{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Staudelupin

Staudelupiners slanke, smukke blomsterspir giver et strålende farvespil i haven.

 

Lupin i haven

Staudelupiners slanke, smukke blomsterspir giver et strålende farvespil i haven. Staudelupiner er en gruppe af nøjsomme stauder, som tilfører en overdådig og farvestrålende blomstring til haven. De smukke blomster har desuden en skøn duft, som tiltrækker sommerfugle og bier til haven.

Staudelupiner har en helt særlig romantisk udstråling, som de tårner op i landskabet med deres farvestrålende spir. Udover at være smuk at se på udmærker planten sig ved at være meget nøjsom. For en meget begrænset pasningsindsats kan man derfor blive belønnet med en overdådig blomstring, som få stauder kan gøre lupinen efter.

Køb udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af Lupin

Staudelupin (synonymer: havelupin, mangebladet lupin og ulvebønne), Lupinus polyphyllus, er en art af blomstrende stauder i lupinslægten, som igen er en del af ærteblomstfamilien.

Staudelupin kommer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika, men efterhånden som den er blevet indført som prydplante verden over, er den også blevet naturaliseret mange steder, herunder også i Danmark, hvor man ser den i vejkanter og på jernbaneskråninger.

Afhængig af sorten kan staudelupiner blive 50-150 cm høje. Planten består af en slank stængel med friskgrønne, hjulformede blade og ærteblomster, der sidder i en lang, opret klase.

Blomsterne kan have mange forskellige farver – blandt andet hvid, rosa, violet, gul, orange og rød – og mange sorter er endda multifarvede. Blomstringen foregår i perioden juni-august, hvorefter planten danner frøbælge.

 

Lupin er ikke en god snitblomst

Mange tænker fejlagtigt, at en lupin må være en fantastisk snitblomst – den er jo så flot. De som prøver at skære lupiner af til buketter vil imidlertid blive slemt skuffede; blomsterne holder nemlig kun ganske få timer efter afskæring. Staudelupin er altså ikke nogen god snitblomst, men en blomst, som man må nyde synet af udenfor.

Få gode råd til plantning og pasning af staudelupin.

 

Lupin tiltrækker sommerfugle og bier

Udover at være dejlige at se på har staudelupiner også en dejlig, mild duft, som ikke kun vi mennesker drages af – nytteinsekter, såsom sommerfugle og bier, tiltrækkes også af plantens dejlige duft. På den måde er staudelupin en god plante til de haveejere, der gerne vil tiltrække nytteinsekter for derved at sikre en effektiv forstøvning.

 

Udvalgte sorter

’Salmon Star’ er en helt usædvanligt smuk lupinsort. Den bliver ikke så høj, ”kun” omkring 60 cm, men til gengæld overskygger den alle andre planter med sine skønne farver.

Denne sort har nemlig, som sortsnavnet også antyder, den smukkeste lakserosa farve. ’Masterpiece’ er endnu en virkelig smuk lupinsort. Denne sort bliver lidt højere end ’Salmon Star’, nemlig omkring 70 cm, og den blomstrer med de smukkeste rosa og mørkviolette farver.

Lupingruppen 'Gallery' er desuden blevet meget populær de seneste par år. Disse varianter er kompakte og fås i mange forskellige farver. De udmærker sig ved at være egnede til krukkedyrkning.

Staudelupin