Stauder

Purpursolhat

Purpursolhat er en smuk og farvestrålende prydplante med gode nytteegenskaber.

 

Purpursolhat i haven

Purpursolhat er en smuk og farvestrålende prydplante med nytteegenskaber. Purpursolhat er en helt særlig og karakterfyldt staude, som blomstrer med store kurvblomster i de skønneste farver. Blomsterne drager os mennesker, men også sommerfugle og bier drages af dem – derfor er purpusol ikke kun en prydplante, men også en nytteplante.

Purpursolhat er en staude, som man slet ikke kan undgå at lægge mærke til. Den står elegant og nikker blandt de andre stauder med sine karakteristiske blomster, der fås i de smukkeste hvide og rosa nuancer. Udover at være utroligt smuk er purpursolhat også en meget nøjsom og nem plante. Derfor er purpursolhat en staude, som vinder større og større indpas i danske haver.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af purpursolhat

Purpursolhat, Echinacea purpurea, er en blomstrende staude, som oprindeligt kommer fra prærieområderne i Nordamerika. I dag er purpursolhat udbredt og kendt over det meste af verden som en smuk og meget karakteristisk prydplante.

Purporsolhats botaniske navn, Echinacea, kommer efter sigende fra det græske ord ”echino”, som betyder ”pindsvin”. På den måde beskriver navnet meget godt blomstens midte. Denne er nemlig en halvkugleformet kurv af brunorange, stikkende nåle.

Rundt om midten sidder en krans af randblomster, som minder meget om en marguerits randblomster. Forskellen på de to blomster er imidlertid, at margueritten er en flad kurvblomst, mens purpursolhattens kronblade bukker bagud – dette giver purpursolhat dens meget karakteristiske udseende.

Purpursolhats blomster kan blive op til 12 cm i diameter og fås i forskellige hvide og rosa nuancer – fra lakserosa, over gammelrosa, til mørkrosa. Blomstringen står på i et par måneder og ligger – afhængig af sorten – i perioden fra juni til oktober.

Blomsterne sidder på høje, stive stilke, som vel nok ser skrøbelige ud, men som sagtens kan bære de store, smukke blomster – selv i blæsevejr. Højden varierer fra 60-90 cm.

 

Purpursolhat er både en prydplante og nytteplante

Udover at purpursolhat er smuk og derfor har stor prydværdi, er der også en vigtig praktisk årsag til at fylde staudebedet med denne plante. Purpursolhat er nemlig meget effektiv til at tiltrække sommerfugle og bier og den er således en god plante til de haver, hvor man har frugttræer og –buske, som man vil have bestøvet.

Er man interesseret i naturmedicin, er purpursolhat – eller rød solhat, som den kaldes indenfor den alternative medicins verden – også en praktisk plante at anskaffe sig. Den siges nemlig at kunne beskytte mod forkølelse, bekæmpe infektioner og lindre ved hudlidelser. Det er plantens rødder, som bruges til naturmedicin.

 

Purpursolhat er en fortræffelig snitblomst

Purpursolhat er smuk ude i haven, men den gør sig også utroligt godt alene i vaser eller sammen med andre blomster i buketter. De store blomsterstande holder længe efter afskæring – særligt hvis man følger disse tre regler: skær stilken skråt over, skift vandet hver dag og lav et nyt snit i stilken hver gang, at vandet skiftes. Blomsten er desuden meget velegnet til dekoration og tørrer rigtigt flot.

 

Udvalgte sorter

Plantens navn antyder, at den bør være rosa og det er arten og de fleste af sorterne da også. Der findes imidlertid også hvide sorter, som eksempelvis ’White Swan’. Denne sort får altså smukke, hvide blomster og bliver helt op til 100 cm.

’Summer Cocktail’ er en anden sort, som skiller sig ud fra de øvrige: denne sort skifter nemlig farve i løbet af blomstringen, fra gul ved udspring, over laksefarvet, til ren rosa. Denne meget spændende sort bliver op til 75 cm høj.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}