Haveplanter

Der findes et væld af haveplanter, som alle skaber liv og stemning i haven. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas planter til haven. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gode råd til havens planter

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 95.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Have

Planter til haven

Der findes haveplanter til prydhaver, køkkenhaver og frugthaver, som alle er med til at skabe liv og stemning i haven. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af planter til haven.

Planter til haven

En smuk have giver ro. Hvad enten du vælger at anlægge en minimalistisk, østlig have eller et kontrolleret vildnis giver haven tid til fordybelse.

Herudover suger planter også væske til sig, hvilket kan hjælpe huse med kældre i tilfælde af en meget våd jord – eksempelvis ved store regnskyl.

Nogle træer, eksempelvis birk, suger rigtig godt, hvilket er grunden til, at de klarer sig specielt godt i våde områder.

Hos Plantorama finder du et kæmpe udvalg indenfor alle slags planter til haven samt sommerblomster, blomsterløg, og frugttræer.

Besøg dit nærmeste havecenter, se udvalget og få gode råd af vores faguddannede personale.

Planter og menneskets helbred

Flere undersøgelser påviser, at planter giver ro og hjælper mennesker til at afstresse. Herudover forebygger planter eksempelvis influenza og forkølelse.

Vores ernæringsbehov er også meget afhængig af planter og deres frugter. Hvis mennesker indtager for lidt frugt og grønt, kan det være direkte medvirkende til højere risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Det gavner altså både det fysiske og psykiske miljø at have planter omkring sig.

Mennesket i naturen

Mennesket lever i tæt symbiose med naturen og har altid gjort det. Vi blev skabt af den, og vi overlever på grund af den.

Planter er et vidt begreb og spænder over både de højeste træer, til de mest mikroskopiske vækster.

Buske, blomster, frugttræer og bærplanter, slyngroser og kødædende blomster er alle af plantefamilien – og de fås alle i Plantorama.

Fotosyntese på jorden og i hjemmet

Planters fotosyntese trækker energi fra lys, der indeholder Uv-stråling, og omdanner det til kemisk energi. Den kemiske energi bliver brugt til at holde plantens vækst og reproduktion kørende. Som sideeffekt omdannes CO2 til Oxygen.

Det sidste må siges at være en af de vigtigste funktioner på jorden – uden den vil alt liv, der har brug for ilt, forsvinde.

Udover over at trække CO2 fra luften, trækker planter også andre partikler fra luften, som kan være skadelige for mennesker. Derfor er stueplanter gode at have indendørs.

I de velisolerede huse, vi bor i nu til dags, holder vi ikke kun varmen inde, men også en masse skadelige kemikalier, som vi burde lufte ud.

Haveplanter skaber liv og stemning

Haveplanter dækker over alle de forskellige planter, vi har i vores haver. Det gælder eksempelvis buske, træer, bunddækkeplanter, frugt- og grøntsagsplanter, blomster og urter.

Nogle haver designes fra bunden, og her kan haveplanterne vælges frit. De fleste haver bliver dog udformet efter allerede eksisterende planter i haven.

I Plantorama har vi et bredt udvalg af planter til din have – så uanset om du anlægger en helt ny have eller blot mangler planter til havens bede og krukker, har vi haveplanter til dig.

Hvilke haveplanter skal du vælge?

Der er ingen grænser for, hvad du kan plante i haven, men du bør overveje, hvilke forhold din have tilbyder haveplanterne. Er jorden eksempelvis meget leret, er vindforholdene rolige og kommer der sollys nok ned i haven?

Er du i tvivl, skal du vælge haveplanter efter din mavefornemmelse. Gå efter planter som du nyder synet og duften af, og tænk på hvilken type have, du ønsker.

Køkkenhaven giver dejlige grøntsager, frugthaven giver smagfulde bær og frugter og prydhaven er smuk at kigge på og dufte til. Uanset hvilken have der passer dig, har vi haveplanterne til dig i Plantorama. Alle haveplanter er omfattet af GroBedre, som sikrer dig sunde og stærke panter.

Sådan plejer du dine haveplanter

Alle planter skal passes og plejes – nogen mere end andre. Samtlige planter er afhængige af en skiftende mængde sol, fugtighed, næring og pH-værdi i jorden. Det varierer altså meget, hvilke forhold planterne trives under.

Nogle haveplanter skal bindes op, andre skal gro i fred. Nogle tåler ikke det danske klima og skal vinteropbevares, andre kan sagtens overleve kulden. Det vigtigste er at sætte planterne i et miljø, som svarer til der, hvor de vokser naturligt. Jo tættere du kan komme på de forhold, des bedre trives planterne.

Dette bør du overveje omkring din have

Det er først og fremmest en god idé at overveje, hvad havens formål skal være – skal den være en prydhave eller nyttehave? Dernæst skal du overveje, hvilke planter der passer ind i din type have.

Er jorden sur, leret eller sandet? Mangler der et træ, der skaber skygge, eller måske to træer, så der kan hænge en hængekøje? Hvilken stil passer til haven, og hvor meget tid gider du bruge på vedligeholdelse?

Der er mange ting at sætte sig ind i, når du planlægger ændringer i haven. Uanset dine overvejelser står vi klar til at vejlede dig i alt til haven. Du finder også tips og tricks i guiden.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her