{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Lampepudsergræs

Lampepudsergræs danner små tuer og finurlige, lodne og skinnende blomsteraks. De er flotte på friland, i havens bede samt i havekrukker. Se udvalget nedenfor og bliv klogere på sorter, pasning og anvendelsesmuligheder nederst på siden.

Lampepudsergræs i haven

Lampepudsergræs danner små tuer og finurlige, lodne og skinnende blomsteraks. Lampepudsergræs er en gruppe af prydgræsser, som alle er kendetegnet ved deres kompakte vækst, tætte, grønne tuer og nuttede, lodne blomsteraks i hvide eller rødlige nuancer.

Lampepudsergræs er en dekorativ prydgræsart, som desværre ikke har den store udbredelse i danske haver, som den fortjener. Græsarten har fået sit danske populærnavn på grund af de meget dekorative og finurlige aks, som bedst kan sammenlignes med en støvkost.

Udover at være en af de mest dekorative prydgræsser udmærker lampepudsergræs sig også ved at være en af de nemmeste prydgræsser. Hos Plantorama har vi et stort online udvalg af lampepudsergræs, blandt andet de populære sorter: 'Hameln' og 'Rubrum'.
Se udvalget af stauder her.

Beskrivelse af lampepudsergræs

Lampepudsergræs, Pennisetum alopecuroides, er en prydgræsart med flere sorter. Lampepudsergræs er naturligt hjemmehørende i det østlige Asien, blandt andet Japan. Dens naturlige omgivelser er typisk græssteppelignende områder, hvor jorden er løs og veldrænet og hvor der er fuld sol eller vandrende skygge.

Lampepudsergræs danner tætte og brede tuer og er med sine højde på 50-130 cm en af de lavere prydgræsarter. Bladene er meget smalle og helt tilspidsede i enderne. Forår og sommer er bladene mørkegrønne, mens de får smukke, rustne høstfarver i efteråret.
Se hele udvalget af prydgræsser her.

Lampepudsergræs’ blomstring

I september-oktober danner lampepudsergræs de mest fantastiske, dunede aks, der typisk bliver sammenlignet med støvkoste eller rævehaler. Aksene er tætte og cylinderformede, men er altså også dekoreret med lange, silkeagtige hår, der giver dem deres "nuttede" udtryk.

Aksene er hvidgullige til røde og får et smukt sølvskær om efteråret. De udvikler sig flottest efter en varm sommer og hvis man vil give en lampepudsergræs de bedste betingelser, skal den derfor have en varm og solrig placering.

Aksene er meget velegnet til afskæring til buketter, men gør sig også godt i dekorationer. Lampepudsergræssets aks sidder og vipper på høje, tynde stængler, hvorfor græsset får en flot overhængende vækstform.

Læs også: Udplantning og pasning af prydgræsser.

Anvendelse af lampepudsergræs

Hvor at nogle andre prydgræsser har praktisk anvendelse, som eksempelvis elefantgræs, der i Danmark bliver brugt som rør til stråtækte tag, bruges lampepudsergræs kun på grund af dets prydværdi. Med sine smalle og lette blade har lampepudsergræs et minimalistisk udtryk, samtidig med at de lodne, skinnende aks skaber liv og fanger øjet.

Denne kombination passer godt ind i moderne haver, hvor det ikke er frodig blomstring, men enkelthed og de små detaljer, der er i fokus. Lampepudsergræs kan dyrkes både i krukker og på friland, solitært eller sammen med andre stauder eller dværgbuske.
Se udvalget af havekrukker her.

Udvalgte sorter

’Little Bunny’ er en af de mest udbredte sorter af lampepudsergræs og med god grund: sorten danner nemlig de smukkeste hvide, skinnende aks, der stikkker op fra den kuglerunde bladtue.

’Rubrum Dwarf’ er med sine røde aks en meget smuk og samtidig praktisk prydgræs; den har nemlig en kompakt størrelse og bliver kun op til 50 cm høj. På den måde er den meget velegnet til krukker og små haver, hvor man ofte ellers holder sig fra prydgræsser på grund deres kraftige tilvækst.