Muld og jord

Jorden er altafgørende hvis du skal have et godt resultat med dine planter. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas muld og jord online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Få inspiration og gode råd

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jord

Muldjord til haven

Muld og jord til haven

God og kvalitetsrig jord og muld er absolut nødvendigt, når det kommer til at plante i haven. Der findes selvfølgelig allerede jord på de fleste grunde, men det er eksempelvis ikke altid, at jorden er næringsrig og porøs nok.

Megen havejord kan også være for tung og leret at plante i, mens andre kan være for sandede. Heldigvis findes der et væld af jordblandinger og muldblandinger, som kan forbedre din jords kvalitet, så dine planter vil trives optimalt.

Uanset om du er interesseret i at forbedre den havejord, som du allerede har, eller skal anlægge et bed med ny jord, har vi i Plantorama et stort udvalg af jord og muld, så du med garanti kan finde en jordblanding, der passer til dit behov.

Jordforbedring fra Champost

Champost jordforbedring er en jordforbedringsblanding baseret på komposteret, pasteuriseret og varmebehandlet hestegødning, hvis næring frigives langsomt til planterne. Blandingen er perfekt til plantning og flytning af planter. Posen rummer 50 liter.

Efteråret er højsæson for plantning og flytning af planter, og når man gør dette, har man som regel brug for gødning og generel jordforbedring for at sikre de nye planter den bedste start. Her er Champost jordforbedring et godt valg. Brug dog ikke jordforbedring ved surbundsplanter.

Jordforbedringsblandingen kan blandes med den eksisterende havejord eller lægges som topdække. Som jordforbedring ved eksisterende jord anbefales en blanding af 1/3 jordforbedring og 2/3 eksisterende jord.

Som topdække ved træer, buske og bede lægges et jævnt fordelt lag på 5 cm i bedet, som forhindrer ukrudt i at spire op og gør jorden let og levende, hvilket fremmer plantevæksten.

Jordforbedringsblandingen tilfører jorden organisk gødning, som frigives langsomt over et års tid. Samtidig holder det på fugten i jorden og er med til at opbygge jordens indhold af hummus.
Krukkejord til sommerblomster og stauder

Når du planter ud i krukkerne hjemme i haven eller på altanen og terrassen, anbefaler vi, at du planter ud i en særlig jord, der er tilpasset krukkeplanter. Plantoramas krukkejord er beriget med gødning, så dine planter får al den nødvendige næring til at trives.

Du giver dine planter den bedste start med vores krukkejord. Plantorama krukkejord er fremstillet i Danmark og er således et dansk kvalitetsprodukt. Hos Plantorama finder du også krukkejord, som er fri for sphagnum (spagnum).

Pottemuld og jord til stueplanter

I Plantorama finder du flere forskellige varianter af pottemuld og jord til stueplanter. Fælles for alle varianterne er, at de er jordblandinger, som er sammensat, så de dækker forskellige stueplanters behov.

Plantoramas egen pottemuld er en specialblanding, der indeholder ler, grov og fin sphagnum (spagnum), kalk samt gødning. Det giver alt sammen pottemulden en dejlig luftig konsistent, der gør den velegnet til potter og krukker både indenfor og udenfor.

Leret i pottemulden er med til at stabilisere jorden og gøre den mere modstandsdygtig over for overvanding og udtørring. Du skal huske på, at stueplanter, som står i potter og krukker, et plantet i et lukket område, hvorfor de har brug for at få skiftet jord med jævne mellemrum.

Der ophober sig nemlig salte i jorden med tiden, og disse er ikke gavnlige for stueplanterne. Derfor anbefaler vi, at du udskifter pottemulden en gang om året, så du sikrer, at dine stueplanter trives og er sunde.

Plantesæk til drivhus

En plantesæk fra Plantorama er af bedste kvalitet, og indeholder en særlig blanding af sphagnum (spagnum), som er velegnet til bland andet drivhusgrøntsager, sommerblomster, krydderurter og salat.

