Der er bare noget helt særligt ved at gå ud i haven og hive sine hjemmeavlede grønsager op af jorden. De er saftigere, smager mere friske, er mere sprøde og har en helt fantastisk duft.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af grøntsagsfrø, som tomatfrø og agurkefrø, så du altid kan komme i gang med at dyrke dine yndlingsgrøntsager.
Det er lækkert at spise sine egne grøntsager. Både arbejdet i haven hvor man planter sine grøntsagsfrø og får dem til at trives, men også bevidstheden om, at éns grøntsager ikke er sprøjtede, giver god samvittighed.
Det er også her, man kan lære børnene om tomatfrø og agurkefrø, men også om både natur og ernæring, og de fleste børn vil desuden også meget hellere spise noget, de selv har været med til at dyrke. Her kan du læse mere om udplantning og pasning af agurk.
Ordet ”grøntsag” beskriver den spiselige del af en plante. Begrebet refererer ikke til en bestemt plantefamilie eller en bestemt del af planten, og begrebet blandes tit sammen med frugt, som ellers er en bestemt del af planten.
Grøntsager er blandt andet kartofler, tomater (som botanisk set ellers er frugt), bælgfrugter, kål, agurk, selleri, asparges, løg, spinat og gulerod. De er en stor kilde til både vitaminer (især C-vitamin) og antioxidanter, men også rige på kostfibre, forskellige mineraler og proteiner.
Her finder vi en stor del af menneskers føde, og halvdelen af de ”6 om dagen” som Fødevarestyrelsen anbefaler. Grøntsager er blevet dyrket i Danmark siden 1100-tallet, men sandsynligvis endnu tidligere, da vikingerne også dyrkede grønt.
Grøntsager bruges i enten rå eller forarbejdet tilstand. De tåler at blive frosset ned, og bevarer selv i dybfrost en stor del af deres næringsværdi. Til gengæld tåler grøntsager ikke at blive varmet op, hvis meningen er at bevare vitaminerne.
Man kan dampe dem kortvarigt eller koge dem i så lidt vand som muligt, så kort som muligt, for at minimere tabet, eller naturligvis spise dem rå.
Er du i tvivl om, hvilke grøntsagsfrø du skal vælge, og hvordan de skal sås og passes, bør du tage en tur i den nærmeste Plantorama og få en snak med vores dygtige fagfolk. De kender alt til de enkelte frø som tomatfrø og agurkefrø og kan derfor nemt vejlede og rådgive dig.
Friske krydderurter er intense i smagen og sprængfyldte med næringsstoffer. Ligesom det er fantastisk at dyrke sine egne sommerblomster og grønsager, er det også en helt særlig oplevelse at dyrke sine egne krydderurter.
Friske krydderurter er sundere og mere intense i smagen end tørrede krydderurter. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af krydderurtefrø - blandt andet de meget populære sorter persille, dild og oregano.
Krydderurter er planter, der bruges i madlavning eller som naturmedicin. De kan bruges friske eller tørrede, findelte eller hele og er blevet brugt hele vejen op gennem historien. Gennem historien har den primære vægt ligget på deres nytte som medicin.
17.400 år gamle hulemalerier fra Lascaux-hulerne i Frankrig viser eksempelvis brugen af helbredende urter. Krydderurtefrøene har også haft mange andre formål, eksempelvis i parfume, røgelse, olier og som desinfektionsmiddel.
Krydderurter vokser over hele verden og er toneangivende for smagen af den lokale mad. Man har længe importeret krydderurtefrø fra alle verdenshjørner, og hvis det er muligt, kan det godt betale sig at plante dem selv, da der er mere smag i friske krydderurter.
Mange af planterne fra varmere egne tåler dog ikke frost og må derfor overvintre indendørs. Krydderurter findes både som etårige planter og som stauder.
Plantorama fører blandt andet timian, rosmarin, basilikum, persille, kruspersille og oregano. Deres pasningsbehov er minimalt, selvom de typisk har godt af beskæring, men da denne kommer automatisk i forbindelse med høst, så giver det oftest sig selv.
Man bør sørge for rigeligt med lys, hvad enten de vokser inde eller ude. De skal desuden bruge næringsrig jord. Indendørs bør man sørge for store potter og huske at gøde. Deres vandingsbehov varierer og generelt må man sige, at planterne skal have forhold, der ligner deres naturlige biotop så meget som muligt.
Er du i tvivl om, hvilke krydderurtefrø du skal vælge og hvordan de skal sås og passes, bør du tage en tur i den nærmeste Plantorama og få en snak med vores dygtige fagfolk.
De kender alt til de forskellige krydderurter samt deres brug og pasning og de kan derfor nemt vejlede og rådgive dig om krydderurter. Få tips til dyrkning af krydderurter.