×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Juletræer, gravpynt og pyntegrønt

Specielle juletræer

Specielle juletræer

Cypres og ceder er glimrende alternativer til det klassiske juletræ. Efterhånden som trenden indenfor julepynt går fra de klassiske farver: rød, grøn og guld, til mere afdæmpede farver, som hvid, grå og sølv, krydret med rustikke og naturlige strukturer, trækker det – særligt blandt de unge og mere modige forbrugere – også op til et opgør med det traditionelle juletræ.

Hos Plantorama har vi derfor et stort udvalg af specielle nåletræer, som udgør spændende alternativer til de traditionelle juletræer.

Se udvalget af juletræer her.

 

Anderledes juletræer

Synes du, at traditionelle juletræer, som nordmannsgran og rødgran, er blevet for kedelige at kigge på? Vil du gerne prøve en anden juleindretning end den traditionelle, tunge stil? I så fald har vi hos Plantorama udvalgt fire nåletræer, der alle udgør spændende og finurlige alternativer til det klassiske juletræ, nemlig libanonceder, atlasceder, himalayaceder og arizonacypres.

 

Specielle juletræer med karakter

Libanonceder, atlasceder, himalayaceder og arizonacypres er alle kendetegnet ved deres helt særlige, spinkle vækstform og de smukke, blå- til sølvgrønne nåle. Træerne passer alle perfekt til den moderne stil indenfor julepynt, hvor hvid, grå og sølv nuancer og rå og rustikke strukturer dominerer.

Fordi træerne i sig selv har en helt unik fremtoning og karakter, kræver de ikke særlig meget pynt. Faktisk klæder det træerne at blive pyntet meget enkelt, så det er deres særlige vækst og grågrønne farver, der får opmærksomheden.

 

Juletræ til inde og ude

De fire specielle juletræer kan bruges udendørs i en krukke på terrassen eller ved fordøren, men de kan også tages indenfor i stuen. Fæld ikke træet, men behold det i krukken.

Dekorer eventuelt jorden omkring stammen med mos og kogler. På den måde kan du sætte træet indenfor hvert år op til jul. Du kan også vælge at plante træet ud på friland efter jul, men vær opmærksom på, at træerne er frostfølsomme og derfor har brug for dækning om vinteren for ikke at tage skade.

 

Libanonceder

Libanonceder (skrives også ”libanon-ceder”), Cedrus libani, er et stedsegrønt nåletræ med en pyramideformet vækst. I naturen kan træet blive op til 900 år gammelt og 40 meter højt, men den alder og størrelse opnår træet ikke i Danmark. Libanonceder har været dyrket i Europa helt siden 1700-tallet, men det er endnu ikke blevet et almindeligt syn i de danske haver.

Libanonceder er i Bibelen omtalt som et almindeligt træ, der på den tid dannede store skove. Desværre opdagede man cedertræets høje kvalitet som tømmer, blandt andet brugt til tempel- og skibsbyggeri under de egyptiske faraoer.

Derfor er der gennem historien blevet fældet store dele af cederskovene. Libanonceder er faktisk udrydningstruet og derfor er de sidste rester af cederskovene i dag fredet.

Libanonceder har stor prydværdi, blandt andet grund af grenenes næsten finurlige, næsten vandrette vækstretning, nålenes smukke, grågrønne farve og veddets aromatiske nåleduft. Ligesom atlasceder (læs mere nedenfor) har libanonceder et let udtryk, som passer godt til den moderne, minimalistiske indretningsstil.

Som navnet antyder kommer libanonceder fra Libanon og det er også afbilledet på landets nationalvåben og flag. Træet vokser også vildt i de østlige middelhavsegne og på Cypern.

Træet er altså vant til et klima, der er væsentligt mildere end det danske og for at det kan klare sig i Danmark, må det have en beskyttet og solrig placering. Det er desuden nødvendigt at dække træet om vinteren eller alternativt, at lade det overvintre indendørs. Træet er nemlig ikke fuldt hårdfør i den danske vinter.

