{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Sankthansurt

Sankthansurt er en nøjsom og samtidig meget smuk blomstrende staude.

 

Sankthansurt i haven

Sankthansurt er en nøjsom og samtidig meget smuk blomstrende staude. Sankthansurt er en fantastisk staude, som pryder med sine fine, kødfyldte blade og smukke blomster og som samtidig udmærker sig ved sin nøjsomhed.

Sankthansurt en smuk staude til sensommer- og efterårshaven. Udover at være kønne at se på udmærker de sig også ved at være nemme at passe. Planten er nemlig sukkulent og kan derfor klare sig med en meget begrænset pasningsindsats. Faktisk hører man ofte sankthansurt omtalt som ”den nemmeste staude i haven”.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af sankthansurt

Man kan møde to arter af sankthansurt i de danske prydhaver, nemlig almindelig sankthansurt, Sedum telephium-hybrider (ses også ofte omtalt som Sedum-hybrider), og kinesisk sankthansurt, Sedum spectabile.

Begge arter er en del af den 300 arter store stenurtslægt, som er naturligt udbredt på tørre steder, såsom lyse krat, stendiger, strandenge og skrænter, i de nordlige tempererede egne. Nogle arter findes også vildt i Danmark og andre er blevet naturaliseret efter dyrkning i prydhaver.

Både almindelig sankthansurt og kinesisk sankthansurt er stauder og kendetegnet ved deres oprette, kødfulde stængler, tykke, sukkulente blade og deres små blomster, som sidder samlet i flotte, endestillede halvskærme. Planten blomstrer typisk i perioden fra august til oktober, men der findes dog også varianter, som starter blomstringen endnu tidligere.

Når sankthansurt er afblomstret, er den også smuk. Da står den nemlig hele vinteren igennem med tørre frøstande i skønne rustrøde og bronzebrune nuancer. Man kan dog også vælge at skære blomsterne af til vaser og dekorationer – det er de nemlig meget velegnede til.

 

Sankthansurts navnebetydning

Man kunne godt fristes til at tro, at sankthansurt har fået sit navn, fordi den blomstrer ved Sankt Hans, men det er ikke tilfældet. Planten blomstrer nemlig først tidligst fra juli måned. I stedet menes det, at planten har fået sit navn, fordi man i gamle dage indsamlede skud fra planten omkring Sankt Hans.

Skuddene blev placeret i sprækker og revner rundt omkring i huset og det spændende var så, om skuddene ville vokse videre eller ej. Voksede skuddet ikke videre, var det nemlig at tegn på, at ulykke ville ramme familien. Om denne historie passer eller ej kan ikke bekræftes, men det er da en mulig forklaring på plantens navn.

Få gode råd til plantning og pasning af sankthansurt.

 

Sankthansurt er en gammel spise- og nytteplante

Sankthansurt er på mange måder en nytteplante. Plantens blade er eksempelvis spiselige og smager lidt som ærtebælge. De kan serveres i salater eller erstatte agurken i en tzatziki. Udover at have en god smag udmærker væsken i sankthansurts blade sig også ved at have helende virkning – og allerede i gamle dage blev bladene brugt i naturmedicin.

Den geléagtige masse fra bladene kan blandt andet bruges til at lindre brandsår – lidt på samme måde som aloe vera også benyttes. Saften fra bladene kan også blandes med honning og lindre ved ondt i halsen.

 

Sankthansurt er en fortræffelig bi- og sommerfugleplante

Udover at være en skøn prydplante er sankthansurt også en fantastisk nytteplante. Plantens blomster er nemlig gode til at tiltrække nytteinsekter, som sommerfugle og bier – og de gør det på et kritisk tidspunkt, hvor der er langt mellem de gode bi- og sommerfugleplanter. Derfor er sankthansurt en meget værdifuld insektplante i sensommeren og efteråret.

 

Almindelig sankhansurt

Almindelig sankthansurt, Sedum telephium-hybrider, bliver typisk mellem 40 og 80 cm høj og har en mere luftig og skrøbelig vækst end kinesisk sankthansurt. Arten har grøngule til hvidgule blomster, men mange af hybriderne (krydsninger mellem den vilde art og kinesisk sankthansurt) har blomster i rosa og røde nuancer.

Derfor kaldes planten undertiden også rød sankthansurt. ’Herbstfreude’ er den mest udbredte sort og den er netop kendetegnet ved sine store, flotte skærme af rosa blomster. To andre sorter som udvikler røde blomster er ’Xenox’ og ’Munstead Dark Red’.

Udover at få rosa blomster adskiller disse to sorter sig ud fra den vilde art ved at danne mørkerøde blade. Der er dog også fremavlet sorter af almindelig sankthansurt, som har gule blomster. For eksempel har sorten ’Xenox Yellow’, som navnet jo også antyder, gullige blomster.

 

Kinesisk sankthansurt

Kinesisk sankthansurt, Sedum spectabile, bliver mellem 30 og 40 cm høj og er mere stivstiklet og kompakt end den almindelig sankthansurt.

Arten har blårosa blomster, men der er også udviklet varianter med hvide blomster, som eksempelvis ’Stardust’, varianter med mørkrosa blomster, som ’Carmen’, og endelig varianter med blomster med dybrosa, næsten pink, blomster, såsom ’Brilliant’.

Sankthansurt