{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Prydgræs

Fjergræs

Fjergræs pryder med dens smukke og graciøse, fjerlignende blomsteraks. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas stauder online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Fjergræs i haven

Fjergræs pryder med dens smukke og graciøse, fjerlignende blomsteraks. Fjergræs er en gruppe af prydgræsser, som alle er kendetegnet ved deres tætte, mørkegrønne tuer og de mest fantastiske, fjerlignende blomsteraks.

Fjergræs er en almindelig landskabsplante i mange lande, men i Danmark kender vi den som en prydplante, der – som ingen anden prydgræs kan gøre den efter – tilfører elegance, skønhed og lethed til haven. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af fjergræs, blandt andet den meget populære sort: ’Pony Tails’.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af fjergræs

Fjergræs, Stipa, er en prydgræsfamilie, der består af omkring 150 arter. Arterne er udbredt i tørre egne i det meste af verden. Nogle arter bliver brugt til fremstilling af papir, reb og måtter, men i Danmark kender vi bedst fjergræs som en prydplante i haven.

Fjergræs er ikke naturligt forekommende i Danmark, men man skal dog ikke længere væk end til Sverige, før man finder vildt voksende fjergræs.

Fjergræs danner tætte tuer af mørkegrønne, elliptiske blade. Om sommeren danner planten de mest fantastiske, elegante lyse aks, der mest af alt minder om bløde fjerdun, deraf navnet, ”fjergræs”. Med aks kan fjergræs blive fra 40 cm til 1,5 m høj.

Fjergræs er smukt om sommeren og efteråret, når blomsteraksene står og vipper i vinden, men planten er mindst lige så smuk om vinteren, når aksene dækkes af sne og rimfrost. Man bør ikke snyde sig selv for dette smukke syn og derfor skal man først beskære planten om foråret.

 

Pasning af fjergræs

I naturen vokser fjergræs på en veldrænet, let og kalkholdig jord og det er også denne jordbund, man skal stræbe efter at plante fjergræs i, hjemme i haven. Fjergræs er nemlig ret tørketålende, og stiller derfor ingen store krav til jordbund udover førnævnte. Det er dog vigtigt at finde en lys og solrig placering til planten. Under disse forhold vil den nemlig udvikle sig flottest.

Fjergræs kan have tendens til frostfølsomhed, men under en almindelig dansk vinter vil planten typisk ikke tage skade. Desuden forhandles i Danmark kun de mest hårdføre sorter. Ved hård frost anbefaler vi dog, at man dækker planten med nedfaldent løv for at beskytte den mod frosten.

Man kan desuden hjælpe planten godt på vej ved at plante den ud tidligt på foråret. På den måde kan planten nemlig nå at få et godt rodfæste inden vinteren.

Planten kan formeres ganske nemt gennem frø eller ved deling i det tidlige forår. Nedskæring bør også ske i det tidlige forår, inden nye skud kommer frem. Lad planten beholde de visne aks efteråret og vinteren igennem, også selvom den kan se lidt pjusket ud af vinterblæsten. 

Få gode råd til plantning og pasning af prydgræs.

 

Stipa tenuissima ’Pony Tails’

Stipa tenuissima ’Pony Tails’ er en af de mest populære sorter af fjergræs. Dens popularitet skyldes dels, at planten kun bliver op til 45 cm høj, hvorfor den er nem at placere.

Desuden har sorten en fantastisk smuk, overhængende vækst og meget lange, bløde aks, der med deres lyse til brunlige farve minder om små hestehaler, deraf sortsnavnet 'Pony Tails'.

Fjergræs