{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Fisk

Dyr

Udstyr og foder til akvariefisk

Akvariefisk er både smukke og underholdende at betragte, og så er de gode dyr til det travle menneske. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør og udstyr til akvarier. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Akvariefisk er det lette kæledyr

Mennesker trives generelt godt med at have naturen tæt på sig. Traditionen for at holde fisk i akvarier stammer fra Kina og Japan og blev populært i den vestlige verden i det 19. århundrede. Akvariefisk og guldfisk er gode hobbydyr til dig, som ikke kan overskue daglige gåture, opdragelse eller aktivering.

Derudover er guldfisk og andre fisk oplagte dyr til allergikere og travle mennesker, der de hverken fælder eller kræver timevis af pasning og pleje. Uanset om akvariefiskene er store eller små, skal de ikke kæles med, luftes eller trænes.

Læs også: 12 skridt til en sund havedam.

Valg af akvarium og ekstraudstyr

Akvariefiskens behov er ret minimale. Helt grundlæggende kræver de rent vand og næringsrig mad. En ting du skal overveje lidt nærmere, er den pleje og vedligeholdelse, der følger med akvarier. Det anbefales at rense ruderne for alger ugentligt og skifte 10 – 35% af vandet hver anden uge.

Et akvarium skal derfor være udstyret med filter og, afhængigt af racen på akvariefisken, et varmelegeme. Det er vigtigt at sikre, at der er ilt nok i vandet. Her kan en luftpumpe eller planter være behjælpelig.

Vandplanter har den fordel, at de hjælper med at rense vandet for alger og tjener samtidig til skjule- og ynglested for fiskene. Du skal blot være opmærksom på, at nogle fisketyper spiser vandplanterne, hvilket helts ikke må ske.

Lys er også en del af det mest nødvendige for planternes trivsel – og det lyser selvfølgelig også akvariet op, så du kan nyde synet af dine smukke akvariefisk. Nogle fisk har brug for mere ilt end andre, fordi deres oprindelige habitat er i strømmende vand.

I det hele taget er en omfattende viden, om de fisk du vil holde, meget vigtig. Du skal sætte dig ind i, hvor surt vandet må være, hvor høje niveauer af nitrat fiskene kan tåle, om fiskene er plante-, kød- eller altædende, hvilket foder der er mest optimalt og hvor meget lys fiskene kræver.

Vi anbefaler, at du besøger din nærmeste Plantorama og får en snak med vores faguddannede personale, der kan rådgive dig om alt indenfor akvariefisk. Få inspiration til havedammen.

Guldfisk til havedammen

Du kan sagtens holde havedamsfisk om vinteren. Mange guldfisk og andre fisk kan nemlig sagtens tåle kulden, hvis der er et nogenlunde lunt sted, de kan opholde sig. Det gælder eksempelvis cichlider og store guldfisk. Du skal blot være opmærksom på, at der er nok ilt i vandet, og at bunden er renset for slam og gammelt løv, der suger ilt, når det nedbrydes. Se vores udvalg af fisk til havedammen eller læs om pasning af guldfisk i havedammen

Du kan også vælge at montere en varmepumpe. Vær opmærksom på de forskellige fiskearters behov, og på hvordan din dam er indrettet. Husk at give din dam og dens planter nogle uger til at etablere sig, før du sætter fiskene ud. Er du mere interesseret i havedamsfisk end tropefisk, kan du se vores store udvalg af udstyr og foder til koldtvandsfisk her.