{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Stjerneskærm

Stjerneskærm er en charmerende staude med små og yndige skærmblomster.

 

Stjerneskærm i haven

Stjerneskærm er en charmerende staude med små, yndige skærmblomster. Stjerneskærm er en nem og nøjsom staude med blomster i sarte nuancer. Det er ikke en staude, der stjæler billedet med en overvældende blomstring, men den er afholdt for dens fine og enkle udtryk og dens lange blomstring.

Stjerneskærm er ikke en særligt højtråbende staude og derfor er der også mange, som slet ikke kender den. Den har da heller ikke kæmpestore blomster og den er heller ikke den mest farvestrålende staude.

Stjerneskærm udmærker sig til gengæld ved at have et let udtryk, som klæder andre stauder godt, samt ved at have en usædvanlig lang blomstringstid på op til fire måneder.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af stjerneskærm

Stjerneskærm, Astrantia major, er en blomstrende staudeart i stjerneskærmslægten, som igen er en del af skærmplantefamilien. Stjerneskærm stammer oprindeligt fra, men den er faktisk også forvildet flere steder i Danmark som følge af dyrkning i haverne.

Stjerneskærm består af tynde, høje stængler med et kraftigt bladdække af håndformede blade forneden og endestillede, åbne skærmblomster.

Stjerneskærm har netop fået sit danske populærnavn efter dens blomsterstand, som – når de er fuldt udsprunget – består af en skærm af blomster på en bund af stjerneformede hylsterblade. De små skærmblomster sidder desuden samlet flere sammen i åbne skærme. Blomsterne kan fås i flere forskellige hvide og rosa nuancer – lige fra yndig gammelrosa til dramatisk mørkerød.

Stjerneskærm bliver typisk mellem 40 og 90 cm høj og har et dejligt, let udtryk, som passer godt ind mellem mere ”dominerende” stauder, såsom pæoner og lupiner. Blomstringen starter typisk i juni måned og strækker over et par måneder.

Sørger man for løbende at klippe visne blomsterstande af, vil man kunne strække blomstringen endnu længere, så synet af blomsterne kan nydes helt frem til september måned.

 

Stjerneskærm er en fortræffelig snitblomst

Udover at være fin og yndig i staudebedet kan stjerneskærm også klippes af og bruges til buketter og dekorationer. Blomsten har nemlig en lang holdbarhed efter afskæring, hvis bare man husker at give den frisk vand dagligt.

Få gode råd til plantning og pasning af stjerneskærm.

 

Stjerneskærm er en god bi- og sommerfugleplante

Udover at stjerneskærms blomster tiltrækker os mennesker, drager de også bier, sommerfugle og andre nytteinsekter til sig. Blomsterne er nemlig rige på nektar og derfor flokkes nytteinsekterne om dem. Stjerneskærm er derfor en oplagt plante for de haveejere, som gerne vil tiltrække nytteinsekter for at sikre en effektiv bestøvning.

 

Udvalgte sorter

Der findes ikke særligt mange sorter af stjerneskærm, men det er der jo heller ikke nogen grund til, når udvalget allerede byder på de smukkeste farver, man kan forestille sig.

’Ruby Wedding’ og ’Lars’ er to af de mest populære sorter. Begge sorter danner nemlig fine blomster i en smuk og dramatisk, mørkerød farve – en langt mere markant farve end på arten og mange af de øvrige sorter.

Stjerneskærm