{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Surbundsplanter

Haveplanter

Planter til surbundsbedet

Surbundsplanter er smukke i alle slags haver med deres flotte og farverige blomster. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas surbundsplanter. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Surbundsplanter i haven

Surbundsplanter dækker over planter, som kun trives i sur jord. En sur jord er typisk kendetegnet ved en tør jord iblandet blade, bark eller blomster, der langsomt nedbrydes, og en pH-værdi under 5,5. Du kan erstatte et stykke havejord med spagnum, hvis du skal plante nye surbundsplanter i haven.

Spagnum har normalt en pH-værdi på 3,2 - 5. Alle slags lyngplanter, eksempelvis azalea, rhododendron, forårslyng og hedelyng, samt skovplanter, eksempelvis blåbær, bjergthe, skimmia, tyttebær og tranebær, er velegnede til surbundsbed eller sur jord.

PH-værdiens betydning for surbundsplanter

PH-skalaen spænder fra 1 - 14, hvor 7 skiller mellem det sure og det basiske. Med jord er det dog lidt anderledes. Hvis der er kalk i jorden, bliver den basisk med en pH-værdi på over 5,5. Hvis jorden har en PH-værdi på under 5,5 vil den i plantesammenhæng være sur.

Danmark består primært af lerholdig jord med meget kalk, hvor pH-værdien normalt ligger oppe i det basiske på 6,5 – 7. Dette trives langt de fleste haveplanter fint med. Surjord findes også naturligt mange steder i Danmark. I nogle skove er pH-værdien helt nede på 2,75, så her er tale om meget sur jord.

Er man faldet for en surbundsplante, kan man blot erstatte et stykke lerjord med spagnum. Hos Plantorama har vi mange forskellige slags spagnum der retter sig direkte mod lige dit formål. De ligger med pH-værdi mellem 3,2 og 5.

Forskellige slags surbundsplanter

De planter der trives i surbund vil typisk være hede- og skovplanter. Skovplanterne er typisk vant til at klare sig med en begrænset mængde sol og nogle vantrives endog med for meget sol.
Gennemgående er at de slet ikke vil kunne optage alle de næringsstoffer der er i almindelige basisk lerjord, og at jorden desuden vil være for basisk til deres system. Få tips og tricks til surbundsbedet i guiden.

Bunddækkende surbundsplanter

Bunddækkeplanter bruges til at plante mellem stauder og buske, med det formål at holde ukrudt nede og arbejdsbyrden i haven minimal. Et godt bunddække holder samtidigt også på fugtigheden i jorden.

Ønsker du et rigt insektliv i haven, er bunddækkeplanter den perfekte tilføjelse til at lokke liv til - de hjælper med bestøvningen af dine frugttræer og andre planter, og er kun en fordel at have til stede i haven.

Der findes planter til bunddække for enhver jordtype: til surbundsbede kan du med fordel plante hasselurt og bjergte. Samtidigt kan du have et tæt bunddække rundt om større surbundsplanter såsom en flot rhododendron eller azalea.

Bunddækkende surbundsplanter gør sig også smukt i krukker, hvor de pryder og skaber stemning. Husk dog at anvende en sur jord – også til surbundsplanter i krukke. bunddækkende surbundsplanter er især effektive til at dække åbne områder i haven.

Rhododendron i haven

Rhododendron er en stor gruppe af stedsegrønne og løvfældende prydbuske, der alle har særegne kendetegn. Nogle er små og kompakte, mens andre er store og hårdføre. Fælles for alle rhododendron er de farvestrålende, klokke- og tragtformede blomster samt de læderagtige blade.

Rhododendronens farve spænder fra snehvid og lysrosa over gul, orange og dybrød til violet og blå. Blomster findes både i store og små udgaver. Rhododendronplanten bliver op til 4 m høj, men de findes også i mindre, kompakte udgaver til mindre haver.

De trives optimalt i sur, fugtig jord og halvskygge, hvor de bør gødes i marts-april efter afblomstring. Rhododendron beskæres kraftigt i april og igen efter afblomstring. Læs mere om rhododendron i haven nederst her.

Planten er en surbundsplante, og trives derfor i en sur jord. Der findes dog ikke mange haver hvor jorden er naturligt sur nok til at rhododendron kan trives. Derfor er det nødvendigt at anlægge et surbundsbed med en grov og lys sphagnum. Er ønsket ikke at anlægge et surbundsbed, kan du også vælge at grave et ekstra stort plantehul og fylde bunden af hullet med sphagnum.

For at sikre at jorden forbliver tilpas sur, er det en god idé at tilføre et nyt lag sphagnum hvert år, gerne omkring 5 cm, omkring busken. Det vil derudover beskytte buskens sarte rødder, som ligger lige under jordoverfladen.

Du kan endda fuldende surbundsbedet med bunddækkende surbundsplanter, der smukt indrammer de større surbundsplanter.

Rhododendronsorter til haven

Der findes tusindvis af rhododendronarter, hvor den overvejende del i danske haver er hårdføre rhododendron. De mest velkendte arter er ’Catawbiense Rhododendron’, ’Rhododendron Hybrid’ og ’Yakushimamum Rhododendron’. Sidstnævnte er særdeles spændende pga. sit hjemsted som er øen Yakushima i Japan.

Blandt populære sorter til rhododendron kan nævnes ’Nova Zembla’, ’Roseum Elegans’, ’Alfred’, ’Duke of York’, ’Flava’ og ’Arabella’. Få gode råd til plantning og pasning af rhododendron.

Azalea i haven

Azalea er en løvfældende busk i rhododendronfamilien med mange spinkle grene, der bærer gyldne blomster i enderne. Efter blomstringen er azalea stadig dekorativ i haven, hvor den står med løv i flotte rustrøde og orange farver.

Azaleaplanten bliver op til 2 m høj og 1,5 m bred, og bladene er lancetformede. Blomstringen foregår typisk i maj-juni. Azalea adskiller sig fra den almindelige rhododendron ved at være løvfældende.

Busken er rigtblomstrende og kan kendes for sine store blomster i orange nuancer, som ingen anden rhododendron kan overgå.

Azaleasorter til haven

Sorterne indenfor azalea er kendte for sine smukke, gyldne farver og dejlige dufte. I det tidlige efterår skifter de grønne blade til smukke høstnuancer. Blandt populære sorter kan nævnes ’Klondyke’, ’Gibraltar’ og ’Satan’.

Japansk azalea i haven

Japansk azalea er en gruppe kompakte, rigtblomstrende og duftende rhododendron, som derfor også er surbundskrævende. Modsat den almindelige azalea, så får japansk azalea små, men mange blade og blomster.

Undertiden kaldes japansk azalea også for ”japansk rhododendron” og ”stedsegrøn azalea”, hvilket begge beskriver busken godt: den er nemlig en rhododendronart fra Japan og er delvist stedsegrøn.

Busken er kompakt og bliver typisk mellem 0,50 – 2 m høj og lige så bred. Blomsterne er tragtformede, velduftende og fås i mange forskellige farver, lige fra snehvid, pinkrosa og til de orange, varme nuancer, so er kendetegnet for hele azalea-familien. Læs mere om japansk azalea her.

Japansk azaleasorter til haven

’Geisha Orange’ er en japansk azalea-sort, som fremstår med flammende, orange blomster. ’Schneeperle’ er en skøn sort som udvikler de smukkeste, helt snehvide blomster med en delikat gul- til lysegrøn midte.