Øvrige havelegetøj

Få inspiration og gode råd

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Sandkasser, planteborde og fodboldudstyr

Sandkasse til haven

Ingen børnevenlig have er fuldendt uden en sandkasse, hvor børnene kan lege i timevis ad gangen. I en sandkasse kan der bygges sandslotte og bages kager, så det er kun fantasien, der sætter grænser for legen.

En sandkasse sikrer, at du har styr på sandet i haven, og sandkasserne findes i mange forskellige størrelser og højder samt med og uden låg, så du kan finde lige den sandkasse, som passer bedst til din have.

Vores sandkasser er multifunktionelle og indbyder til mange timers leg og bygning af sandslotte. Alle sandkasser er fremstillet i et moderne design med neutrale farver, som gør, at den passer perfekt ind i de fleste haver.

En sandkasse med låg sikrer, at sandet ikke bliver vådt og blandet med skidt og nedfaldne blade. Derudover kan låget også fungere som bænk, når sandkassen er åben. Sandkasserne er fremstillet ad FSC® certificeret cedertræ, som gør den modstandsagtig overfor regn, sne og blæst.

Er du ikke til en sandkasse, kan du overveje at anskaffe dig et sandkassebord. Ligesom ved sandkassen, kan børnene lege med sand og bygge sandslotte inde i bordet. Sandkassebordet har et låg, som er flytbart. Når det er slået ned, kan sandkassebordet bruges som almindeligt havebord, hvor børnene kan tegne og lege.

Planteborde til børn

Du kender måske glæden ved at plante dine egne krydderurter og små blomster. Denne glæde skal børnene selvfølgelig ikke snydes for. Med et plantebord fra EXIT kan de nu opdage glæden ved at dyrke deres egne urter og blomster – direkte hjemme i haven.

Plantebordet fungerer lidt ligesom et højbed; det er enkelt og i børnenes højde, så de nemt kan komme i gang. Plantebordet er fremstillet i holdbart træ, og der er boret drænhuller i selve plantekassen. Du skal blot fylde jord i, købe frø eller planter og sætte børnene i gang.

Et plantebord kan anvendes i store som små haver – og også på terrassen. Du fylder blot plantekassen op med jord og begynder at plante. Plantekassen har en solid bunddug.

Leg med sand og vand

Et sand- og vandbord fra EXIT er ikke kun sjovt for børnene, det kan også laves om til et picnicbord. Med et multifunktionelt sand- og vandbord fra EXIT er alt muligt; børnene kan blandt andet bygge sandslotte, lave mudder, lege med vand og tegne ved bordet.

Der findes et sand- og vandbord til alle haver. Så uanset om du har en lille eller stor have, har vi noget for dig. I vores udvalg finder du separate borde, men også borde med tilhørende bænke.

Vandlegesættet Aquaflow fra EXIT kommer med flere ’tagrender’ og beholdere, som tillader at flere børn kan lege sammen på samme tid. Du bestemmer selv, hvordan ’tagrenderne’ og beholderne skal placeres.

Fodboldbaner med bander eller net

EXIT’s Panna fodboldbaner bliver kun mere og mere populære blandt børn og unge, og er da også den helt nye trend indenfor gadefodbold. Med en Panna fodboldbane med bander eller net handler det om at drible forbi eller mellem modstanderes ben og score mål.

Du kan spille panna-fodbold en mod en eller to mod to. Ligesom i almindelig fodbold, skal du bruge alle dine tricks, når du forsøger at vinde over din modstander. Den store forskel på almindelig fodbold og panna-fodbold er, at bolden ikke kan sparkes ud over sidelinjen eller krydse målstregen. Det betyder, at du kan bruge banens bander i dit spil.

Panna fodboldbanens paneler er fremstillet i galvaniseret og pulverlakeret metal, og interiøret er beklædt med sorte PVC-paneler. Du kan hurtigt montere og afmontere panelerne, fordi delene er hægtet op hinanden i stedet for at være skruet sammen.

Målene i begge ender er integreret i panelerne og har robuste net. Du kan placere en fodboldbane med bander eller net på alle slags overflader, eksempelvis græs og asfalt.

Udstyr til gadefodbold

Udstyret til gadefodbold fra EXIT er en cool, innovativ og unik måde at spille fodbold på hvor som helst og når som helst. Med EXIT’s udstyr bliver det endnu sjovere at spille fodbold på gaden.

Udstyret til gadefodbold består af strikere og en bold. Det handler om at ramme modstanderes striker, så den vælter og fløjter. EXIT Striker er en ny og cool måde at spille fodbold på. Når strikeren rammes, klapper den sammen.

Det er altså aldrig mere til diskussion, om der er scoret eller ej. Det kan med garanti høres med en striker. Du kan tilpasse din striker med de medfølgende klistermærker.

Beskyttelsescover til trampolin

Med et beskyttelsescover til trampolinen kan du gøre den mere modstandsdygtig over for vind, regn og sne. Beskyttelsescoveret er handy og giver trampolinen en længere levetid.

Et beskyttelsescover beskytter trampolinen i alt slags vejr. Du finder overtræk, som beskytter trampolinen, til både runde og rektangulære trampoliner. Disse overtræk er særligt velegnede, hvis ikke du har pladsen til at opbevare trampolinen tørt i vintermånederne.

Beskyttelsesbetrækket gør det nemt at beskytte trampolinen, når vejret bliver koldere og mere vådt. Samtidig beskytter det mod solens skarpe UV-stråler og nedfaldne blade fra træerne. Betrækket sættes let på med elastikker.