Haven i november
25. oktober 2024Gøremål i haven i november
- Plant gerne frugttræer nu, og afdæk planter mod frosten
- Beskær hækken, og saml grene til smukke vinterkranse
- Fjern syge blade fra roserne, og plant nye planter i krukkerne
- Vinterklargør havedammen
November i haven
Er du en af dem, der bruger haven som et frirum, er november en god tid til at gå i haven og få tankerne på gled, imens du rydder lidt op, plukker frugter og de sidste blomster, frosten ikke har taget endnu.
Mange af træernes blade er allerede faldet til jorden, og de er fine at dække med i bede, under hækken eller rundt om sarte stauder. November er slet ikke så mørk, som vi husker den og fyldt med gøremål i haven.
1. Vinterklargøring af køkkenhaven
Ønsker du at plante æbletræer eller pæretræer, er november en god måned. Du skal blot huske, at alle nyplantede træer, buske og stauder skal dækkes af mod frosten med spagnum, blade, gran eller folie.
Se udvalget af frugttræer.
Nåede du ikke at få blomsterløgene i jorden i efteråret, kan du nå det endnu, hvis der ikke er frost. Blomsterløg er desuden typisk billige ved denne tid.
Se udvalget af blomsterløg- og knolde.
Det er tid til at høste de sidste grøntsager i køkkenhaven og dække de overvintrende grøntsager af mod frosten. Sidstnævnte kan gøres på følgende måder:
- Dæk med halm eller strå: Læg et lag halm, strå eller græsafklip omkring planterne. Dette isolerer jorden og holder varmen.
- Brug fiberdug: Dæk planterne med fiberdug, som er let og tillader lys og vand at trænge igennem, men beskytter mod frost.
- Plastik eller klæde: Brug plastfolie eller gamle tæpper til at dække planterne om natten, men fjern dem om dagen for at undgå overophedning.
- Jorddækning: Læg et lag (f.eks. bark eller kompost) omkring rødderne for at holde jorden varm og beskytte mod frost.
- Vindskærme: Hvis det er muligt, kan du opstille vindskærme af brædder eller lignende for at beskytte planterne mod kolde vinde.
- Potter indendørs: Hvis du har pottede grøntsager, kan du bringe dem ind i et frostfrit rum om natten.
- Lys og varme: I nogle tilfælde kan du bruge varme lyskilder eller varmemåtter til at holde jorden varm, hvis du har mulighed for det.
Læs også: Lav en køkkenhave i vindueskarmen
2. Beskæring af hække og buske
Har du ikke nået at beskære dine løvfældende vækster, er tiden til det nu. Det er nemmere at se, hvordan træerne skal formes, når der ikke er blade på grenene.
Skal du plante ny hæk, er november en af de bedste måneder at plante i.
Læs også: Udplantning og pasning af hæk
Tiden er også til at lave smukke kranse, så har du træer, hvis grene og frugter gør sig godt til kranse, kan du med fordel samle dem ind nu. Det gælder især vedbend, gran, thuja, enebær, cypres, laurbær og kirsebær.
3. Plantning i krukker og bede
Har du roser, skal de syge rosenblade fjernes fra jorden og smides ud, da sygdomme som meldugsvamp og stråleplet kan overføres til dine raske planter, hvis bladene bliver liggende på jorden.
Hvis du har plads til flere roser i bedet, er det et ideelt tidspunkt at plante flere roser ud. Roser, som er plantet i efteråret, klarer sig nemlig bedre end dem, der plantes i foråret. Og så er de ofte billigere.
Læs også: Rosenbedet i november.
Ser planterne i krukkerne kedelige ud, er buksbom, skimmia, nordmannsgran, stedsegrønt og cypressen ’Elwoodii’ velegnede til efterårets krukker.
Se udvalget af stedsegrønne cedertræer her.
Du kan med fordel gøre lidt ekstra godt for jorden og give det gødning, kompost eller champost, som ormene kan boltre sig i gennem vinteren.
Se udvalget af gødning.
Når den første frost har været der, skal georgineknoldene op af jorden. Toppen skal klippes af, når frosten har forvandlet georginerne til noget ukendeligt snask og knoldene skal lægges til tørring, så jorden kan rystes af. De rene knolde skal opbevares frostfrit vinteren over.
Læs også: Udplantning, pasning og vinteropbevaring af georginer
4. Vinterklargøring af havedammen
Tiden er til at få ryddet op omkring havedammen. Fjern alle nedfaldsblade og gamle blade fra planterne i havedammen. Tynd eventuelt ud i planterne i dammen og i planterne ved siden af.
Læs også: Sådan gør du havedammen klar til vinter
Giver du springvandspumpen en isfri hætte på, kan den klare sig til cirka minus 20°C. En luftpumpe er meget praktisk, da den både ilter havedammens vand og holder den isfri.
Læs også: Haven i december