Cedertræ
Cedertræ, 'Cedrus', er et enkelt nåletræ med lette grene og nåle, som giver det et dekorativt udseende. Over de seneste år har cedertræet i stigende grad vundet danskernes opmærksomhed, og ses derfor ofte i de danske haver, hvor det pryder i bede solitært eller i havekrukker.
Cedertræ er oprindeligt fra Atlasbjergene, Libanon og Tyrkiet, og er derfor ikke hjemmehørende i Danmark, dog udmærker det sig til at trives i det danske klima, trods det omskiftelige vejr. Cedertræ foretrækker en veldrænet, sandet, gerne leret jordbund, som ikke bliver for vandmæt. Jorden bør være rig på organisk materiale.
Træet er let duftende, og hvis du vælger den rigtige sort med ønske om at det skal vokse sig stort, er det formidabelt til at give skygge. Ligeledes er cedertræ også god i en krukke, hvor det står elegant og skulpturelt i flot kontrast til andre planter og blomster i nabokrukkerne.
Læs også: Udplantning og pasning af cedertræ
Alt om libanonceder
Libanonceder, 'Cedrus libani', er et stedsegrønt nåletræ med en pyramideformet vækst. I naturen kan træet blive op til 900 år gammelt og 40 meter højt, men den alder og størrelse opnår træet ikke i Danmark. Libanonceder har været dyrket i Europa helt siden 1700-tallet, men det er endnu ikke blevet et almindeligt syn i de danske haver. Libanonceder, med sin pyramideformet vækst, er særligt populært i krukker - køber du et ungt træ, vil det trives i en krukke, så længe det vandes regelmæssigt.
Se udvalget af træer her.
Libanonceder er i Bibelen omtalt som et almindeligt træ, der på den tid dannede store skove. Desværre opdagede man cedertræets høje kvalitet som tømmer, blandt andet brugt til tempel- og skibsbyggeri under de egyptiske faraoer.
Derfor er der gennem historien blevet fældet store dele af cederskovene. Libanonceder er faktisk udrydningstruet og derfor er de sidste rester af cederskovene i dag fredet.
Libanonceder har stor prydværdi, blandt andet grund af grenenes næsten finurlige, næsten vandrette vækstretning, nålenes smukke, grågrønne farve og veddets aromatiske nåleduft. Ligesom atlasceder har libanonceder et let udtryk, som passer godt til den moderne, minimalistiske indretningsstil.
Som navnet antyder kommer libanonceder fra Libanon og det er også afbilledet på landets nationalvåben og flag. Træet vokser også vildt i de østlige middelhavsegne og på Cypern.
Træet er altså vant til et klima, der er væsentligt mildere end det danske og for at det kan klare sig i Danmark, må det have en beskyttet og solrig placering. Det er desuden nødvendigt at dække træet om vinteren eller alternativt, at lade det overvintre indendørs. Træet er nemlig ikke fuldt hårdført i den danske vinter.
Se udvalget af haveredskaber her.
Alt om atlasceder
Atlasceder, 'Cedrus atlantica', er et stedsegrønt nåletræ med en åben, pyramideformet vækst. I sine naturlige omgivelser kan træet blive op til 25 meter højt, men det bliver ikke så stort under danske himmelstrøg. Hos os bruges træet som et mindre prydtræ, som regel i krukke, men træet kan også plantes ud på friland.
Atlasceder er et meget dekorativt og noget atypisk cedertræ og grantræ. Barken såvel som nålene har en smuk, blå- til sølvgrå nuance, som passer godt til den bevægelse mod sølv, grå og hvid som de foretrukne julefarver.
Se udvalget af boliginteriør.
De vandretstående til let hængende grene og de nærmest ”tjavsede” bundter af nåle giver desuden træet et let og tilfældigt udtryk, som også passer godt til tidens tendens indenfor indretning, hvor stilen gerne må have et lidt råt og upoleret udtryk.
Som navnet antyder kommer atlasceder fra Atlasbjergene i det nordlige Afrika. Træet blev indført i Europa i 1800-tallet og har i dag spredt sig til naturen i Provence i Frankrig.
Træet trives altså bedst i et klima, der er noget mildere end det danske. Derfor har træet også brug for en solrig placering og dækning om vinteren. Træet tåler udtørring og trives bedst i en veldrænet jord.
Se udvalget af stedsegrønne planter her.
Alt om himalayaceder
Himalayaceder, 'Cedrus deodora', er et stedsegrønt nåletræ med en kegleformet vækstform. Som andre cedertræ har himalayaceder de karakteristiske vandretvoksende og let hængende grene, der giver træet et let og lidt ”forpjusket” udtryk, som er en klar modsætning til de velpolstrede, tætte nåletræer, såsom nordmannsgran og rødgran, som vi typisk bruger som juletræer herhjemme.
Se udvalget af grantræer.
Himalayaceder minder på mange måder om lærketræet, som vi er noget mere bekendte med i Danmark. Hvor lærketræet er løvfældende, er himalayaceder imidlertid stedsegrønt. Himalayaceder har desuden bløde nåle i en utrolig flot, sølvgrøn farve, hvor lærk har nåle i den mere traditionelle friskgrønne farve.
En anden forskel på de to træer er, at himalayaceder er vant til et mildere klima end det danske. Derfor er det nødvendigt at dække træet om vinteren – i hvert fald de første par år efter udplantningen.
Træet skal desuden have en lun og beskyttet vokseplads i en dybmuldet/næringsrig men veldrænet jord.
Himalayaceder kommer, som navnet antyder, fra Himalaya, hvor det gror i bjergrige områder. I sine naturlige omgivelser kan træet opnå en majestætisk størrelse på helt op til 60 meter i højden med en stamme på over 3 meter i tykkelsen. Træet kommer dog aldrig i nærheden af de højder i det danske klima. I Danmark udvikler træet sig som et spinkelt, men elegant træ på op til 15 meter.
Cedertræ i krukke
Cedertræ er blevet særligt populær som krukkeplante, specielt i efteråret hvor det med sin gråblå farve passer perfekt til den kølige årstid. De ses også anvendt i boligen som et mindre juletræ, hvilket de dog ikke trives specielt godt med.
Generelt er cedertræ tørketålende, hvilket kan blive en udfordring, når du planter i krukker. Cedertræ kan holde på en del vand, særligt hvis de ikke er placeret på krukkefødder. Det mest optimale er at undgå et underfad under krukken i forårs- og sommermånederne, så rodnettet ikke generes af iltmangel.
Se udvalget af havekrukker her.
I vintermånederne skal du være ekstra opmærksom på, om jorden er kold og fugtig. Det kan nemlig give skader på cedertræet i foråret, hvor det ikke er stærkt nok til at danne nye nåle. Viser vejrudsigten lange frostperioder, kan for meget fugt i krukken og medføre frostsprængninger i rodnettet.
Vælg en krukkejord med god dræning og som er næringsrig. En god blanding kan bestå af krukkemuld blandet med grus eller perlite.
Nogle cedertræsorter egner sig bedre til krukkevækst end andre. For eksempel er Libanonceder og atlasceder populære valg.
Se hele udvalget af træer her.