Vores kompetente planteeksperter er:
Vores kompetente dyreekspert er:
Du kan skrive til os ved at bruge kontaktfomularen som du finder i din skærms højre hjørne. Du kan samtidig medsende billeder.
Nedenfor finder du info om åbningstider mm.
Når du bruger vores hjemmeside og du selv udleverer oplysninger til Plantoramas brug, accepterer du, at den persondata, der bliver overleveret til Plantorama, bliver behandlet i overensstemmelse med vores persondatapolitik.
Vores kompetente planteeksperter er:
Vores kompetente dyreekspert er:
Du kan skrive til os ved at bruge kontaktfomularen som du finder i din skærms højre hjørne. Du kan samtidig medsende billeder.
Nedenfor finder du info om åbningstider mm.
Når du bruger vores hjemmeside og du selv udleverer oplysninger til Plantoramas brug, accepterer du, at den persondata, der bliver overleveret til Plantorama, bliver behandlet i overensstemmelse med vores persondatapolitik.
Mandag - torsdag: 9.00 - 16.00
Fredag: 9.00 - 15.30
Lørdag - søndag: Lukket
24.-26. december, 31. december og 1. januar: Lukket
Planteeksperterne vejleder blandt andet om:
Ofte stillede spørgsmål
Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.
Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.
Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.
De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene.
Guttation er den dråbedannelse på bladspidser eller langs bladrande, som skyldes safttrykket i plantens vedkar. Om natten foregår der så godt som ingen transpiration.
Det kan skyldes dels at den relative luftfugtighed er meget høj, og dels at planterne i reglen har spalteåbningerne lukket om natten. Fænomenet er almindeligt forekommende.
En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.
Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.
Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.
Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning.
Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet. Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en anden kaktusart/sort.
Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.
Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne. Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue.
Rhododendron hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt. Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum og rigelig vanding efter plantning.
Indløst gavekort
Ugyldigt gavekort