Stedsegrønne planter

Gode råd til havens stedsegrønt

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Haveplanter

Stedsegrønt og buksbom i haven

Stedsegrønne planter kan både bruges som hække og dekorative planter. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas stedsegrønt. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Stedsegrønne planter og træer

Stedsegrønt er en fællesbetegnelse for alle planter og træer som ikke mister bladene i efteråret, men beholder sine smukke grønne blade. Bladene bliver naturligvis udskiftet, men både med meget varierende hastighed – det kan tage adskillige år – og herudover også løbende, i stedet for som løvfældende træer, som taber alle blade indenfor ganske få uger.

Derfor er stedsegrønne planter og stedsegrønne træer perfekte til dig, der ikke gider rode op efter bladende hvert efterår. Hos Plantorama har vi naturligvis et bredt udvalg af stedsegrønne planter og stedsgrønne træer, så du altid kan finde noget, der passer til dig.

Stedsegrønne planter i haven

Mange stedsegrønne planter og stedsegrønne træer er oplagte at bruge i enten dekorationer eller hække. Ligusteren er en klassisk stedsegrøn plante, og kan f.eks. også bruges til at kante bede af, og hermed skabe både flow og form i haven i de mørke måneder.

Vedbend kan f.eks. også bruges som enten bunddække eller dekoration, eller måske er en enkel dekoration som en stor busk i form af f.eks. rhododendron eller taks bedre. Man kan også overveje at opstamme sine buske eller forme dem, og herigennem få dekorationer i haven der kan nydes hele året rundt. Få gode råd og vejledning om hækplanter. 

Fordele ved stedsegrønne planter & stedsegrønne træer

Stedsegrønne planter og stedsegrønne træer har frem for alt den fordel at de gør haven let at holde. Der er ikke behov for at samle blade hvert efterår, og typisk heller ikke den store beskæring. Få tips til buksbom i haven.

Haven vil virke frodig på alle tider af året, hvilket kan være skønt i især vinteren hvor landskabet ellers kan være meget monokromt. Stedsegrønne planter vil hermed dog også fortsat give privatliv og læ i vinteren, hvor løvfældende planter blotter resten af haven.

Historisk brug af stedsegrønt og buksbom planten

Brugen af stedsegrønt symboliserede allerede i den førkristne tid her det evige liv og tilbagevendingen af forår og liv, og det menes at skandinaverne pyntede deres huse med stedsegrønt ved vintersolhvervstid. Se vores udvalg af hækplanter.

Stedsegrønt marked

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af billige stedsegrønne planter. Vores udvalg af stedsegrønne planter på tilbud omfatter blandt andet sukkertopgran, solcypres, kinesisk ene, livstræ og kæmpethuja.

Alle er de kendetegnet ved at være meget velegnede til dyrkning i krukker og ved at være dekorative i haven hele året rundt. Se vores udvalg af stedsegrønne planter på tilbud nedenfor.

Buksbom i haven

Buksbom er en slægt af stedsegrønne buske, der er kendetegnet ved, at den tåler ekstrem formklipning. Buksbomplanter kræver kun minimal pasning, så længe du udplanter dem i en porøs og let kalkholdig jord.

Buksbom på friland, der ofte studses, kan gødes og vandes, så den har ekstra næring til nye skud. Buksbom i krukker bør vandes ugentligt og gødes med jernholdig gødning. Beskæring af buksbomplanter er mest optimalt i marts-juni, hvor nye skud hurtigt dannes. Læs mere om buksbom.

Buksbom marked

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af buksbom på tilbud. Vores buksbom marked omfatter både kugleformede buksbom, pyramideformede buksbom og uklippede buksbombuske. Vores buksbom fås i mange forskellige størrelser og er alle velegnede til dyrkning i såvel krukker som bede.