{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Azalea

Surbundsplanter

Haveazalea og japansk azalea

Azalea er en gruppe løvfældende, rigtblomstrende og velduftende rhododendron. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas azalea online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Azalea i haven

Azalea er en gruppe løvfældende, rigtblomstrende og velduftende rhododendron. Azalea er en gruppe af rhododendron, som primært adskiller sig ved at være løvfældende og fremvise flammende høstfarver om efteråret.

Azalea er desuden kendt for dens blomster i orange nuancer, som ingen anden rhododendron kan overgå. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af smukke azalea, blandt andet sorterne 'Feuerwerk' og 'Persil'.

Beskrivelse af azalea

Azalea er en løvfældende rhododendron, som er særligt kendt for sine smukke, gyldne farver, som ingen anden rhododendronart kan overgå. Hvor andre rhododendron kun pryder i blomstringstiden, er azalea desuden også dekorativ efter afblomstringen, når den står med løv i smukke høstfarver.

Med sin mellemstore højde kan azalea både bruges solitært, i busketter og som forgrundsbeplantning i store rhododendronbede. Azalea er en løvfældende busk med spinkle, men mange grene og endestillede blomster.

Busken bliver typisk op til 2 meter høj og 1,5 meter bred. Bladene er lancetformede og får flammende, orange og rustrøde høstfarver i det tidlige efterår, typisk fra august til september.

Azalea blev tidligere regnet for at være en selvstændig slægt, men efter 1830’erne er de blevet karakteriseret som en familie i rhododendron-slægten. Den største forskel på "almindelig" rhododendron og azalea-familien er, at azalea er løvfældende. Få tips til plantning og pasning af rhododendron.

Azaleas blomstring

Azalea blomstrer typisk i maj og juni med tragtformede blomster, som – udover at fremvise smukke, gyldne farver – også har en dejlig duft. Hvor andre rhododendronarter har klynger af blomster, danner azalea typisk kun en enkelt blomst per gren. Til gengæld har azalea mange grene, og den er derfor alligevel helt dækket af blomster i blomstringstiden.

Azaleas mange navne

Azalea bliver undertiden kaldt haveazalea for at adskille den fra stueazalea (Rhododendron simsii), som er en stueplante. Mange steder vil man også opleve azalea omtalt som enten ”løvfældende rhododendron” eller ”duftende rhododendron”.

Azalea går desuden også under navnet ”Knaphill-hybrid” efter landsbyen Knaphill i England, hvor arbejdet med at forædle denne rhododendronart startede. Læs mere om rhododendron.

Udvalgte azalea-sorter

’Klondyke’ og ’Gibraltar’ er begge azalea-sorter, som får de glødende, orange blomster, som er karakteristisk for netop azalea. Sorten ’Satan’ har et dramatisk navn og dramatiske, smukke dybrøde blomster, der passer godt til navnet.

Plantning af azalea

Det vigtigste at huske i forbindelse med plantning af azalea, og alle andre surbundsplanter, er, at jorden skal være sur. Det betyder, at jorden skal have en lav pH-værdi, hvilket de fleste havejorde ikke har. Derfor er det i langt de fleste tilfælde nødvendigt at tilføre ugødet spagnum eller surbundsjord, som har en pH-værdi mellem 4,5-5.

Du kan plante azalea ud stort set hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Vi anbefaler dog, at du planter ud i efteråret, hvor jorden er fugtig fra årstidens nedbør og stadig lun efter sommervarmen.

Når først du har klargjort jorden, er det forholdsvist nemt at plante azalea. Du skal grave et plantehul, der er så stort, at rødderne ikke bliver bøjet, og der er plads til et tykt lag spagnum i bunden. Rodklumpen skal placeres i samme højde som i potten.

Inden du planter azalea, er det en fordel at gennemvæde rodklumpen et kvarters tid – gennemvæd også laget med spagnum i bunden af plantehullet, som er knastørt, når du køber det i havecenteret.

Når din azalea er placeret, skal du fylde plantehullet op med spagnum og vande grundigt. Husk på, at en azalea næsten ikke kan få for meget vand efter udplantning.

Beskæring af azalea

Der skelnes generelt mellem to beskæringer af azalea; en kraftig beskæring og en let beskæring. Den kraftige beskæring er til de azalea, der er blevet for store, hvorimod den lette beskæring, er til de azalea, som blot skal vedligeholdes.

Uanset om dine azalea trænger til en let eller kraftig beskæring, skal du altid beskære over tydelige grenknopper og så ensartet som muligt. Den kraftige tilbageskæring bør foretages i april måned, så busken har mulighed for at danne nye skud resten af vækstsæsonen.

Den lette beskæring bør foretages umiddelbart efter buskens afblomstring. Efter beskæringen af azalea skal du huske at vande grundigt, så du sikrer, at busken har fornyet energi til at danne nye knopper.

Vanding af azalea

Azaleas rodnet har en vigtig funktion i forhold til at opsamle væske og næring fra jorden og lede det op til planten. Nogle planter har meget lange og kraftige rødder, som kan nå langt ned i jorden efter væske og næring, mens andre (deriblandt azalea) har korte rødder og dermed et mindre område til at opsamle næring og væske fra.

Sidstnævnte er derfor afhængige af a få tilført væske og næring. Jorden omkring azalea skal holdes fugtig, men busken må ikke soppe i vand. Du kan med fordel fordele grannåle, barkflis eller blade omkring busken, så den er beskyttet mod udtørring.

Når du vander azalea, anbefaler vi, at du bruger regnvand. Almindeligt postevand indeholder nemlig kalk. En lavere azalea skal vandes oftere på grund af, at dens rodnet udvikler sig langsommere. 

Gødning af azalea

Ligesom azalea skal have tilført væske, har den også brug for at få tilført næring. Det mest optimale tidspunkt at tilføre gødning er i det tidlige forår (marts-april), hvor azalea har brug for et energi-kick, inden den går i blomst.

Derudover kan du gøde igen i juli måned, så busken har ekstra energi til at danne nye skud efter afblomstringen. Det er vigtigt, at du kun gøder med gødningsblandinger, som er tilpasset rhododendron eller azalea, da mange almindelige gødningsblandinger har en alt for høj pH-værdi.

Selvom gødning hjælper azalea med at stå allerflottest, kan det også hjælpe på buskens udvikling, at du knækker visne blomsterstande af. Så bruger azalea nemlig energien på at danne nyvækst.

Skal azalea beskyttes mod frost?

Langt de fleste azalea er vinterhårdføre herhjemme, hvorfor det ikke er nødvendigt at beskytte dem mod frost ved at tildække dem. Der er enkelte sorter af azalea, som er frostfølsomme, og her er det nødvendigt at beskytte dem om vinteren.

Du kan beskytte en azalea mod frosten med et lag blade, grannåle eller kompost på jorden omkring busken og lægge granris ovenpå. Dette lag gør det svært fr frosten at nå helt ned til planten.

Hvis vinteren er mild og fugtig, kan det faktisk skade mere, end det gavner, at dække rhododendron. Da vil der nemlig være risiko for, at busken rådner. Det er derfor vigtigt, at du følger vejrets udvikling og kun dækker dine rhododendron, hvis vinteren viser sig fra sin kolde side.