{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Benved

Benved 'Euonymus' er en mangfoldig og hårdfør plante, som beriger danske haver med sine smukke bladfarver og bær. Benved tåler både frost og tørke, er modstandsdygtig overfor sygdomme og mange skadedyr, og så egner den sig til en lang række anvendelser, lige fra hække, træer og bunddække til dekorative buske. Se udvalget af benved nedenfor og bliv klogere på pasning og egenskaber nederst på siden.

Benved i krukker

Dyrkning af benved i krukker kræver valg af den rette krukke og korrekt pleje for at sikre, at planten kan trives.

Først og fremmest skal du vælge en krukke med et godt drænhul. Det sikrer, at overskydende vand kan løbe fra, og plantens rødder ikke rådner. Læg et lag leca kugler i bunden før jordtilsætning, for at forbedre dræningen yderligere. Krukken skal desuden være stor nok til at rumme plantens hurtige vækst - vælg en rummelig krukke, så benvedens rødder har god plads til at udvikle sig.

Opstammede benved som Euonymus 'Emerald Gaiety' eller 'Emerald 'n Gold' egner sig godt til krukke, da de har en kompakt vækst og stedsegrønne blade. 'Gaiety' er desuden meget dekorativ med hvide kanter på grønne blade. Den vokser ligeledes langsomt og er derfor perfekt til krukker. Japansk benved 'Microphyllus' er en dværgvariant med små, mørkegrønne blade og ligeledes kompakt form, der før, at den også egner sig til krukker. Kan klippes i form.
Se hele udvalget af træer her.

Benved som hæk

Benved er en alsidig plante, der egner sig fremragende til hække i den danske have. Den tilbyder et smukt og holdbart hækkevalg.

Almindelig benved Euonymus 'Europaeus' er populær i Danmark og kan vokse sig til et imponerende træ på op til 6 meter, hvis den ikke beskæres. Denne sort er kendt for sine lyserøde frugter og dybrøde efterårsløv. Krybende benved 'Euonymus fortunei' er stedsegrøn og egner sig godt til at udfylde tomme pladser i haven.


Hvid benved Euonymus 'Japonicus' tilføjer en anderledes æstetik med sine hvide frugter og er en hårdfør variant. Den er særlig velegnet til hæk, da den kan blive en fornuftig højde, nemlig op til 3 meter, og kan klippes tæt. Gulbroget benved Euonymus 'Aureus' er en mindre busk med et glødende grønt og gult løv, der giver en kontrastskabende effekt. Kan blive op til 1,5 m. høj og egner sig som lav hæk.
Se udvalget af hækplanter.

Benved som bunddække

Krybende benved Euonymus 'Fortunei Coloratus' er fremragende som bunddække, da den er krybende. Krybende benved har mørkegrønne blade, der bliver rødlige om vinteren. Den kan hurtigt dække store områder og er meget hårdfør. Også god til parker.

Gulbroget benved Euonymus 'Emerald 'n' Gold' er ligeledes også en god bunddækkende plante som den er god i krukker. Gulbroget benved er lavtvoksende med gulbrogede blade og pryder som en lille, lav, tæt bunddækkende busk.
Se udvalget af bunddækkeplanter.

Plantning af benved

Vælg en solrig placering, da benved generelt trives i sollys, men de fleste arter kan også klare halvskygge. Forbered en veldrænet og næringsrig jord. Undgå for våde områder, og forbedr gerne jorden med kompost eller ko-jord for at stimulere vækst.

Plant benved i det optimale tidsrum, som typisk er fra oktober til april, hvor planten er i hvileperiode og dermed mindre følsom over for at blive forstyrret. Grav plantehullet bredt nok til at rumme rødderne uden at bøje eller presse dem. Kronens på benved skal flugte med jordoverfladen.

Det er vigtigt at holde benved vandet, særligt i de første måneder efter plantning, for at sikre god etablering. Regelmæssig vanding hjælper med at udvikle et dybtgående og robust rodsystem, hvilket bidrager til dens sundhed. Med en korrekt plantning og de rette vækstbetingelser vil din benved belønne dig med smukke blomster i foråret og dekorative frugter om efteråret.

Benved er giftig, så vær forsigtig, hvis du har små børn eller kæledyr i haven. Vælg evt. en sort af benved som ikke producerer så iøjnefaldende bær, eller vælg en placering, hvor det er svært for børn og dyr at komme til.
Se udvalget af jordsække.

Vanding og gødning af benved

Vandingsbehovet for benved varierer afhængigt af plantesorten og dens placering. Generelt kræver nyplantede benved hyppigere vanding end etablerede planter, for at sikre en god etablering af roden. I tørre perioder skal de vandes mere regelmæssigt, mens de i våde perioder kan nøjes med mindre.

Gødning bør anvendes med omhu, da for meget kan skade planten. Anvend en balanceret NPK-gødning i vækstsæsonen, og følg anvisningerne på produktet for korrekt dosering. Det kan være gavnligt at anvende en langtidsvirkende gødning, som frigiver næringsstoffer over tid.

Organisk gødning som kompost kan også være fordelagtigt for benved, da det forbedrer jordens struktur og tilfører langsomt næringsstoffer. Organisk materiale hjælper med at holde på fugtigheden og understøtter det naturlige økosystem i din have.

Undgå at gøde benved sent på året, da det kan stimulere ny vækst, som ikke vil være hårdfør nok til at overleve vinteren.
Se udvalget af gødning.

Beskæring af benved

For at vedligeholde benved som hæk, bør du beskære den årligt. Dette sikrer, at hækken forbliver tæt og kompakt. Hvis du ønsker at holde din benved som en lav busk eller i en særlig form, kan du beskære den mere drastisk. Den bedste tid til at beskære benved er tidligt på foråret, før den nye vækst begynder, eller i sensommeren efter hovedvækstsæsonen.

For stedsegrønne sorter som krybende benved Euonymus 'Fortunei', der bruges som bunddække, kan du nøjes med at beskære for at fjerne døde eller syge grene og for at bevare den ønskede form.

Ved ældre benvedbuske eller -træer kan det være nødvendigt at bruge skarpere og mere robuste værktøjer, da grenene kan være sværere at skære i.

Beskæring hele vejen rundt på benved hjælper med at fremme en jævn vækst og en pæn form. Det kan også hjælpe med at forhindre sygdomme ved at fjerne dele af planten, der er angrebet af skadedyr som snareorme eller benvedspindemøl.

Det er også vigtigt at huske på, at benved er giftig, så det er en god ide at bære handsker og sikre, at afskårne dele ikke efterlades, hvor kæledyr eller små børn kan komme til.
Se udvalget af redskaber, her også til beskæring.

Flytning af benved

Før flytningen skal du vande benved grundigt, så rødderne er fugtige. Det hjælper med at holde rødderne sunde, når de er ude af jorden. Grav forsigtigt benved op med en spade, og sørg for at få så meget af rodnettet med som muligt. Jo mere rodnet, desto bedre chance har planten for at etablere sig igen.

Placer benved i plantehullet og dæk rødderne med jord. Vand grundigt efter plantning for at fjerne lufthuller omkring rødderne og hjælpe med etableringen. Hold øje med vandingsbehovet efter flytningen, især i tørre perioder, for at sikre, at din benved etablerer sig godt.

Forebyggelse og behandling af skadedyr

Benved kan være modstandsdygtig over for mange udfordringer, men en af de største trusler mod plantens sundhed er angreb fra skadedyr som snareorme, også kendt som benvedspindemøl. Disse skadedyr kan forårsage alvorlig skade på planten ved at æde bladene og dermed svække dens overordnede sundhed.

Forebyggelse af skadedyr starter med korrekt pasning og vedligeholdelse af din benved. Sund vækst kan øge plantens modstandskraft mod skadedyr og sygdomme.

Hold øje med tidlige tegn på skadedyrsangreb, såsom ætsede blade eller synlige larver. Hold haven fri for planteskrald og affald, hvor skadedyr kan finde gemmesteder og formeringssteder. Overvej at tiltrække naturlige rovdyr som fugle og nyttige insekter, der kan hjælpe med at holde skadedyrsbestanden nede.

Hvis du alligevel oplever et angreb fra snareorme, er der flere måder at behandle problemet på:
Manuel fjernelse ved tidlige tegn på angreb kan være en effektiv metode til at holde skadedyrene i skak. Regelmæssig afskylning af benved med en stærk vandstråle kan hjælpe med at fjerne og forstyrre larvernes levesteder. For mere alvorlige angreb kan du anvende biologiske bekæmpelsesmidler, som er skadelig for larverne, men ikke for planter, mennesker eller de fleste nyttige insekter. Vedvarende problemer kan kræve brug af kemiske skadedyrsbekæmpelsesmidler, men disse bør anvendes som en sidste udvej og altid efter producentens anvisninger for at beskytte miljøet og andre havebeboere.

Læs også: Udplantning og pasning af træer.

Sådan beskytter du benved mod hård frost

Benved er en hårdfør plante, men i visse tilfælde kan det være fordelagtigt at beskytte den mod meget hård frost - særligt hvis den er nyplantet.
Yngre benvedplanter er nemlig mere sårbare over for frost. Beskyt dem med et tyndt lag løv eller granris omkring roden, som isolerer og forhindrer frostskader.
Beskær ikke benved sent på sæsonen - sen beskæring kan fremme ny vækst, som er særlig følsom over for frost.
I ekstreme tilfælde, hvor meget hård frost forventes, kan benved dækkes med et specielt vinterdække eller fiberdug, som beskytter mod de koldeste temperaturer.

Med disse forholdsregler kan din benved forblive sund og stærk, selv når temperaturen daler. Husk, at selvom benved generelt er en hårdfør plante, kan ekstra omsorg om vinteren være forskellen på en busk, der trives, og en, der lider skade af frosten.

Læs også: Tips til frostsikring af havekrukker.