×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Haveredskaber

Espalier

Køb espalier til haven i Plantorama

Espalier

Espalier sikrer slyngplanter optimale vækstbetingelser

Et espalier er en tremmekonstruktion, som slyngplanter, frugttræer og andre klatrende planter kan vokse op ad. Ved at give planterne et underlag, som de nemt kan sno sig op ad, sikrer du slyngplanterne de rette vækstbetingelser. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af espalier i forskellige størrelser, former og materialer.

Espalier er ideelt til dig, der ønsker ”grønne vægge” i haven eller dig, der bare er vild med slyngplanter, fx klematis, efeu og blåregn. Et espalier er en nem og utroligt dekorativ måde at indrette haven på og skabe hyggelige rum i en større have.

I Plantorama finder du espalier i mange forskellige varianter, udformninger, størrelser og materialer. Er du mest til det traditionelle og klassiske udtryk, kan du vælge et espalier i galvaniseret stål, montere det op ad en husmur og plante efeu, der kan vokse op og skabe en grøn væg.

Fritstående espalier er særligt velegnede til klatreroser, blåregn og kaprifolie. De kan placeres flere forskellige steder i haven, da de ikke er afhængige af, at de skal monteres op ad en husmur eller træværk. Med espalier har du altså stort set uanede muligheder for at skabe en personlig og unik have.

Der findes mange planter, som trives fint med at vokse op ad et espalier. Flere stedsegrønne planter og blomstrende planter anbefales ofte til formålet, men vidste du, at nogle frugttræer også egner sig til espalier? Du kan også plante andre spiselige planter op ad espalierret, som eksempelvis brombær og vinranker, der begge har klatrende egenskaber.

 

Espalier som vokseunderlag

Et espalier er et tremmeværk, som bruges som vokseunderlag for slyngplanter. Slyngplanter har små "fangarme", som de slynger omkring genstande for at vokse op ad dem. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af espalierer - både kvadratiske, buede, vifteformede og i form som en obelisk.

Uanset formen har de det tilfælles, at de danner det perfekte vokseunderlag for slyngplanter. Et espalier med frodige slyngplanter er altid et flot syn. Et espalier har desuden den fordel, at det giver en vertikal vokseplads.

I en tid hvor flere og flere flytter til byen, men stadig gerne vil have noget grønt at kigge på, er "den vertikale have" et hit. Når man ikke har mange kvadratmeter at gøre godt med, må man tænke kreativt - og det er her, at vertikale voksepladser, som espalieret, kommer ind i billedet.

Selv på en lille balkon kan du med et espalier give dig selv en frodig, vertikal have. Du kan se udvalget af slyngplanter og klatreplanter her.

 

Espalier i høj kvalitet

Et espalier kan enten være fritstående i haven eller monteres på murværk. Uanset hvilken af de modeller man vælger, skal espalieret bruges udendørs, og derfor skal det være udført i materialer, der kan holde til udendørs brug.

Hos Plantorama forhandler vi udelukkende espalierer i en slidstærk og høj kvalitet, som ikke ruster eller bliver mærket af vind og vejr. Espaliererne har desuden en robust form, som ikke bøjer af slyngplanternes vægt.

Et espalier i høj kvalitet kan monteres overalt i haven, hvor du gerne vil skabe en væg med grønne planter eller blomstrende planter. Her bliver espalieret med de rette planter hurtigt til en flot, grøn mur eller en blomsterrig oase.

 

Undgå at slyngplanter ødelægger murværket

Selvom at slyngplanternes "fangarme" ser skrøbelige ud, er de faktisk bomstærke og viljefaste. En slyngplante vil altid finde noget at vokse op ad, og hvis man ikke giver den et underlag, som den gerne må slynge sig omkring, eksempelvis et espalier, risikerer man, at de små "fangarme" laver huller i murværk eller kvæler de andre planter.

Et espalier giver slyngplanterne et vokseunderlag, som de kan sno sig om og klatre op ad, lige så tosset de vil. Med et espalier kan du dermed undgå, at slyngplanternes flotte vækst ødelægger andre elementer i haven eller murværket på huset, som kan være kosteligt at reparere.

 

Espalier til små haver

Espalier er sammen med slyngplanter og klatreplanter en fryd for øjet. Det ser flot ud, når de grønne planter eller blomstrende planter snor sig op ad espalieret. Sårligt i mindre have og altanhaver kan det være en fordel at have espalier, da planterne vokser vertikalt og derfor ikke fylder særligt meget.

I små haver kan du endda få plads til flere slags planter ved at bruge espalier. Et espalier kan dog også sagtens bruges i almindelige villahaver, hvor de er ideelle til at inddele haven i mindre rum. Du skal blot være opmærksom på, at det ikke er alle planter, som trives med at blive plantet op ad et espalier.

Det er derfor en fordel at vælge særlige slyngplanter, klatrende varianter eller planter som tåler det. Der findes flere typer af stauder og frugttræer, der trives fint med at gro langs et espalier.

 

Slyngplanter til espalier

Der findes mange prydplanter, som har en flot, kravlende vækstform. Den mest populære slyngplante herhjemme er klematis, som er kendetegnet ved at være nøjsom og nem at passe, samtidig med at den altid er garant for en lang og rig blomstring i de flotteste farver.

Derudover er efeu også en meget populær stedsegrøn slyngplante. Slyngroser og klatrehortensia er også meget velegnede til espalier. Udover prydplanterne findes der også nytteplanter, som eksempelvis brombær og vinplanter, som egner sig godt til espalier.

 

Gode råd til espalier og slyngplanter

Har du brug for vejledning omkring, hvilket espalier du bør vælge til din slyngplante, kan du besøge den nærmeste Plantorama. Vores dygtige, faguddannede personale ved alt om de forskellige slyngplanters vækstform og vækstkrav og kan derfor nemt vejlede dig omkring valg af espalier.

Slyngplanter til espalier er velegnede i alle slags haver, hvor de klatrer sig op. De forskellige klatreplanter klatrer forskelligt alt efter deres art. Selvhæftende planter limer sig selv fast til underlaget, og vokser på den måde hurtigt op ad. Stængelklatrende planter slynger sig om stammen på de ting eller planter, de vokser op ad.

Slyngtrådsklatrende planter erstatter nogle af sine blade med slyngtråde, der griber fast og snor sig om alt. Rankede klatreplanter holder sig fast med torne eller langt, rankende skud. Du finder også tips og tricks til havens klatreplanter i vores guide.

Populære produkter i denne kategori

Inspiration til haven

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden