{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Elefantgræs

Elefantgræs er græsvækster med høje, skinnende aks, der pryder efterår og vinter. Se udvalget af elefantgræs nedenfor og bliv klogere på sorterne og anvendelsesmetoder nederst på siden.

Elefantgræs i haven

Elefantgræs er græsvækster med høje, skinnende aks, der pryder efterår og vinter. Elefantgræs er en prydgræsart på 12 arter. Elefantgræs er gennemgående høje (nogle, meget høje) græsser, der er iøjefaldende på grund af de flotte, lange og brede blade.

De fleste får også nogle yderst kønne aks, som oftest er kønne til langt hen på vinteren. Også bladene har prydværdi om vinteren.

Elefantgræsser er så kønne, nemme og robuste planter, at de burde stå i enhver have. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af elefantgræs, blandt andet de populære sorter 'Gracilimus' og 'Ferner Osten'.
Se udvalget af stauder her.

Beskrivelse af elefantgræs

Prydgræsser er generelt en overset staudegruppe, men de fleste har dog hørt om ”elefantgræs” før. I 1930’erne bragte plantesamleren Aksel Olsen det første eksemplar til Danmark og siden da har de fleste lært de kæmpestore græstotter med de høje, skinnende aks at kende.

Elefantgræs, Miscanthus sinensis, er en prydgræsart bestående af mange sorter. Elefantgræs er naturligt udbredt i det sydøstlige Asien, blandt andet Kina, Japan, Korea og Taiwan.

Alle sorter af elefantgræs er tuedannende, men kan have varierende højder, lige fra de lave dværgsorter på omkring 100 cm til de kæmpestore sorter, der kan blive op til 3 meter høje.

Elefantgræs har linjeformede blade, som får flotte høstfarver om efteråret. I september-oktober danner græsset hvide eller sølvfarvede, skinnende aks med et flot, rødbrunt skær.

Aksene bevares som regel langt ind i vinteren og man bør lade dem sidde på planten og nyde synes af dem, når de er dekoreret med sne og rimfrost. Man kan også med fordel vælge at klippe aks af og bruge disse i buketter eller tørre dem til dekorationer.

Anvendelse af elefantgræs

Elefantgræs bruges i nogle lande som energi- og fiberafgrøde og i Danmark er man begyndt at bruge elefantgræsset som rør til stråtækte tage, da der er mangel på de traditionelle tagrør.

Elefantgræs’ primære anvendelse er dog som prydplante og arten er i dag udbredt over det meste af verden. Faktisk er elefantgræs den mest udbredte prydgræsart på verdensplan.
Læs også: Udplantning og pasning af prydgræs.

Udvalgte sorter af elefantgræs

Den mest imponerende sort af elefantgræs er nok ’Giganteum’. Denne sort siges at være den ”rigtige” elefantgræs; måske fordi det er den, der bedst lever op til navnet, der antyder, at man har med en stor plante at gøre. ’Giganteum’ bliver nemlig helt op til 3 meter høj.

Hvor ’Giganteum’ imponerer med sin størrelse, imponerer en anden sort, ’Zebrinus’, med sine fine grøn- og hvidstribede blade; deraf sortsnavnet, som er det latinske ord for ”zebra”.

Andre meget anvendte elefantgræssorter er 'Malepartus' og 'Kleine Silberspinne'. Disse hører til de mere moderat voksende elefantgræsser og bliver mellem 1 og 2 meter høje.
Se hele udvalget af prydgræsser her.