Surbundsplanter

Populære produkter i denne kategori

Haveplanter

Planter til surbundsbedet

Surbundsplanter er smukke i alle slags haver med deres flotte og farverige blomster. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas surbundsplanter. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Surbundsplanter i haven

Surbundsplanter dækker over planter, som kun trives i sur jord. En sur jord er typisk kendetegnet ved en tør jord iblandet blade, bark eller blomster, der langsomt nedbrydes, og en PH-værdi under 5,5. Du kan erstatte et stykke havejord med spagnum, hvis du skal plante nye surbundsplanter i haven.

Spagnum har normalt en PH-værdi på 3,2 - 5. Alle slags lyngplanter, eksempelvis azalea, rhododendron, forårslyng og hedelyng, samt skovplanter, eksempelvis blåbær, er velegnede til surbundsbed eller sur jord.

PH-værdiens betydning for surbundsplanter

PH-skalaen spænder fra 1 - 14, hvor 7 skiller mellem det sure og det basiske. Med jord er det dog lidt anderledes. Hvis der er kalk i jorden, bliver den basisk med en PH-værdi på over 5,5. Hvis jorden har en PH-værdi på under 5,5 vil den i plantesammenhæng være sur.

Danmark består primært af lerholdig jord med meget kalk, hvor PH-værdien normalt ligger oppe i det basiske på 6,5 – 7. Dette trives langt de fleste haveplanter fint med. Surjord findes også naturligt mange steder. I nogle skove er PH-værdien helt nede på 2,75, så her er tale om meget sur jord.

Er man faldet for en surbundsplante, kan man blot erstatte et stykke lerjord med spagnum. Hos Plantorama har vi mange forskellige slags spagnum der retter sig direkte mod lige dit formål. De ligger med PH-værdi mellem 3,2 og 5. 

Forskellige slags surbundsplanter

De planter der trives i surbund vil typisk være hede- og skovplanter. Skovplanterne er typisk vant til at klare sig med en begrænset mængde sol og nogle vantrives endog med for meget sol.

Gennemgående er at de slet ikke vil kunne optage alle de næringsstoffer der er i almindelige basisk lerjord, og at jorden desuden vil være for basisk til deres system. Få tips og tricks til surbundsbedet i guiden.

Rhododendron i haven

Rhododendron er en stor gruppe af stedsegrønne og løvfældende prydbuske, der alle har særegne kendetegn. Nogle er små og kompakte, mens andre er store og hårdføre. Fælles for alle rhododendron er de farvestrålende, klokke- og tragtformede blomster samt de læderagtige blade.

Rhododendronens farve spænder fra snehvid og lysrosa over gul, orange og dybrød til violet og blå. Blomster findes både i store og små udgaver. Rhododendronplanten bliver op til 4 m høje, men de findes også i mindre, kompakte udgaver til mindre haver.

De trives optimalt i sur, fugtig jord og halvskygge, hvor de bør gødes i marts-april efter afblomstring. Rhododendron beskæres kraftigt i april og igen efter afblomstring. Læs mere om rhododendron i haven.

Rhododendronsorter til haven

Der findes tusindvis af rhododendronarter, hvor den overvejende del i danske haver er hårdføre rhododendron. De mest velkendte arter er ’Catawbiense Rhododendron’, ’Rhododendron Hybrid’ og ’Yakushimamum Rhododendron’. Blandt populære sorter herunder kan nævnes ’Nova Zembla’, ’Roseum Elegans’, ’Alfred’, ’Duke of York’, ’Flava’ og ’Arabella’. Få gode råd til plantning og pasning af rhododendron.

Azalea i haven

Azalea er en løvfældende busk i rhododendronfamilien med mange spinkle grene, der bærer gyldne blomster i enderne. Efter blomstringen er azalea stadig dekorativ i haven, hvor den står med løv i flotte rustrøde og orange farver.

Azaleaplanten bliver op til 2 m høj og 1,5 m bred, og bladene er lancetformede. Blomstringen foregår typisk i maj-juni. Azalea adskiller sig fra den almindelige rhododendron ved at være løvfældende.

Azaleasorter til haven

Sorterne indenfor azalea er kendte for sine smukke, gyldne farver og dejlige dufte. I det tidlige efterår skifter de grønne blade til smukke høstnuancer. Blandt populære sorter kan nævnes ’Klondyke’, ’Gibraltar’ og ’Satan’.

Gode råd til havens surbundsplanter

Sådan gør du

Sådan skaber du dit rhododendron bed helt fra bunden.
Se video
Sådan får du et rhododendron bed hos Plantorama

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}