Bark og Leca

Du får et flot resultat med bark og flis i haven og så undgår du ukrudt. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas muld og jord online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gode råd til jordforbedring og ukrudtsbekæmpelse

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jord

Lecanødder, vækstler og træflis

Hvad er lecanødder?

Lecanødder, der også går under betegnelserne lecakugler, lecasten og letklinker, er lavet af fed, plastisk ler, som er brændt. Når leret brændes, ekspanderer det til de kugler eller nødder, som du kender som lecanødder eller lecakugler.

Når lecanødderne brændes forsvinder alt overskydende organisk materiale, og tilbage er rødlige lerkugler med tusindvis af små lufthuller samt en hård skal af brændt ler. Det er disse små kugler af ler, som du kan købe i Plantorama, og de fungerer perfekt som drænmateriale til havens bede og krukker.

Lecanødder er et uundværligt redskab i havens bede og krukker, da de hjælper med at give luft til planternes rødder. Derudover fungerer lecanødder utroligt godt som drænmateriale i bunden af krukkerne, og du kan også bruge dem som pynt ovenpå krukkejorden.

Ønsker du at skabe en mere porøs og luftig jord i dine bede og krukker, skal du blot iblande jorden en portion lecanødder. Nødderne hjælper nemlig med at transportere ilt til plantens rødder, så de bliver flotte og sunde med kraftige farver og større udbytte.

Lecanødderne kan også anvendes som drænmateriale. Her skal du lave et lag i bunden af krukken med lecanødderne, da de så vil sørge for, at planten ikke står med vand omkring rødderne og går i forrådnelse.

Derudover kan lecanødderne anvendes som pynt, hvis du lægger et lag ovenpå krukkejorden i dine krukker. Det forhindrer også, at fluer og andre insekter lægger æg i jorden.

Sådan bruger du lecakugler i krukker

Når du anvender lecakugler som drænmateriale i havens krukker, skal du først og fremmest vælge en krukke, som har hul i bunden. Ellers vil det overskydende vand ikke kunne rende fra, og derved bliver lecakuglernes fine egenskaber ikke udnyttet.

Du bruger lecakugler i havens krukker ved at fordele omkring 5 cm i bunden af havekrukken. Husk at hullet i bunden af krukken ikke skal stoppes helt til – vandet skal stadig kunne rende væk fra rødderne og ud af krukkens bund. Herefter fylder du blot op med krukkejord og planter din plante.

Lecakugler skaber en naturlig fugtbalance i havens krukker og mindsker samtidig risikoen for, at du kommer til at overvande dine planter. Lecakugler kan også iblandes din eksisterende havejord, for eksempel i dine bede, hvor det giver en mere porøs jordblanding.

Vil du gerne jordforbedre med lecakugler, kan du blande lecakugler og jord 1:3. Det vil give plads, så planterne får en naturlig rodudvikling, der er til gavn for deres vækst. Lægger du et lag lecakugler ovenpå havejorden, formindsker du risikoen for udtørring og spiring af ukrudt.

Vækstler er godt dræn i krukkerne

Ligesom lecanødderne anvendes vækstler som dræn i havens krukker, og også fremgangsmåden er den samme. Du lægger blot et lag vækstler i bunden af krukken, og på den måde laves drænet. Husk at krukken skal have et hul i bunden, ellers har det ingen effekt at lave dræn.

Vækstler kan også iblandes den jord, du bruger, hvor den så vil holde bedre på fugten i jorden. Det gør den ved at opsamle vand og frigive det igen, når planterne har bug for det. Denne helt unikke egenskab gør, at du ikke behøver vande ligeså ofte.

Samtidig skaber vækstler luft omkring rødderne, og har derved jordforbedrende egenskaber. Vækstler er derfor helt uundværligt, når du skal plante ud i havens krukker. Vores vækstler har en sugeevne på 66%, og den derfor helt unik i forhold til andre lerprodukter.

Vækstler består af naturligt ler, som brændes af ved høje temperaturer. Leret bevarer sin konsistent og bliver ikke mudret.

Dekorativ bark og flis til haven

Flis er en betegnelse for de spåner, der kommer, når man slår træ i stykker via en flishugger. Der er flere fordele ved at bruge flis og bark i haven, og de er ret betydningsfulde.

Et lag med flis eller bark i havens bede hæmmer nemlig spiringen af frøukrudt. Derudover har flis og bark også nogle gavnlige effekter på jorden, hvorpå det spredes ud.

Flis og bark i havens bede er med til at holde på fugten i jorden helt op til jordens overflade, hvilket bevirker til, at planterne kan udnytte jordens ressourcer oppe ved jordoverfladen. Flis og bark forbedrer også mængden og variationen af mikroorganismer i jorden, som er til gavn for havens planter.

Et lag med flis eller bark gør, at jorden holdes mere jævnt fugtig omkring overfladen, som normalvis vil være mere skiftende tør og våd. Flis og bark har også den gavnende effekt, at det dæmper tryk fra tramp og trafik, så jordens overflade ikke komprimeres.

På den måde kan regn og vand stadig let og hurtigt trænge ned til planternes rødder, og jorden bliver ikke sammenpresset så meget, at luftcirkulationen stopper.

Træflis og barkflis holder ukrudtet nede

Har du blomsterbede i haven med blotlagt jord, kan du med fordel sprede et lag med træflis eller barkflis ud mellem planterne. Det gør havens bede dekorative at se på, og så hjælper flis samtidig med at holde ukrudtet nede.

Flis og dækbark er altså en perfekt løsning til dig, som ønsker flotte blomsterbede og gerne vil bekæmpe ukrudtet på en miljøvenlig og langtidsvirkende måde.

Desuden beskytter barken planterne mod frost- og udtørringsskader. Hos Plantorama finder du træflis, barkflis og dækbark fra 15-100 mm i barkstørrelse og også i forskellige posestørrelser.

Blandt vores store udvalg finder du bark og flis, som er velegnet til større områder, for eksempel bede, samt bark og flis, der egner sig godt blandt planter og blomster i havens krukker og højbede. Uanset hvilket behov du måtte have, har vi med garanti træflis, barkflis eller dækbark, som matcher behovet.

Skal du vælge træflis eller barkflis?

Om du skal vælge træflis eller barkflis er et spørgsmål om smag og behag. Generelt er der ikke den store forskel på træflis og barkflis, de er jo begge to typer af flis, men træflisen holder dg længere tid i haven.

Det vil sige, at barkflis hurtigere bliver omsat til muld, hvorfor det skal udskiftes lidt oftere end træflis. Barkflis foretrækkes dog stadig af mange husejere, da det har et mere naturligt udseende, der passer bedre til havens bede.