Olier, eddiker og dressinger

Olier, eddiker og dressinger fås både i syrlige, søde og friske varianter, som er ideelle til salater. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Madværkstedets olier, eddiker og dressinger. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Inspiration til madlavning med krydderurter

Få tilbudsavisen elektronisk direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 150.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Madværkstedet

Olivenolie, balsamico og salatdressing

Olier, eddiker og dressinger er uundværlige i køkkenet. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af olier, eddiker og dressinger til madlavningen.

Olie og salatdressing fra Nicolas Vahé

Med Nicolas Vahés olier har du det perfekte udgangspunkt til at lave lækre dressinger. Olierne fremstilles på ekstra jomfruolivenolie tilsat eksempelvis citron, ingefær, basilikum eller chili. Har du ikke mod på at lave din egen dressing, kan du med fordel købe Nicolas Vahés skønne salatdressinger.

I sortimentet finder du olivenolie med smag af basilikum, chili, hvidløg og provence samt dressinger med honning/sennep, røget hvidløg/sort peberkorn og hvidløg/oregano/balsamico.

Alle olivenolierne er fremstillet af 100% ekstra jomfruolivenolie og kommer i flotte, dekorative flasker. Olierne er eminente til salater, på pizzaer eller sammen med gedeost og frisk pasta. Olierne med basilikum, hvidløg og provence er aromatiske, hvor olien med chili er mere stærk og kraftfuld.

Salatdressingen med honning og sennep er lavet som en klassisk vinaigrette med koldpresset rapsolie, cider- og hvidvinseddike, fuldkornssennep, vand, honning og citronsaft. Dressingen har masser af sødme og passer perfekt til sprøde salater eller som dip til friskbagt brød.

Salatdressingen med røget hvidløg og sorte peberkorn forvandler selv de mest simple salater til en fantastisk smagsoplevelse. Dressingen er lavet af koldpresset rapsolie, sorte peberkorn, hvidløgsolie og røget egaroma. Brug den som dressing til en frisk grøn salat, som tilbehør til en lækker skaldyrssalat eller som dip til et sprødt friskbagt brød.

Salatdressingen med hvidløg, oregano og balsamico er det perfekte tilbehør til en frisk græsk salat med agurk, peberfrugt, rødløg, feta og oliven eller som dip til et friskbagt brød. Dressingen er lavet af koldpresset rapsolie, balsamico eddike, oregano og hvidløgsolie og har derfor en skøn krydret smag.

Balsamico og olivenolie fra Lie Gourmet

Balsamicoeddiken fra Lie Gourmet er lækker og smagfuld. En ideel smagsgiver til salater, grøntsager, marinader, dressing og sammen med olivenolierne fra Lie Gourmet. Den lækre balsamicoeddike findes også med en dejlig smag af hindbær, der gør sig godt i salater med blandt andet figner, frisk rødkål, rå rødbede og rodfrugter samt til marinader og dressinger.

Lie Gourmets lækre olivenolier er koldpressede, økologiske olier af høj kvalitet i opsigtsvækkende emballager. I sortimentet finder du den klassiske ekstra jomfru olivenolie, men også olivenolier med smag af citron og basilikum.

En klassisk ekstra jomfru olivenolie er perfekt til alle former for madretter, salater, marinader og godt brød. Olivenolie med smag af citron er ideel til lyst kød, fisk, grønne salater og dressinger. Olivenolie med basilikum egner sig til tomatsalat, grønne salater, italienske retter, pizza og grøntsager.

Økologisk olivenolie fra LA Organic

LA Organic har fremstillet en række spanske, økologiske jomfru olivenolier, som alle er af højeste kvalitet samt uden tilsætningsstoffer og farvestoffer. I sortimentet finder du tre olivenolier; LA Original Intenso, LA Original Suave, LA Organic Oro.

LA Original Intenso er en kraftig og livlig olie med antydninger af grønne tomater, valnød og æble. Vi anbefaler olivenolien som dressing til dine yndlingssalater samt til grøntsager, lækkert brød og dip til kød og fisk.

LA Original Suave er en mild, frisk og harmonisk olivenolie med noter af frugt og mandler. Paletten er jævn med svage, syrlige noter, som giver den personlighed. Brug olien til salater, grøntsager og brød.

LA Organic Oro er en smagfuld og kraftig olie med noter af blomster og urter. Dens stærke og smagfulde pallette har en krydret karakter med noter af sort pepper. En enestående olivenolie der passer til alle køkkener – også de mere kræsne og ambitiøse. Vi anbefaler olien sammen med godt brød eller som dressing til en sprød salat.

Balsamisk eddike og frugteddike fra Casa Mussini

Den balsamiske eddike Aceto Balsamico di Modena fra Casa Mussini er en semi-tyktflydende balsamico med en skøn og kraftig smag. Smager som en balsamico, der har været lagret i 10-12 år, men til en mere fornuftig pris.

Mussinis frugteddiker er skønne kombinationer af det syrlige fra eddiken og det søde fra frugt og druemost – alle lækre og velafbalancerede produkter. Brug frugteddikerne for et delikat og anderledes pift til dine salater.