Fuglefoder

Fuglefoder skal være tilpasset fuglens energi- og næringsbehov, så den trives. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas foder til fugle. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Fugle

Foder til stuefugle

Fuglefoder skal være tilpasset fuglens energi- og næringsbehov, så den trives. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas foder til fugle. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Fuglefoder skal dække fuglens behov

Der kan være stor forskel på fugles nærings- og energibehov. Eksempelvis har større fugle naturligvis behov for at indtage mere energi end mindre fugle. Desuden er der også forskel på, hvad de enkelte fugle godt kan lide. Eksempelvis Der kan være stor forskel på fugles nærings- og energibehov. Eksempelvis har større fugle naturligvis behov for at indtage mere energi end mindre fugle. Desuden er der også forskel på, hvad de enkelte fugle godt kan lide. Eksempelvis har undulater særlige behov, hvor deres grundfoder bør bestå af en specialfremstillet frøblanding eller pillefoder.

Dog har de fleste fugle en stor kærlighed for solsikkefrø og jordnødder til fælles. Det er blot vigtigt, at fuglene ikke får lov til udelukkende at spise sig mætte i disse, da det ville svare til, at vi mennesker udelukkende spiser slik.

Har din fugl tendens til kræsenhed, er det vigtigt, at du er konsekvent og ikke skifter foderet, før fuglen har spist op. Vi vil alle gerne forkæle vores dyr, men du gør kun fuglen en bjørnetjeneste ved at lade den spise ensformigt. Variation er nemlig nøgleordet, når det kommer til fuglefoder.

Grundfoder og slik til fugle

En god regel er, at en fugls kost skal bestå af 80% grundfoder og 20% "slik". Det vil sige varierende frugt og grønt. Af de sunde grøntsager og frugter, man kan give sin fugl hører blandt andet: broccoli og anden kål, peberfrugt, ærter, bønner, banan og gulerødder.

Næste gang du står i køkkenet og skærer noget af det førnævnte ud, bør du altså lige tænke på dine fugle og også give dem en portion. De store fugle kan godt gnave af grøntsagsbidder, mens de små fugle foretrækker at få grøntsager i revet form.

Rent vand til foderet

For at dine fugle kan få det optimale ud af deres foder, skal de altid have adgang til frisk, rent vand. Vandet fremmer fordøjelsen og optagelsen af næringsstofferne. Det er vigtigt, at vandet altid er rent og frisk, da beskidt, forurenet vand er en hyppig årsag til mave-tarmproblemer.

Foder til særlige fuglearter

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af fuglefoder. Blandt andet har vi foder, som er særligt sammensat til papegøjer, tropiske finker, parakitter, kanariefugle og undulater.

Det er utroligt vigtigt, at fugle får et foder, der er sammensat særligt til den specifikke fugleart, og derfor forhandler vi disse specialblandinger.

Hvis du gerne vil forkæle dine stuefugle, har vi også et stort udvalg af fuglelegetøj

Foder til kanariefugl

Udover et godt grundfoder særligt tilpasset kanariefuglens behov, vil denne fugl sætte stor pris på et tilskud af gulerødder samt blomster og blade fra mælkebøtteplanten. Vær opmærksom på kun at plukke mælkebøtterne fra steder, hvor der ikke er blevet sprøjtet.

Undulater er derimod, modsat de fleste andre burfugle, stort set kun frøspisere. De vil gerne have en gulerod i ny og næ, men den har ikke behov for det. Papegøjer vil sætte utroligt stor pris på at få en frisk gren i ny og næ, som den kan nappe i.