{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Træer

Magnolie eller magnoliatræ

Magnolia træer giver liv i haven

Magnolia er smukke træer og buske, der giver liv til din have i det allertidligste forår – endda før løvsætning. Magnolien har en lang historie bag sig, men bliver ved med at være populær. En magnolia busk og et magnolia træ pryder smukt i haven og vil bringe dig meget glæde gennem årene.

Magnoliefamilien består af omkring 210 arter, og de tidligste planter af samme familie voksede så tidligt som for 95 millioner år siden. De vokser naturligt i Asien og Amerika. De er beskrevet første gang i 1703, hvor de også blev opkaldt efter den franske botanist Pierre Magnol (1638-1715), som udarbejdede teorier og inddeling af magnolia i klasser. I Kina er magnolien symbol på renhed og oprigtighed.

Udover at pryde smukt med flot vækst, løv og skønne, iøjnefaldende blomster, så kan magnolia træet og magnolia busken også udvikle frugter. Disse er flerfoldsfrugter som består af mange træagtige bælgekapsler. Når disse åbner sig, hænger orangegule eller røde frø i fine, silkeagtige tråde.

Køb udvalget af magnolie til haven.

Magnolie i Danmark

Det kendetegnende for alle i magnoliefamilien er, at de er træagtige vækster. De findes både i løvfældende og stedsegrønne arter, selvom de stedsegrønne ikke klarer sig godt i det kolde, danske klima. Der findes sorter som minder mest om buske end træer, da en magnolia busk har en lavere væksthøjde.

Det forklarer sandsynligvis hvorfor, den løvfældende Magnolia x Soulangeana er den mest almindelige i Danmark. Deres blomster kommer i flere farver, fra det næsten grønlige hvide til intense lilla farver. Andre arter kan endda have gule blomster.

Bladene er spredte, udelte og helrandende; bladknoppen er omgivet af et håret, hætteformet knopskæl.

Magnolia x Soulangeana, blomstrer i det tidligste tidlige forår, endog før den selv sætter blade, og er i denne periode ekstra sårbar overfor frost, som kan skade blomsterne med en sen frysning. Den kan blive op til 6 meter høj. Efter udspring påvirkes de af temperatursvingningerne og kan lukke sig i om aftenen og i koldt vejr. Blomsterne bestøves som regel af blomsterbiller.

Læs hvordan du tiltrækker insekter til haven her.

 

Andre arter af magnolie

Udover Magnolie x Souldangeana, finder der også andre, spændende sorter.

Magnolie x Stellata, også kaldet stjernemagnolie, er en lille, svagvoksende busk med aromatisk duftende bark og silkehårede skud. Busken blomstrer typisk fra marts til april, alt efter vejrforholdene, og får hvide, duftende, stjerneformede blomster. Så snart planten trives og er i god vækst, vil den fremkomme med en stor blomsterrigdom hvert forår. Du har måske allerede set denne skønne magnolie i Danmark før – den findes nemlig ved indgangen til Frederiksberg Have i København.

Magnolia x Tripetala dyrkes for sin smukke vækst med de 30-60cm lange blade, der sidder skærmformet samlet på grenene. Blomsterne udvikles efter løvspring i maj-juni og har en skøn, mathvid farve.

Magnolia Sprengi hører hjemme i Kina og kan under gode vækstforhold trives fint i det danske klima. Arten skal dog vinterdækkes indtil det tidlige forår. Blomsterne på denne magnolie er udvendigt rosa og indvendigt en flot, lysere farve.

 

Udplantning af magnolia træ

Magnolia kan anvendes som magnolia træ og magnolia busk. Magnolia bør dog stå solitært med mulighed for at brede sig ud. Plantes der læplanter i nærheden, er det måske nødvendigt at disse fjernes med tiden, så de ikke ødelægger vækstformen på magnolien.

Magnolia x Soulangeana vokser bedst i sol eller delvist skygge. Der hersker delte meninger om, hvilken jordtype der er den helt rigtige til magnolietræer.

De trives godt i den sure jord (pH-værdi på 4,5-6), men behøver den, ifølge Haveselskabet, ikke. Det vigtige i forhold til jorden er primært, at den ikke er decideret våd. En drænet, porøs, men stadig fugtig jord vil være det bedste til træet. Vokser et magnolia træ i en tør og mager jord, er der nemlig stor chance for, at det vil gro dårligt og have nemmere ved at blive angrebet af svamp.

De trives bedst i læ, og i sol eller kun delvis skygge. De skal have plads til at brede sig, da de kan blive lige så brede, som de er høje. Få gode råd til havens træer i guiden.

Magnolia kan udplantes både om foråret og efteråret. Start med at grave et stort, dybt plantehul og fyld det godt op med vand. Når vandet har trukket igennem, er det tid til at plante træet. Efter udplantning er det vigtigt at vande ofte, da et magnoliatræ ikke tåler udtørring. Finder udplantningen sted om foråret hvor varmen begynder at komme, kan du med fordel vande 30 L om ugen, indtil det er godt etableret i jorden. Udplanter du om efteråret, kan du slippe af sted med at vande mere sparsomt.

Efter udplantning bør du hjælpe træet ved at vande de første to-tre sæsoner fra april til oktober måned.

 

Pasning af magnolia træ

Magnolia træet er nemt at passe, når det er etableret i jorden. Det forsyner sig selv med vand, når rødderne har godt fodfæste. Det er kun i tørre og meget varme perioder, at træet kan have godt af ekstra tilføjelse af vand.

Træet må nemlig helst ikke udtøre, da det vil gå ud over blomsterdannelsen der sker sæsonen før udspring.

For en god og sund vækst kan du give træet surbundsgødning eller organisk gødning, dog behøver det ikke gødning for at trives fint.

Se vores udvalg af jord og gødning her.

Når en magnolie blomstrer, er det et smukt syn for alle og enhver. De skønne, store blomster har en dejlig, aromatisk duft, som du kan have glæde af allerede i det tidlige forår, endda før træet sætter blade. Da magnolia blomstrer tidligt, er den sårbar overfor frost, som kan skade blomsterne.

 

Hvornår beskæres mangolia træ?

Da et magnolia træ er langsomt voksende, behøver det ikke beskæres. Ønsker du alligevel at fjerne et par grene eller give det en studsning, hvornår beskæres magnolia træet så? Vi befaler at beskæring sker i det tidlige efterår. Det er nemlig på denne tid af året, at træer har bedst chance for at indkapsle og overvokse de åbne sår.

Er ønsket at det skal være en magnolia busk, kan du med fordel også beskære til den ønskede, mere busket form.

Ved at beskære i solrigt og tørt vejr har sårene også lettere ved at hele. Lav en grundig vurdering af hvilke grene der skal skæres af, for at beholde den ønsket form.

Magnolia træ har tendens til at udvikle vanris og er følsom overfor svampeangreb – derfor anbefaler vi så vidt som muligt, at der ikke beskæres. Vanris skal fjernes løbende de kommende år.

Magnolie eller magnoliatræ