{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Træer

Haveplanter

Træer til haven

Træer er ideelle til at skabe rolige områder i haven med læ og skygge. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas træer. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Træer i haven

Træer er smukke og skaber skyggefulde lunde i din have, men herudover er listen over fordelene ved dem lang. Træer er gode til at skabe læ og fred i haven. Der er noget helt særligt ved at sidde under træets krone. Desuden er de gode til at tiltrække dyreliv til haven.

Alle Plantoramas træer er omfattet af vores GroBedre-politik, som sikrer dig stærke og sunde træer. Vil du gerne skabe fred og læ i haven, bør du supplere træer med buske - se derfor også vores store udvalg af buske.

Beskrivelse af træer

Træer er karakteriseret ved at være flerårig plante med en stamme, høj nok til at hæve grene og løv fra jorden. Stamme og grene forvedder, hvilket giver træet styrke til at blive meget højt. Mange af dem kan blive flere hunderede år gamle – de ældste i verden flere tusinde år.

De kan også blive meget høje, dog meget sjældent så høje som verdensrekordindehaveren på 115 meter. Der har vokset træer på jorden i 365 millioner år, og hermed altså også længe før dinosaurer, pattedyr og kontinenternes adskillelse.

Udplantning og pleje af træer

Træer skal udplantes i en jord, hvor de trives og får dækket deres naturlige behov. Nogle træer trives i sandjord, andre trives i fed lerjord. Det er en fordel at kende til havens jordtype, så du køber træer, der vil trives i haven. Få tips til dyrkning af citrontræer. 

Et nyplantet træ skal vandes rigeligt den første tid, indtil træet etablerer sig, og rødderne selv kan skaffe væske. Ofte har træer det vanskeligt efter udplantning, fordi ukrudt stjæler al næringen. Derfor skal området omkring træet holdes fri for ukrudt og græs de første år. Læs vores guide til pasning af pil.

Små og store træer

Der er talrige, særdeles store fordele ved at have træer i sin have. De giver både haven områder med skygge, men trækker også dyreliv til. Mange fugle og insekter kan have deres hjem i trækronerne og stammerne, og kan hermed bidrage til resten af havens ve og vel.

De opfanger luftforurening og kan også dæmpe trafikstøj. De absorberer store mængder regnvand, og kan hjælpe med at holde éns have veldrænet.

Træer findes i alverdens størrelser, uanset om du er til store, høje træer, eller om du er til de mindre.

De kan give privatliv, og sænker ifølge flere undersøgelser menneskers stress niveau, samt hjælper til en hurtigere bedring under sygdom. Læs om beskæring af frugttræer.

Herudover bør man ikke undervurdere at de afgiver ilt, og vil gøre luften omkring én renere, hvilket resulterer i et langt bedre almenbefindende, samt sænker risikoen for astma.

Japansk kirsebærtræ i haven

Det japanske kirsebærtræ, Prunus serrulata, går også under betegnelserne prydkirsebær og japansk kirsebær. Japansk kirsebærtræ er et mindre og løvfældende træ, der blomstrer med smukke og lyserøde blomster hen over sommeren.

Særligt på grund af japansk kirsebærtræs udseende er træet vellidt til haver og alléer herhjemme i Danmark, hvor det pryder med sine skiftende farver og smukke blomstring. Japansk kirsebær blomstrer omkring maj-juni måned med fine og lyserøde blomster, hvorefter træet skifter over i en bronzerød farve hen over efteråret.

Bladene på japansk kirsebærtræ er ovale til omvendt ægformede med savtakkede kanter og lange spidser. Bladenes overside er blank og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn. I efteråret skifter bladene farve til skønne høstfarver i rødlige nuancer, som også er meget smukke i haven. Blomsterne på japansk kirsebærtræ sidder 4-5 stykker sammen.

Japansk kirsebærtræ stammer oprindeligt fra Japan, Korea og Kina, hvor den også er vellidt og kendt for sin smukke blomstring, der anvendes og fejres i forbindelse med festivaler. Japansk kirsebærtræ bliver omkring 8-10 meter højt herhjemme og klarer sig ganske fint i danske haver.

Japansk kirsebærtræ vækster årligt omkring 50 cm i højden og 25 cm i bredden. Hos Plantorama finder du flere forskellige varianter af japansk kirsebærtræ, blandt andet hængende varianter. Alle japansk kirsebær, som sælges herhjemme, er podet på en grundstamme af fuglekirsebær, hvorfor rodnettet vil være derefter.

Afhængigt af hvilken beskæring du vil foretage på japansk kirsebærtræ, skal det gøres på forskellige tidspunkter af året. En let udtynding eller oprydning i sidegrenene kan gøres i juni måned. Du kan også beskære større grene i juni.

Vil du derimod foretage en mere kraftig og drastisk beskæring af japansk kirsebærtræ, skal det gøres i oktober eller november måned, hvor træet ikke vil bløde så meget fra de grene, som bliver beskåret. Fra marts til september kan du beskære eventuelle vildskud på japansk kirsebærtræ.

Vejledning omkring træer

Har du brug for vejledning omkring træer i haven, bør du besøge den nærmeste Plantorama og tage en snak med vores dygtige, faguddannede personale. Personalet ved alt om udplantning og pasning af træer og kan derfor hjælpe dig med alle dine spørgsmål. Du finder også gode råd samt inspiration i vores guide.