Haven i februar
19. december 20244 gøremål i februarhaven
Find din notesbog frem og nedskriv, hvilke planter der blomstrer og gror. Så ved du hvilke nye planter, du har brug for, og hvilke mål du skal sætte for haven. Hvis det er mildt i vejret, kan de første forårsbebudere kommer til syne; erantis, vintergækker og krokus. Er der derimod meget sne, kan drivhuse, buske, træer og andre stedsegrønne planter tynges og lide skade under vægten, så her kan det være en fordel at rydde dem.
- Plant træer og buske, der kan tåle nattefrost
- Beskær træer, buske og vedbend og form hækken
- Giv havekrukkerne en opfriskning og sæt fuglekasser op
- Sørg for åndehul til fiskene i havedammen
(guiden fortsætter nedenfor)
1. Plantning af træer og buske
Løvfældende buske (f.eks hortensia og syren), træer (f.eks. eg og løn) samt frugttræer- og buske kan med fordel plantes her om vinteren, før forårsskuddene kommer frem. De kan nemlig godt klare en smule nattefrost.
Det er dog vigtigt at sikre, at jorden ikke er for hårdt frossen, da det gør det svært for rødderne at etablere sig. Hvis det er nødvendigt, kan du beskytte nyplantede buske og træer med et lag barkflis eller halm omkring rødderne for ekstra isolering.
Er det ekstra koldt i vejret, kan de løvfældende buske og stauder flyttes til en bedre placering i haven. Dette er især relevant, hvis du ønsker at omorganisere haven eller give planterne bedre vækstbetingelser, som f.eks. mere sol eller bedre dræning. Det er vigtigt at grave en stor rodklump op for at minimere skade på rødderne.
Læs også: Udplantning af træer
2. Beskæring af planter
Her i februar kan træer, buske, vedbend og sentblomstrende klematis beskæres. Det gælder generelt for planter, der udspringer tidligt, at de kan beskæres i denne måned.
Det er en ideel tid, fordi mange planter stadig er i vinterdvale, hvilket reducerer stress og risiko for safttab. Desuden er grenstrukturen nemmere at se uden blade, hvilket gør det lettere at beskære præcist og forme planten korrekt.
- Klematis: Sentblomstrende klematis (dem, der blomstrer på årets nye skud) kan beskæres kraftigt ned til ca. 20-30 cm over jorden for at fremme stærk, ny vækst og rig blomstring senere på sæsonen.
- Roser: Er det mildt i vejret, kan du beskære dine roser. Beskæring af roser i februar stimulerer ny vækst og hjælper med at forme planten, så den får et mere æstetisk udseende og blomstrer rigeligt til sommer. Klip skud tilbage til en udadvendt knop, og fjern grene, der er syge eller svage.
Se udvalget af roser.
- Hæk: Har du en ung hæk, er det bedst at forme den i februar eller marts måned. Du undgår at forstyrre fuglene i deres redesæson, som typisk starter i april, og du får en pænere hæk. Formning af unge hække hjælper med at stimulere tæt forgrening og giver et mere ensartet og flot udseende. Husk at klippe i en let konisk form, så hækkens bund også får sollys og forbliver tæt og grøn.
Se udvalget af hækplanter.
- Nyd foråret indenfor: Du kan tage flere grene indendørs, drive dem og mærke de helt tidlige forårstegn brede sig. Grene fra planter som forsythia, troldnød, kirsebær eller mirabel kan klippes og sættes i en vase med lunkent vand. Efter et par dage til en uge vil de springe ud og bringe foråret ind i dit hjem.
(guiden fortsætter nedenfor)
3. Udplantning i krukker og bede
Trænger dine krukker til en opfriskning, kan du plante stedmoderblomster eller hornvioler ud. Bland jorden i krukkerne med ny frisk krukkejord, så jorden ikke er udvandet. Så slipper du for at plante nye flotte blomster i gammel jord.
Har du nogle krukker, der ikke overlevede vinterens kulde, kan du lægge potteskårene ned i den nederste tredjedel af krukken. Du kan også bruge leca – de skaber alle en luftig og drænende krukke, så du undgår sur og våd jord.
Se udvalget af jord og leca.
Citrustræer og planter som bougainvillea kan pottes om, hvis de er vokset ud af deres krukker.
Sæt gerne fuglekasser op strategiske steder i haven, 3-4 meter over jorden. Hullet i fuglekassen skal vende mod syd, sydøst eller øst, og variere i størrelse, så du får et bredt fugleliv i haven.
Se udvalget af alt til vildtfugle.
Nedfalden frugt kan sagtens blive liggende som foder til fuglene, og du kan sætte et foderbræt op, hvor du kan se fuglene spise.
4. Frostsikring af havedammen
Når der er frostgrader, skal du huske at tjekke havedammen efter for åndehuller. Fisk og andre levende organismer i havedammen har brug for ilt for at overleve vinteren. Når isen lægger sig, kan det forhindre udveksling af ilt og ophobning af skadelige gasser som metan og kuldioxid i vandet. Åndehuller sikrer, at ilt tilføres, og at de skadelige gasser kan slippe væk.
Skal du lave hul i isen, er det vigtigt, du gør det forsigtigt. At slå eller hakke hul i isen kan skabe chokbølger i vandet, der kan være skadelige eller endda dødelige for fiskene. En mere skånsom metode er at hælde varmt vand på isen, indtil der dannes et hul. Du kan også bruge en dykpumpe eller en isfri flyder, som kan forhindre isdannelse på udvalgte steder.
Ligger der sne ovenpå isen, bør du fjerne det, så lyset kan skinne igennem. Lys er vigtigt for de alger og planter, der lever i dammen, da de producerer ilt gennem fotosyntese. Uden lys kan iltniveauet falde, hvilket kan gøre det svært for fiskene at overleve vinteren. Brug en blød kost eller en let skovl til forsigtigt at fjerne sneen uden at beskadige isen unødigt.
Læs også: Haven i marts