Blandingerne med sphagnum (spagnum) har en grov struktur, der sikrer, at planterødderne får ilt. Plantesækkene er tilsat gødning, som giver et højt næringsindhold til gavn for planterne.

Vi anbefaler dog stadig, at du tilfører dine planter gødning i form af flydende gødning sammen med vandingsvandet efter udplantning. Vores plantesække er fremstillet i Danmark, og er derfor et dansk kvalitetsprodukt. Plantorama er kendt for innovation og særdeles høj kvalitet og dette produkt er ingen undtagelse.

Rosenjord til haven

Skal du plante roser i haven, kommer du bedst fra start, hvis du planter i rosenjord. Roser trives bedst i en kompakt jord, som ikke bliver alt for tør mellem vandingerne.

Derfor er vores rosenjord og rosenmuld fremstillet af en kombination af medium-grov sphagnum blandet med ler, som holder på fugtigheden og næringsstofferne i jorden. Derudover er jordblandingerne til roser tilsat gødning, så roserne får dækket deres næringsmæssige behov de første par uger efter udplantning.

Hos Plantorama finder du flere forskellige varianter af rosenjord og rosenmuld, som dine nyplantede roser vil trives i.

Såjord og priklemuld

Skal du så frø eller prikle planter, kommer du bedst fra start med en såjord eller en priklemuld. Disse jordblandingerne indeholder oftest fin sphagnum (spagnum), der er tilsat kalk og perlite, som alt sammen er med til at gøre jorden fugtbevarende, varm og porøs.

Derudover er såjord og priklemuld tilast gødning, som giver god næring til frø og planter. Der er flere fordele ved at så sine egne grøntsager eller blomster. Det er mere økonomisk og så er det bare herligt at være vidne til de små frø, der spirer og vokser sig til store, flotte planter.

En såjord giver dig det perfekte, jævne underlag til såning. Du sår frøene direkte i jorden, presser dem let ned i såjorden og dækker dem til sidst til med lidt af såjorden.

Sphagnum (spagnum)

Sphagnum er et jordforbedringsprodukt, som bliver fremstillet af det øverste lag af højmoserne. Betegnelsen spagnum bruges af mange for at kunne skelne produktet spagnum fra planteslægten Sphagnum.

Fordelen ved at anvende spagnum som forbedringsprodukt i haven er, at materialet har en trævlet struktur, som kan gøre tunge jorde mere løse, veldrænede og luftige.

Der kan desuden bruges til at sænke jordens pH-værdi, da materialet er meget surt (pH = 4,5 eller lavere), hvorfor spagnum er særligt velegnet til etablering af surbundsbede.

Spagnum er et jordforbedringsmiddel, som består af fossile planterester. Planteresterne er udgravet i højmoser, hvor der er et særligt fugtigt og ildfattigt miljø, der generer en særlig sur og kalkfattig jord.

Den lave pH-værdi gør spagnum særdeles velegnet til etablering af surbundsbede. Samtidig har spagnum en trevlet, luftig struktur, som er god til at blande i tung jord for at gøre denne lettere og mere veldrænet.

Surbundsjord med sphagnum (spagnum)

Surbundsplanter, som eksempelvis rhododendron og azalea, kræver en jordtype, der ikke er naturligt forekommende her i Danmark. Derfor må man skabe de rette forhold kunstigt - og dette gøres ved at blande sphagnum (spagnum) i surbundsbedets jord.

Sphagnum (spagnum) bruges typisk i surbundsbede. Det kan dog også gøre gavn mange andre steder, da det er meget næringsrigt og øger muldindholdet og fugtigheden i jorden, hvilket er godt for alle slags planter. 

Surbundsplanter kræver en jordblanding, som har en pH-værdi omkring 4,5 – 5,5. Dette sikrer du ved at plante ud i en surbundsjord, som desuden er gødet naturligt, og derfor frigiver næring til dine surbundsplanter langsomt.