{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

7 tips til frostsikring af havekrukker

1. januar 2024
Havekrukker vinter

Sådan frostsikrer du havekrukken

Vil du udelukke, at dine havekrukker revner eller smuldrer hen over vinteren, skal du tømme dem for planter og jord. Det kan være et stort arbejde og er ikke realistisk for alle at nå i mål med, særligt hvis du har mange krukker at tømme.

De fleste planter kan dog også godt overvintre i krukkerne. Du skal blot være opmærksom på, at planter i krukker er mere udsatte end planter, der står direkte i jorden. Derfor kan de få brug for lidt beskyttelse.

Planter i krukker står hævet over jorden og er derfor mere udsatte for kulde og træk. Derudover udvider vand sig, når det fryser, og er ofte årsagen til revnede krukker. Du skal derfor sikre, at vandet kan løbe ud af krukken via hullet i bunden og at krukken står i læ for regn og sne.

Tip 1

Fyld 5-10 cm lecakugler, vækstler eller småsten i bunden af krukken, så vandet kan dræne fra.

 

Tip 2

Det er ikke nødvendigt at isolere krukken den første tid af vinteren. I stedet kan du lade krukken stå på jorden eller fliserne, så de får gavn af varmen fra jorden. 

 

Tip 3

Hæv først krukken, når det for alvor bliver koldt. Her kan du fx anvende krukkefødder.

 

Tip 4

Krukken må ikke stå i en underskål.

 

Tip 5

Hvis planten tages op af krukken inden vinter, er det vigtigt, at krukken tømmes for jord og vendes på hovedet. 

 

Tip 6

Undgå at krukken får stød eller slag, når de står ude om vinteren.

 

Tip 7

Placér krukken under et halvtag eller en overdækning, så den står i læ for direkte nedbør.

Havekrukker vinter

Beskyt krukkeplanterne om vinteren

De fleste flerårige planter, fx roser, stauder, småbuske samt små træer, der plantes i krukker, kan godt tåle frost. Den største udfordring med krukkeplanter er reelt mere den træk og de store temperatursvingninger, som de udsættes for. For de stedsegrønne planters vedkommende er der desuden risiko for, at de tørrer ud, hvis de ikke får lidt vand i tørvejrsperioder.

Du kan beskytte planter og krukker med hætteposer, fleece, frostmåtter, acryltæpper, bobleplast, grangrene eller lignende. Ud over at dække planter og krukker kan du med fordel placere mere sarte planter, fx hortensia og middelhavsplanter, i et skur, opvarmet drivhus, på en overdækket terrasse eller under et havebord.

Sommerblomster tåler slet ikke frost, men det er muligt at få mange af dem til at overvintre ved at tage dem indenfor om vinteren og placere dem i et køligt rum, fx i et bryggers, et uopvarmet værelse eller en havestue.