×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.

Gødning

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Gode råd til haven

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jord og gødning

Kunstgødning og organisk gødning

Gødning giver ekstra næring, så prydplanter blomstrer længe og nytteplanter udvikler smagfulde afgrøder. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas gødning. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gødning giver ekstra næring

Gødning er et uundværligt hjælpemiddel til havens planter og blosmter, da det sikrer, at dine haveplanter får ekstra næring til at stå flottest. Der findes gødning i pilleret og flydende form, og specialgødninger, der tilgodeser særlige behov.

Vi har et stort udvalg af flydende og pilleret gødning: plænegødning- og kalk, rhododendrongødning, drivhusgødning, rosengødning, citrusgødning, orkidégødning samt allround gødning.

Hvor meget og hvornår skal du gøde?

Der er stor forskel på, hvornår de enkelte planter har bedst af at få tilført gødning og plænekalk. Nogle har brug for gødning flere gange årligt, andre har kun behov for et enkelt tilskud årligt.

For de fleste planter gælder det, at et tilskud gødning og plænekalk inden vækstsæsonen går i gang er at foretrække. Ligeledes er det vigtigt, at der vandes rigeligt efter gødskningen, så stofferne optages i planterne.

Prydplanter har brug for ekstra energi til en lang og flot blomstring, mens nytteplanter har brug for energi til udvikling af store, saftige afgrøder og frugter. Vi anbefaler, at du undersøger, hvordan den enkelte plante trives bedst i forhold til tidspunkt og mængde af gødning.

Sådan undgår du overgødning

Det er sundt for dine planter at få et tilskud gødning, men det kan også være direkte ødelæggende for planterne, hvis de får for meget gødning eller plænekalk.

Mange giver deres prydplanter rigeligt med gødning i håbet om, at de udvikler store, flotte blomster. Ligeledes overgøder mange frugt- og grøntsagsplanterne, fordi de tror, det giver en stor høst.

Det resulterer dog oftest i, at planterne udvikler større og kraftigere blade eller bliver svidet. Derfor er det vigtigt at forholde sig til doseringsanvisningen på gødningsproduktet.

Gødning til græsplænen

Mange haveejere glemmer ofte græsplænen, når det kommer til gødning. Ligesom en hullet, slidt og tør græsplæne kan ødelægge helhedsbilledet, kan en flot og grøn græsplæne fuldende den smukke have.

Du opnår en græsplæne med en stærk og tæt vækst uden ukrudt med gødningstilskud og plænekalk. Der findes et væld af gødningsblandinger, som er sammensat efter at opnå en stærk og strålende græsplæne. Få flere gode råd til græsplænen i vores guide.

NPK gødning og kunstgødning

Overordnet set kan gødning opdeles i organisk gødning og uorganisk gødning, hvor den uorganiske slags også kaldes NPK gødning eller kunstgødning.

Kunstgødningen fremstilles kemisk, hvor næringsstofferne optages umiddelbart modsat organisk gødning, hvor mikroorganismerne skal omsættes før, planterne får næring fra gødningen. Kunstgødning eller NPK gødning består af kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (k), hvoraf navnet NPK også stammer fra.

Kvælstoffet forbedrer plantens vækst, fosfor forbedrer plantens energiomsætning og kalium forbedrer plantens vækst og modstandsdygtighed overfor sygdomme. Flere kunstgødninger er dog tilsat yderligere næringsstoffer, som tilgodeser de enkelte planters behov.

Sådan gøder du med kunstgødning

Kunstgødning er næringssalte, som opløser sig, når de kommer i kontakt med vand. Planterne gødes altså let gennem vandinger eller når det regner. Når saltene opløses siver næringsstofferne ned i jorden, hvor de hurtigt er til rådighed for planten.

Derfor kan kunstgødningen være en fordel i de tilfælde, hvor en plante mangler akut næring. Her skal planterne nemlig ikke vente på, at gødningen først skal nedbrydes til næringsstoffer.

Fordi NPK gødning opløses hurtigt og er tilgængelige i relativt kort tid, er det nødvendigt at gøde flere gange i løbet af vækstsæsonen, så planterne ikke mangler næring, når de skal vækste. Det er vigtigt ikke at overgøde planterne i den tro, at mere gødning giver sundere planter.

Overgøder du, vil al den overskydende gødning, som planterne ikke når at optage, sive ned i jorden og forurene miljøet. Også derfor skal du gøde af flere omgange og i mindre portioner. Du kan altid læse på emballagen, hvordan du anvender det enkelte gødningsprodukt.

Organisk gødning

Organisk gødning er, modsat kunstgødning, baseret på dyremøg, kompost eller planter – altså alt sammen organisk materiale. Gødning baseret på møg, kompost eller planter indeholder naturlige næringsstoffer, hvorfor den kan anvendes i både traditionelle og økologiske haver.

Organisk gødning fremstilles også industrielt som piller eller flydende gødning, der minder om kunstgødning i deres anvendelse.

Sådan gøder du med organisk gødning

Når du gøder med kunstgødning, kender du til det præcise næringsindhold, hvorfor du let kan tilpasse mængden af gødning efter den enkelte plantes behov. I de organiske gødninger kan indholdet af næringsstoffer variere meget alt afhængig af hvad gødningen består af.

Næringsstofferne i organisk gødning skal omsættes af mikroorganismer, før planterne får gavn af dem. Dette kan tage meget lang tid, men nedbrydningen sker dog hurtigere, jo højere temperaturen er i jorden.

Så når vi får varmere vejr og vækstsæsonen så småt begynder, vil den organiske gødning begynde at frigive næring til planterne. Man kan altså sige, at den organiske gødning følger planternes behov. Fordelen er, at gødningen af langtidsvirkende, hvorfor du kun behøver at gøde én enkelt gang om året.

Gøder du planterne hvert år, forbedrer du samtidig jorden. Jorden bliver på grund af det nedbrudte organiske materiale mere næringsrig og får samtidig en mere porøs og let struktur, som alt sammen kommer planterne og blomsterne til gode.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden