×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Få inspiration og gode råd

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Surbundsplanter

Haveazalea og japansk azalea

Azalea er en gruppe løvfældende, rigtblomstrende og velduftende rhododendron. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas azalea online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Azalea i haven

Azalea er en gruppe løvfældende, rigtblomstrende og velduftende rhododendron. Azalea er en gruppe af rhododendron, som primært adskiller sig ved at være løvfældende og fremvise flammende høstfarver om efteråret.

Azalea er desuden kendt for dens blomster i orange nuancer, som ingen anden rhododendron kan overgå. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af smukke azalea, blandt andet sorterne 'Feuerwerk' og 'Persil'.

Beskrivelse af azalea

Azalea er en løvfældende rhododendron, som er særligt kendt for sine smukke, gyldne farver, som ingen anden rhododendronart kan overgå. Hvor andre rhododendron kun pryder i blomstringstiden, er azalea desuden også dekorativ efter afblomstringen, når den står med løv i smukke høstfarver.

Med sin mellemstore højde kan azalea både bruges solitært, i busketter og som forgrundsbeplantning i store rhododendronbede. Azalea er en løvfældende busk med spinkle, men mange grene og endestillede blomster.

Busken bliver typisk op til 2 meter høj og 1,5 meter bred. Bladene er lancetformede og får flammende, orange og rustrøde høstfarver i det tidlige efterår, typisk fra august til september.

Azalea blev tidligere regnet for at være en selvstændig slægt, men efter 1830’erne er de blevet karakteriseret som en familie i rhododendron-slægten. Den største forskel på "almindelig" rhododendron og azalea-familien er, at azalea er løvfældende. Få tips til plantning og pasning af rhododendron.

Azaleas blomstring

Azalea blomstrer typisk i maj og juni med tragtformede blomster, som – udover at fremvise smukke, gyldne farver – også har en dejlig duft. Hvor andre rhododendronarter har klynger af blomster, danner azalea typisk kun en enkelt blomst per gren. Til gengæld har azalea mange grene, og den er derfor alligevel helt dækket af blomster i blomstringstiden.

Azaleas mange navne

Azalea bliver undertiden kaldt haveazalea for at adskille den fra stueazalea (Rhododendron simsii), som er en stueplante. Mange steder vil man også opleve azalea omtalt som enten ”løvfældende rhododendron” eller ”duftende rhododendron”.

Azalea går desuden også under navnet ”Knaphill-hybrid” efter landsbyen Knaphill i England, hvor arbejdet med at forædle denne rhododendronart startede. Læs mere om rhododendron.

Udvalgte azalea-sorter

’Klondyke’ og ’Gibraltar’ er begge azalea-sorter, som får de glødende, orange blomster, som er karakteristisk for netop azalea. Sorten ’Satan’ har et dramatisk navn og dramatiske, smukke dybrøde blomster, der passer godt til navnet.

Plantning af azalea

Det vigtigste at huske i forbindelse med plantning af azalea, og alle andre surbundsplanter, er, at jorden skal være sur. Det betyder, at jorden skal have en lav pH-værdi, hvilket de fleste havejorde ikke har. Derfor er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt at tilføre ugødet spagnum eller surbundsjord, som har en pH-værdi mellem 4,5-5.

Du kan plante azalea ud stort set hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Vi anbefaler dog, at du planter ud i efteråret, hvor jorden er fugtig fra årstidens nedbør og stadig lun efter sommervarmen.

Når først du har klargjort jorden, er det forholdsvist nemt at plante azalea. Du skal grave et plantehul, der er så stort, at rødderne ikke bliver bøjet, og der er plads til et tykt lag spagnum i bunden. Rodklumpen skal placeres i samme højde som i potten.

Inden du planter azalea, er det en fordel at gennemvæde rodklumpen et kvarters tid – gennemvæd også laget med spagnum i bunden af plantehullet, som er knastørt, når du køber det i havecenteret.

Når din azalea er placeret, skal du fylde plantehullet op med spagnum og vande grundigt. Husk på, at en azalea næsten ikke kan få for meget vand efter udplantning.

Beskæring af azalea

Der skelnes generelt mellem to beskæringer af azalea; en kraftig beskæring og en let beskæring. Den kraftige beskæring er til de azalea, der er blevet for store, hvorimod den lette beskæring, er til de azalea, som blot skal vedligeholdes.

Uanset om dine azalea trænger til en let eller kraftig beskæring, skal du altid beskære over tydelige grenknopper og så ensartet som muligt. Den kraftige tilbageskæring bør foretages i april måned, så busken har mulighed for at danne nye skud resten af vækstsæsonen.

Den lette beskæring bør foretages umiddelbart efter buskens afblomstring. Efter beskæringen af azalea skal du huske at vande grundigt, så du sikrer, at busken har fornyet energi til at danne nye knopper.

Vanding af azalea

Azaleas rodnet har en vigtig funktion i forhold til at opsamle væske og næring fra jorden og lede det op til planten. Nogle planter har meget lange og kraftige rødder, som kan nå langt ned i jorden efter væske og næring, mens andre (deriblandt azalea) har korte rødder og dermed et mindre område til at opsamle næring og væske fra.

Sidstnævnte er derfor afhængige af a få tilført væske og næring. Jorden omkring azalea skal holdes fugtig, men busken må ikke soppe i vand. Du kan med fordel fordele grannåle, barkflis eller blade omkring busken, så den er beskyttet mod udtørring.

Når du vander azalea, anbefaler vi, at du bruger regnvand. Almindeligt postevand indeholder nemlig kalk. En lavere azalea skal vandes oftere på grund af, at dens rodnet udvikler sig langsommere. 

Gødning af azalea

Ligesom azalea skal have tilført væske, har den også brug for at få tilført næring. Det mest optimale tidspunkt at tilføre gødning er i det tidlige forår (marts-april), hvor azalea har brug for et energi-kick, inden den går i blomst.

Derudover kan du gøde igen i juli måned, så busken har ekstra energi til at danne nye skud efter afblomstringen. Det er vigtigt, at du kun gøder med gødningsblandinger, som er tilpasset rhododendron eller azalea, da mange almindelige gødningsblandinger har en alt for høj pH-værdi.

Selvom gødning hjælper azalea med at stå allerflottest, kan det også hjælpe på buskens udvikling, at du knækker visne blomsterstande af. Så bruger azalea nemlig energien på at danne nyvækst.

Skal azalea beskyttes mod frost?

Langt de fleste azalea er vinterhårdføre herhjemme, hvorfor det ikke er nødvendigt at beskytte dem mod frost ved at tildække dem. Der er enkelte sorter af azalea, som er frostfølsomme, og her er det nødvendigt at beskytte dem om vinteren.

Du kan beskytte en azalea mod frosten med et lag blade, grannåle eller kompost på jorden omkring busken og lægge granris ovenpå. Dette lag gør det svært fr frosten at nå helt ned til planten.

Hvis vinteren er mild og fugtig, kan det faktisk skade mere, end det gavner, at dække rhododendron. Da vil der nemlig være risiko for, at busken rådner. Det er derfor vigtigt, at du følger vejrets udvikling og kun dækker dine rhododendron, hvis vinteren viser sig fra sin kolde side.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden