Anemoner
Anemoner er farvestrålende løgvækster, som pryder i haven forår og sommer.
Anemoner er farvestrålende løgvækster, som pryder i haven forår og sommer.
Anemoner er farvestrålende løgvækster, som pryder i haven forår og sommer. I naturen er den vilde anemone en smuk forårsbebuder, men hjemme i haven kan anemonen også blomstre smukt sommer og efterår. Få gode råd og vejledning om blomsterløg.
De forårs-, sommer- og efterårsblomstrende anemoner har alle deres farvestrålende og smukke blomstring til fælles. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af smukke og rigtblomstrende anemoneløg.
Anemonen kender de fleste fra skovbunden, hvor den er en skøn forårsbebuder. Du behøver imidlertid ikke nøjes med kun at nyde den lille, yndige blomst i skoven. Der findes nemlig et væld af farvestrålende og rigtblomstrende forædlede anemoner, som du kan sætte hjemme i haven.
Læs også: Udplantning og pasning af isris.
Anemone klinger nok dansk for de fleste, men det er faktisk også plantens botaniske navn. Navnet menes at være afledt af det græske ”anemos”, som betyder ”vind”.
På engelsk hedder en anemone også ”anemone”, og blomsten adskiller sig dermed fra de fleste andre blomster, som både har et botanisk navn og et dansk populærnavn – og et engelsk populærnavn, som slet ikke minder om det danske.
Med undtagelse af de fyldte anemoner, hvor støvbladene er omdannet til kronblade, er alle anemoner gode til at tiltrække bier og sommerfugle.
Bier og sommerfugle udfører et uvurderligt vigtigt forstøvningsarbejde, og de er derfor altid en gevinst for haven – og anemoner tiltrækker altså effektivt mange bier og sommerfugle.
Anemoneslægten består af omkring 120 arter og er en del af ranunkelfamilien. Anemonen levede oprindeligt vildt i naturen, men er senere blevet forædlet og dyrket i stor stil. De anemoner, som vi dyrker hjemme i haverne, adskiller sig derfor fra de anemoner, som vi finder i skoven.
Haveanemonerne er nemlig forfinede arter. De små, rosinlignende anemoneløg ser bestemt ikke ud af meget, men det skal du ikke lade dig narre af. Når de først kommer i jorden og begynder at spire, vil du snart blive vidne til et sandt mirakel.
I Danmark dyrker vi typisk to arter af anemoner: franske anemoner og balkananemoner. De to anemonearter adskiller sig en del fra hinanden, og derfor er det lettest at behandle dem særskilt.
Balkananemoner er – ligesom de anemoner vi møder i den danske natur – forårsbebudere. Afhængig af sort og hvornår de kom i jorden, blomstrer balkananemoner fra marts til april. Balkananemonen har store blomsterhoveder med randblomster i blåviolette, rosa eller hvide nuancer.
Planten bliver omkring 15 cm høj. Den er naturligt udbredt i skovbunden i Tyrkiet og på Balkan, og den er altså vant til de lidt fugtige, kølige forhold, som vi har her i Danmark. Balkananemonen trives fint i en almindeligt næringsholdig jord og på en placering i halvskygge. Byd foråret indenfor med blomsterløg.
Franske anemoner er, modsat balkananemonerne, ikke vant til det fugtige, kølige klima, vi har i Danmark. De findes nemlig i de tyrkiske bjerge, hvor klimaet er tørt og varmt. Som resultat deraf skal franske anemoner have en solrig placering.
Det betyder også, at franske anemoner ikke kan tåle frost, og de skal derfor op af jorden, inden vinteren kommer. Om foråret, når faren for nattefrost er drevet forbi, kan de små løg lægges i jorden.
Afhængig af sort og hvornår de bliver lagt i jorden, kan franske anemoner blomstre fra juni til oktober med enkle eller fyldte blomster i blåviolette, rosa eller hvide nuancer.
Der findes endda sorter af fransk anemone, som er tofarvede. Planten bliver omkring 30 cm høj og trives fint i en almindeligt næringsholdig, veldrænet jord.