{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sådan laver du en bæredygtig have

27. januar 2024
Staudebed i blomst

Sådan laver du en bæredygtig have

Artiklen er skrevet af Anna Taws Tom-Petersen, der blogger om planter og giver inspirerende forslag til grønne DIYs og opskrifter på Urban Garden Company.

 

En bæredygtig have

Jeg har selv tænkt meget over, hvordan jeg skal gøre min have bæredygtig. Helt overordnet handler det for mig om at dyrke haven i overensstemmelse med målene om at reducere mængden af drivhusgasser, at reducerer klimaforandringerne og at styrke biodiversiteten.

Men hvordan gør man det - rent praktisk – når man står i sin have og tænker ‘hvad gør jeg nu?’

For at hjælpe dig på vej mod en mere bæredygtig og klimasmart have, har jeg derfor samlet en række konkrete råd og ideer under 5 overskrifter, som du forhåbentligt kan blive inspireret af.

Brug ressourcer, der allerede er i haven

  • Styrk jorden
  • Hjælp insekterne
  • Vand klogt
  • Brug organisk gødning og ingen kemiske bekæmpelsesmidler
Staudebed i blomst

Brug ressourcer, der allerede er i haven

Alle haver har ressourcer, som i stedet for at blive transporteret bort som affald, kan blive til vigtige midler til en sundere om mere bæredygtig have. Fx overskydende regnvand, der kan opsamles i en regnvandstønde, for senere at blive brugt til vanding, eller vand til en havedam eller et insektbad.

Haveaffald, der produceres i haven bør genbruges. Noget, fx visne blade og græsklip, kan let anvendes til helt traditionel kompost, der inden for et par år bliver til det mest fantastiske materiale til jordforbedring.

Du kan også lave et kvashegn af større grene og afklip fra hække o.l. Kvashegnet kan bruges i mange år, fordi kvaset langsomt formulder i bunden af hegnet. Dermed falder hegnet hele tiden lidt sammen, og du kan fylde mere oven i. Kvashegn producerer således også kompost, men er også gode levesteder for mange insekter, padder, fugle, pindsvin osv.

Kompostbunke
Kvashegn

Styrk jorden

En sund jord er en vigtig, og helt grundlæggende del af en bæredygtig have. En sund jord er bl.a. kendetegnet ved at have et højt indhold af organisk materiale. Jordforbedringsmateriale i form af kompost gavner jordens biologiske mangfoldighed og bidrager til sundere planter. Det organiske materiale hjælper med til at holde bedre på vand og næringsstoffet, så din have trives bedre.

Kompostforbedret jord lagrer også mere atmosfærisk kulstof, hvilket er med til at reducere dannelsen af drivhusgas, som forårsager klimaforandringer.

Næringsindholdet i jorden kan også hjælpes på vej med bokashi, som du kan lave af dit almindelige husholdningsaffald. Jeg laver selv bokashi, som jeg gøder med i haven. Det virker utrolig godt.

 

Hjælp insekterne

Den bæredygtige have er god for insekterne. Og insekterne er en forudsætning for den bæredygtige have. Insekterne er vigtige fordi de bestøver frugttræerne, planterne i køkkenhaven, blomsterne osv. Men insekterne er også en vigtig fødekilde for mange fugle, pindsvin, frøer, salamandre m.v. Dermed er insekterne helt åbenbart en vigtig del af en sund, naturlig balance og biodiversitet i din have.

Ved at sørge for at haven har blomster som insekterne trives med, eller er helt afhængige af, styrker man således både havens biodiversitet, og udbyttet fra køkkenhaven og frugttræer og bærbuske.

Det er vigtigt med fx kvashegn, som nævnt ovenfor, og forskellige typer beplantning, hvor mange forskellige insekter have deres levesteder og kan trives i haven.

Insekthotel
Bi på gul blomst

Vand klogt

Alle haver behøver vand. Men i den bæredygtige have kommer vandet primært fra den nedbør, der falder på jorden, eller den regn du opsamler til senere brug. Når det er sagt, så er det nok utopisk at forestille sig, at man aldrig kommer til at stå med haveslangen.

Derfor er det utroligt vigtigt, at man tilrettelægger sin have, så der behøves så lidt vanding som muligt. Vand om morgenen eller om aftenen. Aldrig på dagens varmeste periode, hvor en større del af vandingen med det samme fordamper, og dermed ikke kommer planterne til gode. Sørg også for at vande rigeligt, så jorden bliver godt gennemvædet. Så kan planterne bedre optage vandet. Men vand selvfølgelig ikke så meget, eller så hurtigt, at vandet løber af jorden, i stedet for at trænge ned i jorden.

Brug organisk gødning og ingen kemiske bekæmpelsesmidler.

Hvis din have skal være bæredygtig, skal du lade være med at bruge kunstgødning og kemiske bekæmpelsesmidler. Dels er der er meget stort klimaaftryk ved produktionen af disse, dels forrykker de den naturlige balance i din have.

Hvis du vil gøde mere klimavenligt og bæredygtigt, skal du anvende organisk gødning, der fx produceres af hønse- eller komøg. Eller hent et par sække hestemøg, hvis du kan komme til det et sted i nærheden. Organisk gødning har den fordel, udover en mindre klimabelastning i produktionen, at den frigives langsommere i jorden. Dermed kan planterne bedre nå at optage næringen, inden den udvaskes med nedbør og vanding.

Alle haver kan blive angrebet af skadedyr. Haver i god, naturlig balance vil dog have færre og mindre alvorlige angreb fra skadedyr. Hvis du får brug for bekæmpelse af skadedyr så vælg bekæmpelsesmetoder uden skadelig kemi. Eller undersøg om bladlus og andre skadevoldende insekter kan bekæmpes tilstrækkeligt med en mild sæbeblanding eller måske nematoder, der er en ganske lille orm, der angriber de skadelige insekter.

Sommerfugl på blad

9 gode råd til den bæredygtige have

Samlet set bliver de ovenstående råd til en huskeliste med 9 gode råd til den bæredygtige have:

  • Vælg planter og blomster, der trives i din have, og tilpas så plantevalget efterhånden som du forbedrer jorden og tilpasser voksemuligheder.
  • Genbrug alt planteaffald ved at lave en kompost eller kvashegn. Kompost og kvashegn tjener både som læhegn, levesteder og jordforbedring.
  • Saml overskydende regnvand i tønder, og vand så sjældent som muligt. Men vand rigeligt når du vander.
  • Tag udgangspunkt i den jord du har, og anvend hjemmeproduceret kompost og bokashi som jordforbedring.
  • Brug kun organisk gødning.
  • Brug ikke kemiske bekæmpelsesmidler.
  • Dyrk planter og blomster, der øger biodiversiteten. Sørg for, at der er blomster i haven fra forår til efterår for at fodre insekterne.
  • Sørg for tilgængeligt vand til fugle, smådyr og insekter.