeligt snitdelte, mens de er mindre delte på bonderosen.

På et punkt adskiller silkepæoner og bonderoser sig væsentligt fra hinanden – og det er blomstringsperioden. Bonderoser blomstrer nemlig allerede fra maj til juni, hvorefter silkepæonerne tager over og blomstrer frem til juli. Er man helt vild med pæoner kan man altså blande bonderoser og silkepæoner og på den måde have smukke pæonblomster i haven i op til tre måneder.

Få gode råd til plantning og pasning af pæoner.

 

Træpæoner

Træpæon, Paeonia suffruticosa, kan blive helt op til 2 m høj og er derfor egentlig ikke en staude, men nærmere en halvbusk. Dens botaniske artsnavn, suffruticosa, betyder da også ”den halvbuskagtige”.

Modsat silkepæoner og bonderoser, som visner væk om vinteren, forbliver træpæonens overjordiske del altså. Kun blomsterne og bladene mister den om vinteren. Afhængig af sorten kan træpæonens blomster være alt fra 10 til 30 cm i diameter og de findes i forskellige hvide og rosa nuancer. Planten blomstrer fra maj til juni og blomsterne er enkle til halvfyldte.

Træpæon blev allerede indført til Europa i slutningen af 1700-tallet fra hjemlandet Kina, hvor den er symbol på rigdom og lykke. Arten har altså været kendt i Europa i mange, mange år, men den ses desværre ikke særligt ofte i moderne haver.

 

Pæoner er en fortræffelig snitblomst

Man behøver ikke nøjes med at nyde synet af de smukke pæoner ude i haven. Man kan også sagtens klippe en håndfuld stilke af til vaser og buketter. I USA bruges de store, fyldte pæoner – sammen med brudeslør – ofte i brudebuketter.

Særligt silkepæoner, som – udover at være smukke – har en dejlig duft, er helt vidunderlige i vaser og buketter indenfor. Et godt råd er at klippe pæoner af til buketter, når blomsterknoppen begynder at folde sig ud – så holder blomsterne længst.

Pæon