{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i februar

11. august 2023
Februarhave

4 gøremål i februarhaven

Find din notesbog frem og nedskriv, hvilke planter der blomstrer og gror. Så ved du hvilke nye planter, du har brug for, og hvilke mål du skal sætte for haven. Hvis det er mildt i vejret, kan de første forårsbebudere kommer til syne; erantis, vintergækker og krokus. Er der derimod meget sne, kan drivhuse, buske, træer og andre stedsegrønne planter tynges og lide skade under vægten, så her kan det være en fordel at rydde dem.

  • Plant træer og buske, der kan tåle nattefrost
  • Beskær træer, buske og vedbend og form hækken
  • Giv havekrukkerne en opfriskning og sæt fuglekasser op
  • Sørg for åndehul til fiskene i havedammen

1 Plantning af træer og buske

Løvfældende buske (fx hortensia og syren), træer (fx eg og løn) samt frugttræer- og buske kan med fordel plantes her om vinteren, før forårsskuddene kommer frem. De kan nemlig godt klare en smule nattefrost. 

Er det ekstra koldt i vejret, kan de løvfældende buske og stauder flyttes til en bedre placering i haven.

 

2 Beskæring af planter

Her i februar kan træer, buske, vedbend og sentblomstrende klematis beskæres. Det gælder generelt for planter, der udspringer tidligt, at de kan beskæres i denne måned.

Er det mildt i vejret, kan du beskære dine roser. Du bør også fjerne dødt ved omkring planterne.

Har du en ung hæk, er det bedst at forme den i februar eller marts måned. Du undgår at forstyrre fuglene i deres redesæson, og din hæk får et pænere udseende.

Du kan tage flere grene indendørs, drive dem og mærke de helt tidlige forårstegn brede sig. Det gælder blandt andet for forsythia og troldnød.

Februarhave
Februarhave

3 Udplantning i krukker og bede

Trænger dine krukker til en opfriskning, kan du plante stedmoderblomster eller hornvioler ud. Bland jorden i krukkerne med ny frisk krukkejord, så jorden ikke er udvandet. Så slipper du for at plante nye flotte blomster i gammel jord.

Har du nogle krukker, der ikke overlevede vinterens kulde, kan du lægge potteskårene ned i den nederste tredjedel af krukken. Du kan også bruge leca – de skaber alle en luftig og drænende krukke, så du undgår sur og våd jord.

Citrustræer og planter som bougainvillea kan pottes om, hvis de er vokset ud af deres krukker.

Sæt gerne fuglekasser op strategiske steder i haven, 3-4 meter over jorden. Hullet i fuglekassen skal vende mod syd, sydøst eller øst, og variere i størrelse, så du får et bredt fugleliv i haven.

Nedfalden frugt kan sagtens blive liggende som foder til fuglene, og du kan sætte et foderbræt op, hvor du kan se fuglene spise.

 

4 Frostsikring af havedammen

Når der er frostgrader, skal du huske at tjekke havedammen efter for åndehuller. Skal du lave hul i isen, er det vigtigt, du gør det forsigtigt. Ligger der sne ovenpå isen, bør du fjerne det, så lyset kan skinne igennem.