 

Atlasceder

Atlasceder (skrives også ”atlas-ceder”), Cedrus atlantica (alternativt: Cedrus libani ’Atlantica’), er et stedsegrønt nåletræ med en åben, pyramideformet vækst. I sine naturlige omgivelser kan træet blive op til 25 meter højt, men det bliver ikke så stort under danske himmelstrøg. Hos os bruges træet som et mindre prydtræ, som regel i krukke, men træet kan også plantes ud på friland.

Atlasceder er et meget dekorativt og noget atypisk grantræ. Barken såvel som nålene har en smuk, blå- til sølvgrå nuance, som passer godt til den bevægelse mod sølv, grå og hvid som de foretrukne julefarver.

De vandretstående til let hængende grene og de nærmest ”tjavsede” bundter af nåle giver desuden træet et let og tilfældigt udtryk, som også passer godt til tidens tendens indenfor indretning, hvor stilen gerne må have et lidt råt og upoleret udtryk.

Som navnet antyder kommer atlasceder fra Atlasbjergene i det nordlige Afrika. Træet blev indført i Europa i 1800-tallet og har i dag spredt sig til naturen i Provence i Frankrig.

Træet trives altså bedst i et klima, der er noget mildere end det danske. Derfor har træet også brug for en solrig placering og dækning om vinteren. Træet tåler udtørring og trives bedst i en veldrænet jord.

 

Himalayaceder

Himalayaceder (synonym: ”Deodar-ceder” eller ”gudetræ”), Cedrus deodora, er et stedsegrønt nåletræ med en kegleformet vækstform.

Som andre cedertræ har himalayaceder de karakteristiske vandretvoksende og let hængende grene, der giver træet et let og lidt ”forpjusket” udtryk, som er en klar modsætning til de velpolstrede, tætte nåletræer, såsom nordmannsgran og rødgran, som vi typisk bruger som juletræer herhjemme.

Himalayaceder minder på mange måder om lærketræet, som vi er noget mere bekendte med i Danmark. Hvor lærketræet er løvfældende, er himalayaceder imidlertid stedsegrønt. Himalayaceder har desuden bløde nåle i en utrolig flot, sølvgrøn farve, hvor lærk har nåle i den mere traditionelle friskgrønne farve.

En anden forskel på de to træer er, at himalayaceder er vant til et mildere klima end det danske. Derfor er det nødvendigt at dække træet om vinteren – i hvert fald de første par år efter udplantningen. Træet skal desuden have en lun og beskyttet vokseplads i en veldrænet jord.

Himalayaceder kommer, som navnet antyder, fra Himalaya, hvor det gror i bjergrige områder. I sine naturlige omgivelser kan træet opnå en majestætisk størrelse på helt op til 60 meter i højden med en stamme på over 3 meter i tykkelsen. Træet kommer dog aldrig i nærheden af de højder i det danske klima. I Danmark udvikler træet sig som et spinkelt, men elegant træ på op til 15 meter.

 

Arizonacypres

Arizonacypres, Cupressus arizonica, er et stedsegrønt nåletræ med en tæt, konisk vækstform med oprette grene. Træet har været dyrket i de varmere egne af Europa siden starten af 1900-tallet, men det er endnu et meget sjældent syn i Danmark.

Træet har fine ”duske” af bløde, blå- til grågrønne nåle, der – udover at være en fryd for øjet at kigge på – også har en helt særlig, aromatisk duft.

Som navnet antyder er arizonacypres naturlige hjemmehørende i Arizona og området i det sydvestlige USA, men træet er også udbredt i Mexico. I naturen bliver træet op til 25 meter højt, men træet opnår ikke den størrelse i Danmark. Her bruges det i stedet som et eksotisk prydtræ på terrassen eller balkonen.

Arizonacypres kommer fra et mildere klima end det danske og træet kan da også kun overleve i Danmark, hvis det får en godt beskyttet og solrig placering. Det er desuden nødvendigt enten at dække træet om vinteren eller at lade det overvintre indenfor, da det ikke kan holde til de danske frosttemperaturer. Træet trives bedst i en veldrænet jord og tåler udtørring.

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til haven i december

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden