×
Som et led i bekæmpelsen af COVID-19 holder vi vores legeområder lukkede, så længe det er nødvendigt.

Jord og sphagnum

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Forudbestilling Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til haven

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jord og gødning

Muldjord, spagnum og barkflis

Jordens sammensætning varierer meget, og derfor er det vigtigt at tilpasse den til planterne. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas jord og sphagnum til haven. Forhør dig i dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Den perfekte jord

Jord er den gængse betegnelse, vi bruger, på materiale, som planter vokser i. Jordens fysiske og kemiske sammensætning varierer meget fra sted til sted og bestemmer hvilke planter, der kan vokse der. Jord er typisk domineret af enten ler eller sand – her er der tale om muldjord eller morr. Under al slags jord ligger en råjord. Få tips til, hvordan du forbedrer jorden i din have.

Jordtyperne består af uorganisk og organisk dele. Sten, grus, sand og ler udgør de uorganiske dele, hvor mængden af sand og ler bestemmer, om du har en ler- eller sandjord. Plantedele, der er delvist omsat, udgør de organiske dele. Smådyrene i jorden danner humus af de døde planter, som giver næring til jorden.

Jord er ikke bare jord. Jordens sammensætning har stor betydning for, om jorden kan holde på vand og næring og derfor også, om dine planter vil trives. Læs mere om forbedring af sandede og lerede jorde.

Muldjord

Muldjord er en jordbundstype, som er basisk og meget almindelig i de danske haver. Denne type jord er sammensat af mineraljord og humus (organisk materiale). Muldjorden opstår, når regnorme omdanner plantemateriale til næringsstoffer og blander det med råjorden til gavn for planter.

Muld er den type jord, som mange haveejere forsøger at skabe og vedligeholde, da den har en række egenskaber, som planterne godt kan lide.

Derudover har muldjord en porøs krummestruktur, som holdes stabil af bakterierne og regnormene. Strukturen skaber en fin balance, så vandet fastholdes i jorden, hvor rødderne kan optage det, men samtidig kan løbe væk.

Du finder et stort udvalg af muldjord i forskellige udgaver, så du let finder den helt rette jord til din have og dine haveplanter. Du finder blandt andet jord til drivhuse, planteskolejord, pottemuld, rosenjord, højbedsmuld og krydderurtejord.

Sphagnum (spagnum)

Sphagnum er et jordforbedringsprodukt, som bliver fremstillet af det øverste lag af højmoserne. Betegnelsen spagnum bruges af mange for at kunne skelne produktet spagnum fra planteslægten Sphagnum.

Fordelen ved at anvende spagnum som forbedringsprodukt i haven er, at materialet har en trævlet struktur, som kan gøre tunge jorde mere løse, veldrænede og luftige.

Der kan desuden bruges til at sænke jordens pH-værdi, da materialet er meget surt (pH = 4,5 eller lavere), hvorfor spagnum er særligt velegnet til etablering af surbundsbede. Fjern ukrudt i din have.

Jord fra Champost

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af jord fra danske Champost, som har en moderne, grøn og bæredygtig tilgang til produktionen af jordblandinger.

Udvalget af Champost omfatter blandt andet pottemuld, surbund, havsand, plantesække, vækst-ler, dækbark, træflis, rosenjord og jordforbedring.

Råjord

Råjord er jord uden organisk materiale i, og det stammer fra dengang, hvor ingen nedbrudte planter endnu havde lagt sig på den. Det organiske materiale er det, der giver næring til nye planter, og eftersom meget få planter trives uden næringsstoffer, er det begrænset, hvad du kan gøre med råjorden.

Jordens surhed har betydning

Jordens pH-værdi skal tages i betragtning, når du skal plante i haven. Alt efter hvor du bord, er jorden enten basisk eller syreholdig. Skov- og hedeområder har som oftest syreholdig jord.

Uanset hvordan jorden er i dit område, skal du ikke holde dig tilbage med udplantning. Du kan sagtens etablere bede med forskellige jordtyper, der er tilpasset de planter, der skal gro der.

Morr

Når regnorme dør i muldjorden, vil jordtypen ændre sig til den type, som hedder morr. Morr er en syreholdig jord med en pH-værdi på 5,5. Manglen på kalk og den lave pH-værdi gør det meget svært for regnorme at overleve i jorden.

Omdannelsen af organiske materialer afhænger altså af bakterier og svampe, hvilket resulterer i en næringsfattig jord. Planter, der normalvis vokser i skov og hede, eksempelvis blåbær og rhododendron, har brug for syreholdig jord. Her anbefales det, at du etablerer et særskilt surbundsbed til dem.

Træflis, barkflis og dækbark

Hvis du gerne gøre dine blomsterbede flotte og dekorative, kan du sprede et lag med træflis, barkflis eller dækbark for at dække jorden af.

Ud over at barken pynter i bedet, hjælper det også til, at ukrudtet ikke kan spire frem i bedene, og det holder på jordens varme. Det betyder, at du slipper for at luge ukrudtet, og samtidig at jorden holder bedre på fugten, så du skal vande mindre om sommeren.

Flis og dækbark er altså en perfekt løsning til dig, som ønsker flotte blomsterbede og gerne vil bekæmpe ukrudtet på en miljøvenlig og langtidsvirkende måde.

Desuden beskytter barken planterne mod frost- og udtørringsskader. Hos Plantorama finder du træflis, barkflis og dækbark fra 15-100 mm i barkstørrelse og også i forskellige posestørrelser .

Du finder dækbark, som er velegnet til større områder og bede, men også bark der pynter flot i havens krukker og højbede blandt smukke blomster og planter. Du finder med garanti barkflis eller dækbark, som egner sig til din have, i Plantorama. 

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden