Akvariefisk

Akvariefisk er både smukke og underholdende at betragte, og så er de gode dyr til det travle menneske. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør og udstyr til akvarier. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gode råd til akvariefisk

Få tilbudsavisen elektronisk direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 140.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Dyr

Udstyr og foder til akvariefisk

Akvariefisk er gode hobbydyr til dem, som ikke har tid til at opdrage, aktivere og stimulere et kæledyr. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af udstyr og foder til akvariefisk.

Akvariefisk er det lette kæledyr

Mennesker trives generelt godt med at have naturen tæt på sig. Traditionen for at holde fisk i akvarier stammer fra Kina og Japan og blev populært i den vestlige verden i det 19. århundrede. Akvariefisk og guldfisk er gode hobbydyr til dig, som ikke kan overskue daglige gåture, opdragelse eller aktivering.

Derudover er guldfisk og andre fisk oplagte dyr til allergikere og travle mennesker, der de hverken fælder eller kræver timevis af pasning og pleje. Uanset om akvariefiskene er store eller små, skal de ikke kæles med, luftes eller trænes.

Læs også: 12 skridt til en sund havedam.

Valg af akvarium og ekstraudstyr

Akvariefiskens behov er ret minimale. Helt grundlæggende kræver de rent vand og næringsrig mad. En ting du skal overveje lidt nærmere, er den pleje og vedligeholdelse, der følger med akvarier. Det anbefales at rense ruderne for alger ugentligt og skifte 10 – 35% af vandet hver anden uge.

Et akvarium skal derfor være udstyret med filter og, afhængigt af racen på akvariefisken, et varmelegeme. Det er vigtigt at sikre, at der er ilt nok i vandet. Her kan en luftpumpe eller planter være behjælpelig.

Vandplanter har den fordel, at de hjælper med at rense vandet for alger og tjener samtidig til skjule- og ynglested for fiskene. Du skal blot være opmærksom på, at nogle fisketyper spiser vandplanterne, hvilket helts ikke må ske.

Lys er også en del af det mest nødvendige for planternes trivsel – og det lyser selvfølgelig også akvariet op, så du kan nyde synet af dine smukke akvariefisk. Nogle fisk har brug for mere ilt end andre, fordi deres oprindelige habitat er i strømmende vand.

I det hele taget er en omfattende viden, om de fisk du vil holde, meget vigtig. Du skal sætte dig ind i, hvor surt vandet må være, hvor høje niveauer af nitrat fiskene kan tåle, om fiskene er plante-, kød- eller altædende, hvilket foder der er mest optimalt og hvor meget lys fiskene kræver.

Vi anbefaler, at du besøger din nærmeste Plantorama og får en snak med vores faguddannede personale, der kan rådgive dig om alt indenfor akvariefisk. Få inspiration til havedammen.

Guldfisk til havedammen

Du kan sagtens holde havedamsfisk om vinteren. Mange guldfisk og andre fisk kan nemlig sagtens tåle kulden, hvis der er et nogenlunde lunt sted, de kan opholde sig. Det gælder eksempelvis cichlider og store guldfisk. Du skal blot være opmærksom på, at der er nok ilt i vandet, og at bunden er renset for slam og gammelt løv, der suger ilt, når det nedbrydes. Se vores udvalg af fisk til havedammen eller læs om pasning af guldfisk i havedammen

Du kan også vælge at montere en varmepumpe. Vær opmærksom på de forskellige fiskearters behov, og på hvordan din dam er indrettet. Husk at give din dam og dens planter nogle uger til at etablere sig, før du sætter fiskene ud. Er du mere interesseret i havedamsfisk end tropefisk, kan du se vores store udvalg af udstyr og foder til koldtvandsfisk her.