×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Stauder

Skønhedsøje

Skønhedsøje er en nøjsom og samtidig overdådigt blomstrende staude. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas stauder online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Skønhedsøje i haven

Skønhedsøje er en nøjsom og samtidig overdådigt blomstrende staude. Skønhedsøje er en nem og nøjsom staude med en blomstring så overvældende og farvestrålende, at de fleste andre stauder blegner ved sammenligning.

Skønhedsøje er en farvestrålende og overdådigt blomstrende staude, som ikke kun mennesker drages af – også bier, sommerfugle og andre nytteinsekter tiltrækkes af plantens smukke blomster. Derudover udmærker skønhedsøje sig ved at være meget nøjsom og taknemmelig og den kræver derfor ikke den store pasningsindsats.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af skønhedsøje

Skønhedsøje, Coreopsis, er en slægt af blomstrende stauder i kurvblomstfamilien. Slægten består af mere end 50 arter og de stammer primært fra Nordamerika.

De første vilde arter kom til Europa i midten af 1700-tallet og siden er de blevet forædlet på kryds og tværs til de skønhedsøjer, vi kender i dag. Til havebrug i Danmark er det typisk følgende arter og varianter deraf, der bruges: Coreopsis grandiflora.

Skønhedsøje består af et væld af lange, spinkle stængler med smalle, nærmest trådagtige, modsatstillede blade. De mange, tynde stængler giver planten et luftigt og finurligt udtryk. Som navnet antyder, er det imidlertid blomsten, der giver denne plante dens prydværdi.

Blomsterstanden er kurvformet og minder lidt om margueritter. Blomsterne fås i flere forskellige gule, orange og rødlige farver og nogle varianter har kontrastfarvet ”øje" - måske er det derfra, at navnet ”skønhedsøje” kommer.

Blomstringen varer typisk i to måneder og ligger i perioden fra juni til oktober. Man kan forlænge blomstringen ved løbende at klippe de visne blomsterhoveder af.

 

Skønhedsøje er en fortræffelig snitblomst

Udover at se smuk ud i havens krukker og bede er skønhedsøje også smuk i vaser og buketter. Den er en fantastisk snitblomst, som har en længe holdbarhed efter afskæring, hvis bare man husker at skifte vandet hver dag.

Få gode råd til plantning og pasning af skønhedsøje.

 

Skønhedsøje er en bi- og sommerfugleplante

Udover at være sød og dejlig at kigge på har skønhedsøje også en praktisk funktion i haven. Den er nemlig rigtig god til at tiltrække bier, sommerfugle og andre nytteinsekter.

På den måde er skønhedsøje en god plante til de haveejere, der gerne vil sikre en effektiv bestøvning – eller som bare gerne vil nyde synet og lyden af de små, summende flyvende hjælpere på arbejde.

 

Krans-skønhedsøje

Krans-skønhedsøje, Coreopsis verticillata, bliver mellem 50 og 70 cm høj og blomstrer meget rigt med kvastformede blomsterhoveder. Blomsterne er typisk gule, men der findes mange nuancer: fra den helt blege gul, nærmest flødefarvede, til stærkt gul. Blandt de mest populære sorter finder man: ’Zagreb’ og ’Moonbeam’.

 

Storblomstret skønhedsøje

Storblomstret skønhedsøje, Coreopsis grandiflora, bliver mellem 60 og 125 cm høj og er blandt andet kendetegnet ved at have bredere blade forneden end foroven. Blomsterne er meget langstilkede og typisk stærkt gule eller orangegule.

Enkelte sorter har mange randblomster og blomsterne fremstår derfor fyldte. Nogle af de mest populære sorter omfatter: ’Sonnenkind’ og ’Sterntaler’.

 

Rosen-skønhedsøje

Rosen-skønhedsøje, Coreopsis rosea, bliver typisk ikke højere end 30 cm og har en meget kompakt vækst. Blomsterne er relativt små og lavstilkede – til gengæld har blomsterne to farver. Randblomsterne er nemlig typisk purpurfarvede, mens skiveblomsterne er gule eller orange. En af de mest populære sorter er ’American Dream’.

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til havens stauder

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden