Krydderurter

Dyrkning af koriander

Dyrkning af koriander - Plantorama

Koriander i haven

Koriander, Coriandrum sativum, er en hurtigt voksende, etårig krydderurt, som stammer fra Asien og Nordafrika. Hele krydderurten er spiselig, men det er primært bladene og frøene, som vi anvender i madlavningen.

Koriander er nok den krydderurt, der deler vandene mest – enten er du vild med den eller også kan du ikke fordrage den. Krydderurtens blade har da også en meget kraftig parfumeret smag og duft, som nogle ikke bryder sig om.

Der er flere måder at dyrke koriander på, men pasningskravene er stort set de samme. Du kan dyrke koriander i en lys vindueskarm, drivhuset, havekrukken og i køkkenhaven – og du kan starte din dyrkning helt fra frø eller gøre det hele lidt nemmere med en fuldvoksen plante.

Dyrkning af koriander - Plantorama

Frisk koriander eller tørret koriander?

Frisk koriander er uundværlig i det asiatiske og mexicanske køkken, hvor det bruges til at give smag til alt fra kylling og fisk til grøntsager og dressinger. De friske blade går særligt godt sammen med hvidløg, ingefær, chili, forårsløg og friske tomater, som også er at finde i asiatisk og mexicansk mad.

Bruger du frisk koriander i varme retter, skal du først tilsætte urten lige inden servering, da varmen gør, at koriander mister smag og aroma. Bladene egner sig ikke til tørring, men du kan fint fryse dem ned til senere brug.

Ønsker du tørret koriander, kan du anvende frøene i stedet. Du kan høste korianderfrøene fra planten og støde dem til et krydderi, som kan bruges i diverse gryderetter og dressinger. Du kan også tilsætte hele frø til marinader. Frøene har en frugtagtig smag, der minder om bergamot, citron og salvie.

 

Dyrkning af koriander indendørs og udendørs

Uanset om du dyrker koriander indendørs eller udendørs, gælder det om at give urten den rette mængde lys og varme. Mange dyrker koriander fra frø, men du kan sagtens købe en fuldvoksen plante til plantning indendørs og udendørs.

Om du vælger at dyrke koriander med frø eller fuldvoksne planter, er der nogle grundlæggende krav, som skal opfyldes. Koriander skal dyrkes et lunt sted i haven, hvor jorden er porøs og veldrænet.

Du kan så frøene direkte i haven, når jorden er varm nok til det. Det sker typisk i midten af maj. Så frøene med en afstand på 3 – 5 cm i rækker. Rækkerne skal have en afstand på 30 cm. Derefter skal du dække frøene med 0,5 cm jord og sørge for at holde jorden fugtig, imens koriander spirer.

Hvis du gerne vil kunne høste koriander gennem hele sommeren, skal du så nye frø hver tredje uge. Efter vækstsæsonen er ovre for koriander, sender den en lang stilk i vejret, som producerer blomster og senere frø. Fjerner du ikke frøene, vil krydderurten så sig selv.

Dyrkning af koriander - Plantorama

Vanding og gødning af koriander

Efter såning af korianderfrø skal du vande jævnligt gennem vækstsæsonen. Urterne kræver omkring 2 – 3 cm vand om ugen for at gro optimalt. Når koriander har etableret et godt rodnet, er det ikke længere nødvendigt at vande ligeså meget. Reglen er at holde jorden fugtig, men ikke våd.

Du kan gøde 1 – 2 gange i løbet af vækstsæsonen, men det er ikke en nødvendighed. For at mindske ukrudt kan du sprede lidt fint barkflis ud, når frøene er begyndt at spire.

 

Høst af korianderfrø og opbevaring

Høst koriander, imens planten stadig er lille. Så snart den skyder i vejret, producerer den nemlig trådformede blade i stedet for de trelappede blade – og de smager ikke lige så godt.

Du kan høste korianderfrø fra august måned. Husk at koriander sår sig selv, så de frø, du ikke får høstet, bliver til nye planter. Det kan derfor være en fordel at høste hele planten på én gang. Herefter nulrer du blot frøene af med fingrene. Du kan opbevare frøene i et krydderiglas eller en lufttæt beholder.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre