{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Gnaver og kanin

Dyr

Foder og udstyr til gnavere og kaniner

Gnavere er nuttede, bløde dyr, som af natur er meget forsigtige. Derfor bliver de aldrig de mest tamme kæledyr. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør, udstyr og foder til gnavere. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gnaveres fortænder vokser hele livet

Gnavere er en fællesbetegnelse for en familie af dyr. Fælles for dem er, at deres fortænder vokser hele livet, hvorfor deres behov for at gnave, og dermed slide tænderne ned, er meget højt.

Familien inkluderer blandt andre mus, egern, rotter, lemminger, pindsvin, bævere og harer. Gnaverfamilien udgør omkring 40 % af alle pattedyr, og de er alle byttedyr. De tidligste beviser for dem er 65 millioner år gamle. De avler hurtigt.

Hos Plantorama forhandler vi både levende gnavere samt alt indenfor tilbehør og udstyr til gnavere. Vi anbefaler, at du besøger dit nærmeste center og får en snak med vores faguddannede personale, inden du vælger gnaver. De står klar til at besvare dine spørgsmål og rådgive dig.

Gnavere som kæledyr

Gnavere er skrøbelige dyr, der ikke kan tåle at blive tabt eller taget for hårdt. De skal bruge meget kontakt for at blive tamme, men eksempelvis kaninen kan blive meget tam.

De er byttedyr og er derfor forsigtige af natur, hvorfor høje lyde og lignende kan skræmme dem. De skal holdes i bure, men flere af dem har godt af at komme ud og løbe under opsyn.

Især kaniner som stadig oftest bor i bure, hvis størrelse stammer fra en tid, hvor kaninen blev holdt som slagtedyr, har gavn af det. De kan også trænes til at være renlige og holde sig til deres ”kaninbakke”. Du kan læse alt om kaniner her i vores guide

Gnavere har et stort behov for aktivering, legetøj og mulighed for at lave huler og gange. Man bør prøve at efterligne deres naturlige habitat så meget som muligt.

Byttedyr tager mangfoldiggørelse alvorligt

Gnavere bliver kønsmodne meget tidligt og avler ekstremt hurtigt. Kaniner kan eksempelvis parre sig allerede på dagen for fødslen, og da ægløsningen sker ved parring, er der stort set altid sikker gevinst.

Man bør altid få sin gnaver neutraliseret, hvis den bor sammen med andre, da det kan være meget svært at skelne kønnene. Man kan i modsat fald risikere unger, og kan man ikke sælge dem, kan alternativet blive levende eller dødt foder til slanger, og det er jo sjældent formålet med hjemmeavl.

Valg af gnaver

De forskellige arter gnavere har meget forskellige behov og vaner. Nogle er nataktive (eksempelvis hamstere, rotter og chinchillaer), og andre er dagsaktive (eksempelvis. marsvinet).

Nogle er flokdyr (marsvin, chinchillaer, kaniner, mus), hvor andre kommer op at slås, hvis de føres sammen - også med det modsatte køn (hamstere og dværghamstere). Det vil være en god idé at læse så meget som muligt om det dyr, man overvejer eller tage en snak med en af vores fagfolk.