×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Stauder

Storkenæb

Storkenæb er en bunddækkende staude med et væld af yndige blomster. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas stauder online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Storkenæb i haven

Storkenæb er en bunddækkende staude med et væld af yndige blomster. Storkenæb er en nem og nøjsom staude, som blomstrer med et væld af fine, små blomster i rosa, hvide og violette nuancer. Udover at blomstre smukt udmærker storkenæb sig også ved at have bunddækkende egenskaber.

Storkenæb er en bunddækkende staude, der hver sommer dekoreres med et væld af fine blomster i de yndigste hvide, rosa og violette farver. Udover dens bunddækkende egenskaber og dens smukke og lange blomstring udmærker storkenæb sig også ved at være en sund, hårdfør og nem staude, som selv den mest uerfarne haveejer vil kunne få til at stortrives.

Se udvalget af stauder her.

 

Beskrivelse af storkenæb

Storkenæb, Geranium, er en slægt af blomstrende stauder. Slægten består af omkring 300 arter og findes i naturen i store dele af Europa, Asien og Nordamerika, herunder også i Danmark.

De storblomstrede arter bruges som prydplanter og det er dem, som vi har med at gøre her. Det drejer sig primært om hvidgrå storkenæb, pragtstorkenæb, storrodet storkenæb, tæppestorkenæb, blodrød storkenæb og eng-storkenæb.

Storkenæb varierer meget i størrelse, fra 15 cm og op til 60 cm. Planten har af et tæt dække af fligede, grønne blade og korte, tynde stængler med endestillede blomster, som oftest sidder parvis sammen.

Blomsterne kan både være enkle og halvfyldte og fås i mange forskellige hvide, rosa og violette nuancer – enkelte sorter har endda så blåviolet en farve, at man næsten godt kan tillade sig at kalde den blå.

Blomstringen strækker sig over et par måneder om sommeren og nogle sorter blomstrer endda helt fra juni til september. Navnet ”storkenæb” har planten efter sigende fået på grund af dens lange, næblignende frugter.

 

Storkenæb er en god bunddækkende staude

Storkenæb har en tæt og kompakt bladvækst forneden, hvilket gør den til en fantastisk bunddækkende staude. Der er lidt forskel på hvor brede, de enkelte arter og sorter af storkenæb bliver, men man skal regne med 4-9 planter per kvadratmeter for at planterne slutter helt tæt om jorden.

Som bunddækkende plante udmærker arten storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, sig desuden ved at være stedsegrøn. Den falmer ganske vist om efteråret, men bevarer løvet vinteren igennem. Den dækker altså jorden hele året rundt og er på den måde en fortræffelig bunddækkeplante.

Få gode råd til plantning og pasning af storkenæb.

 

Storkenæb-hybrid

I de senere år har krydsninger af diverse storkenæbsarter (hybrider), Geranium hybrida, fået stor opmærksomhed. Det er blomsternes størrelse og den ekstremt lange blomstringstid, som løfter disse planter op i en klasse for sig.

I denne gruppe er det især Geranium hybrida 'Rozanne', der gør sig bemærket - den har faktisk gjort sig så bemærket, at den er blevet kåret til århundredets bedste plante ved Chelsea Flower Show. Sorten blomstrer uafbrudt fra juni og indtil frosten kommer.

Andre hybrider med lang blomstringstid og store blomster er eksempelvis Geranium hybrida 'Azur' (lyseblå), Geranium hybrida 'Sylvia's Surprise' (rosa med hvid midte) og 'Sweet Heidy' (violet med hvid midte).

 

Blodrød storkenæb

Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum, bliver mellem 20 og 30 cm høj. Det danske populærnavn har planten fået på grund af dens røde stængler. Blomsterne kan blive op til 4 cm i diameter og fås i flere forskellige rosa, hvide og violette nuancer. De mest anvendte sorter omfatter blandt andet ’Max Frei’, ’Album’, ’Pink Pouffe’, ’Tiny Monster’ og ‘Apfelblüte’.

 

Hvidgrå storkenæb

Hvidgrå storkenæb, Geranium cinereum, bliver mellem 15 og 20 cm høj og danner således et tæt, lavt tæppe på jorden. Blomsterne bliver op til 2,5 cm i diameter og er kendetegnet ved at have mørke årer. En af de mest anvendte sorter er ’Ballerina’.

 

Storrodet storkenæb

Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, bliver mellem 25 og 40 cm høj og har aromatiske blade. Blomsterne bliver op til 2,5 cm i diameter og fås i flere nuancer af rosa, hvid og violet. To af de mest udbredte sorter i danske haver er ’Spessart’ og ’Ingwersens Varietet’.

 

Tæppestorkenæb

Tæppestorkenæb, Geranium cantabrigiense, er en krydsning mellem storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, og dalmatisk storkenæb, Geranium dalmaticum. Den minder derfor om storrodet storkenæb, men er lavere end denne, typisk ikke højere end 25 cm. To af de mest populære sorter er ’Biokovo’ og ’Karmina’.

 

Eng-storkenæb

Eng-storkenæb, Geranium pratense, er en af højeste storkenæbarter. Den kan nemlig blive helt op til 90 cm høj. To af de mest udbredte sorter er ’Brookside’ og ’Summer Skies’.

 

Pragtstorkenæb

Pragtstorkenæb, Geranium himalayanse, bliver mellem 40 og 60 cm høj og får blomster med hvidt øje. Blomsterne kan blive op til 6 cm i diameter og har tydelige årer. ’Johnson’s Blue’ er en af de mest populære sorter.

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til havens stauder

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden