×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Hækplanter

Engriflet hvidtjørn

Engriflet hvidtjørn er en smuk, blomstrende hæk, der er velegnet til fuglehaven. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas hækplanter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Engriflet hvidtjørn i haven

Engriflet hvidtjørn er en smuk, blomstrende hæk, der er velegnet til fuglehaven. Engriflet hvidtjørn har fine, hvide blomster og røde bær. Både blade, blomster og bær er spiselige for mennesker og dyr.

Samtidig med at fuglene elsker engriflet hvidtjørns bær, beskytter buskens torne også småfuglene mod rovfugleangreb. På den måde er hvidtjørnehækken god til fuglehaven. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende hækplanter af engriflet hvidtjørn af den bedste kvalitet.

Se udvalget af hækplanter her.

 

Engriflet hvidtjørns vækst, blomster og bær

Engriflet hvidtjørn, Crataegus monogyna, er en løvfældende busk med en tæt vækst. Engriflet hvidtjørn vokser vildt i det meste af Europa, herunder også Danmark, og kan i naturen udvikle sig til et 15 m højt træ.

I villahaver ses engriflet hvidtjørn dog oftere brugt som busk. Hvidtjørn har en årlig tilvækst på 30 x 20 cm. Engriflet hvidtjørn blomstrer i maj-juni med små, hvide blomster, der er samlet i halvskærme. Blomsterne har fine, røde støvknapper. Blomsterne har en stærk duft og er god til at tiltrække nytteinsekter, som eksempelvis bier.

De hvide blomster og buskens torne har sammen givet anledning til buskens danske populærnavn. I efteråret står busken med røde bær, som kan spises af både dyr og mennesker.

 

Engriflet hvidtjørn som hæk

Engriflet hvidtjørn ses ofte brugt som solitærbusk, men den bliver dog primært brugt som hækplante. Engriflet hvidtjørn gør sig nemlig på flere måde godt som hækplante. Busken tåler nemlig hård beskæring og reagerer på beskæringen ved at blive meget tæt og kompakt.

Hvis man sørger for at beskære hvidtjørn, vil den derfor udvikle sig til en meget tæt hæk med tiden. For at skabe den rette kompakthed i hækken skal man plante 4 planter pr meter. Få gode råd til hækken året rundt.

 

Spiselig hæk

Ligesom at dyrene gerne spiser engriflet hvidtjørns bær, kan de også spises af mennesker. Faktisk er stort set alt på hvidtjørnen spiselig. Grenene skal man lade vildt og harer om at spise, men blade, blomster og bær kan sagtens spises af mennesker.

I folkemedicinen blev hvidtjørn brugt mod hjerteproblemer, men i dag bruges engriflet hvidtjørn primært i madlavningen for smagens skyld. Bladene kan snittes og bruges som drys eller tørres og bruges til the.

Blomsterne kan bruges til pynt på kager og i salater. Bærrene kan spises, når de er modne omkring oktober måned, og de kan bruges både rå og i marmelader og saft. Bærrene kan også bruges til fyld i fjerkræ.

 

God hæk til fuglehaven

Engriflet hvidtjørn er meget velegnet til fuglehaven. Buskens grene har nemlig lange, spidse torne, som gør det svært for rovdyr at komme ind i hækken. På den måde kan havens småfugle i fred og ro bygge rede og opfostre deres unger i hvidtjørnehækken.

Derudover vil havens fugle meget gerne spise hvidtjørnens bær og på den måde giver hækken altså både fuglene et trygt hjem og en fødekilde.

 

Placering af engriflet hvidtjørn

Engriflet hvidtjørn trives bedst i almindelig, let fugtig havejord, men tåler også tør jord. Generelt er busken meget nøjsom og god til at indrette sig efter forholdene. Hvidtjørn tåler en del vind, men bør ikke placeres på en meget åben plads.

Til gengæld udmærker busken sig ved at være skyggetålende og den kan derfor sagtens placeres på skyggefulde steder, hvor andre hække ikke vil kunne trives. Engriflet hvidtjørn tåler desuden både forurenet byluft og vejsalt. Få flere tips til plantning og pasning af hækplanter.

 

Hækplanter fra Plantorama

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af engriflet hvidtjørn. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet.

Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme.

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til havens hække

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden