{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Prydgræs

Blåtop

Blåtop er en elegant prydgræs, der danner de smukkeste, blålige blomsteraks. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas stauder online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Blåtop i haven

Blåtop er en elegant prydgræs, der danner de smukkeste, blålige blomsteraks. Blåtop er en prydgræsart, som består af flere hundrede arter. Alle har de deres tætte tuer og de slanke, elegante blomstertoppe med den smukke, blålige farve til fælles.

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af blåtop, blandt andet de populære sorter Molinia arundinacea ’Windspiel’ og Molinia caerula ’Moorhexe’.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af blåtop

Som navnet antyder, er blåtop en helt særlig farverig prydgræs med en blå ”top”. Blåtop har nemlig fået sit navn fra blomsternes støvknapper, som har en smuk, blålig farve. Blåtop udmærker sig ikke kun ved sine smukke farver, men også ved at være nøjsom og fuldt hårdfør.

Blåtop, Molinia, er en prydgræsfamilie, der består af flere hundrede arter. Blåtop er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten og Europa, hvor den typisk ses på en kalk- og næringsfattig, fugtig jordbund. Blåtop kaldes undertiden også "pibegræs" og der skelnes mellem stor pibegræs, Molinia arundinacea, og dværgpibegræs, Molinia caerula.

Blåtop er også naturligt forekommende og endda meget udbredt i Danmark. Den vokser eksempelvis på den jyske hede sammen med en anden typisk hedeplante, klokkelyngen. Hvis blåtop får lov, kan den være meget dominerende – og på heden kan den godt udkonkurrere klokkelyng. I haven har blåtop også denne dominerende adfærd.

Blåtop danner tætte tuer med en opret til overhængende vækst. Arterne varierer fra dværgarterne på kun 30-60 cm til almindelig blåtop på op til 100 cm. Fra juli til oktober blomstrer planten med mange småaks, der sidder samlet i slanke, elegante toppe.

Toppene har den karakteristiske blålige farve, som har givet anledning til det danske populærnavn. Om efteråret står blåtop med de smukkeste, gyldne høstfarver.

 

Pasning af blåtop

Fordi blåtop er naturligt forekommende i Danmark, er den også meget nem at få til at trives under danske forhold. Blåtop tåler nemlig både sol, halvskygge og skygge. Den bliver dog højest, hvis den får rigeligt med lys.

Omvendt er plantens foretrukne sure jordbund sjældent naturligt forekommende i danske haver. Som regel vil det være nødvendigt at blande spagnum i havejorden, før blåtop udplantes.

Modsat mange andre prydgræsser visner de fleste blåtoparter ned om vinteren. Det betyder på den ene side, at man slipper for at skulle beskære græsset. På den anden side betyder det også, at man ikke får fornøjelsen af at se de smukke blomsteraks dækket af sne og rimfrost.

Få gode råd til plantning og pasning af prydgræs.

 

Udvalgte sorter af blåtop

Molinia caerula ’Variegata’ er en meget populær blåtop med hvidstribede blade og en meget elegant, let overhængende vækstform. Denne sort bliver op til 60 cm høj og kaldes også ”stribet blåtop” og ”brogetbladet dværgpibegræs”.

Molinia arundinacea ’Heidebraut’ er en anden meget udbredt sort i de danske haver. Denne sort bliver op til 100 cm høj og står med aks i de smukkeste rustne høstfarver hele efteråret.

Blåtop