{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Nektarintræ

At dyrke egne nektarintræer i Danmark kan være en frydefuld og givende hobby, der ikke kun beriger haven med skønhed, men også tilbyder en smag af sommerens sødme. Se udvalget af nektarintræer nedenfor og bliv klogere på sorterne og anvendelse nederst på siden.

Nektarintræ

Nektarin, 'Prunus persica var. nucipersica', er et flot og produktivt træ, der bringer både æstetik og lækre frugter til haven. Træet kan nå en højde på 4-6 meter og har en bred, afrundet krone med slanke, grønne grene. Bladene er aflange, lansetformede og fintandede langs kanten. De skifter farve til varm gul i efteråret. I foråret, typisk april, prydes nektarintræet med lyserøde, fembladede blomster som dækker grenene i en overdådig blomstring, der tiltrækker bier og andre bestøvere.

Nektarintræet er en variant af fersken. Forskellen på de to træer ses på frugternes udseende og konsistens. Nektariner har glat skind og blødt kød, mens ferskner har et tyndt, blødt dunlag og fast kød. Ellers ligner de hinanden.

Begge træer er selvbestøvende, hvilket betyder, at du ikke behøver forskellige sorter i nærheden af hinanden for at kunne høste frugter. Dog kan det være en fordel at have forskellige sorter, da det kan forbedre frugtsætningen og give dig en længere høstsæson med flere smagsvariationer.

Frugterne er 5 - 8 cm store og runde til ovale i formen. Skallen er gul-rød, og frugtkødet er gul-orange og har en dejlig, sød smag. Fersken- og nektarintræer ligner også hinanden på andre punkter.
Se også udvalget af ferskentræer her

Nektarinsorter

Nektarin ’Nectared’ danner saftige nektariner med en mild smag. Frugterne er store, og udbyttet er meget stabilt. Frugterne er høstmodne fra august eller september. Sorten har en moderat vækst og er kendetegnet ved at være meget sund.

Nektarin 'Fantasia' er en af de mest kendte og udbredte sorter i Danmark. Den er kendt for sine store, runde frugter med en glat, rød-gul skræl. Frugtkødet er gult, saftigt og har en sød og aromatisk smag med en let syrlighed, der giver en dejlig balance.

Nektarin 'Alice Cole' danner store, saftige nektariner med en dejlig sød og let syrlig smag. Frugterne har en glat, rødlig skræl med gyldne undertoner og er meget velsmagende. Sorten er kendt for sin stabile og rigelige frugtsætning. 'Alice Cole' har en moderat vækst og er robust og sundt, hvilket gør det til et ideelt valg for danske haver. Frugterne er høstmodne i sensommeren, typisk fra juli til september.

Nektarin 'Nucipersica' producerer mellemstore, aromatiske nektariner med en delikat balance mellem sødme og syrlighed. Frugterne har en glat, rød skræl og gult frugtkød, der er både fast og saftigt. Sorten er kendt for sin pålidelige høst og sundhed. 'Nucipersica' har en moderat vækst og er modstandsdygtigt over for almindelige sygdomme, hvilket gør det til et populært valg blandt nektarindyrkere. Frugterne er normalt høstmodne fra august til september.

Uanset hvilken nektarinsort du vælger hos Plantorama, er det beskyttet af vores GroGaranti, hvilket betyder, at du kan få dit nektarintræ ombyttet til et nyt eller forlange pengene retur, skulle det ikke trives i din have. Vores GroGaranti er således din sikkerhed for vækst. Garantien gælder ikke ved frost- eller udtørringsskader, samt hvis træet er plantet i en havekrukke.
Se udvalget af havekrukker her

Hvad du kan bruge nektariner til

Nektariner er alsidige frugter, der kan nydes på mange forskellige måder. De er perfekte til at spise friske, direkte fra træet, hvor deres saftige og søde smag virkelig kommer til sin ret. Du kan også bruge nektariner i en række lækre desserter, som for eksempel nektarin 'Clafoutis', tærter eller frugtsalater. Derudover er de fantastiske, når de grilles, hvilket fremhæver deres naturlige sødme og tilføjer en let karamelliseret smag. Grillede nektariner kan serveres som en del af en sommerlig salat eller som tilbehør til grillet kød.

Læs også: Opskrift på bagte blommer med timian og fetaost

I forhold til madlavning kan nektariner også bruges i både søde og salte retter. De er skønne i marmelader og kompotter, og de kan også konserveres til senere brug. I bagning kan nektariner tilføje en frisk og saftig komponent til kager og muffins.
Se udvalget af marmelader her

Sundhedsmæssigt er nektariner ikke kun lækre, men også meget næringsrige. De er rige på vitaminer som A- og E-vitamin, samt mineraler som kalium. Disse næringsstoffer bidrager til en sund kost og kan hjælpe med at opretholde en god sundhed. Nektariner er lavt kalorieindhold og højt fiberindhold, hvilket gør dem til en sund snack, der kan nydes med god samvittighed.

Opbevaring af nektariner

For at forlænge nydelsen af dine nektariner er det vigtigt at overveje de bedste opbevaringsmetoder. Friske nektariner kan opbevares på køl, hvor de kan holde sig i op til 14 dage. Hvis du ønsker at fryse nektariner, skal du halvere dem og fjerne stenen først. De kan derefter fryses og bruges i smoothies, bagværk eller som en kølig snack på et senere tidspunkt.

Læs også: Opskrift på æblemost

Placering af nektarintræ

Nektarintræer kræver en solrig og varm placering for optimal frugtmodning. En sydvendt mur kan være ideel, da den akkumulerer varme, som afgives til træet om natten.

1. Vælg et beskyttet sted i haven, hvor træet kan få mindst 6 timer direkte sollys om dagen.
2. Overvej at espaliere nektarintræet op ad en mur for at udnytte varmen fra muren og for at optimere pladsen i din have.
3. Plant ikke nektarintræet for tæt på andre store træer eller bygninger, som kan skygge for sollyset og konkurrere om næringsstoffer.
4. Undgå lavtliggende områder, hvor kold luft kan samle sig og øge risikoen for frostskader på blomster og frugter.
5. Hvis du bor i et område med meget vind, kan en vindbrydende hæk eller et hegn være nødvendigt for at beskytte træet.
Se udvalget af hækplanter her

Det er også muligt at dyrke nektarintræer i store havekrukker, hvis du har begrænset plads eller ønsker at kunne flytte træet til beskyttede områder om vinteren. Husk dog, at potteplanter kræver mere omhyggelig vanding og gødning samt beskyttelse mod frost.

Udplantning af nektarintræ

Sørg for at jorden er veldrænet og rig på organisk materiale. Er jorden tung og leret, kan du forbedre den ved at blande kompost eller sand i plantehullet.

Det bedste tidspunkt at plante nektarintræer på er forår eller efterår, hvor vejret er mildere, og træerne kan etablere sig inden de ekstreme temperaturer i sommer- og vintermånederne.

For at sikre en succesfuld udplantning af dit nektarintræ, kan du følge denne trin-for-trin guide:

1. Vælg en solrig placering og grav et plantehul, der er dobbelt så bredt som træets rodnet og lige så dybt som rodklumpen.
2. Bland den udgravede jord med kompost eller andet organisk materiale for at forbedre jordstrukturen og næringsindholdet.
3. Placer nektarintræet i hullet, så rodklumpens top er i niveau med jordoverfladen. Fyld hullet op med den forbedrede jord og træd den let til omkring træet.
4. Giv træet en god start ved at vande det grundigt efter plantning. Dette hjælper med at etablere kontakt mellem rødderne og den omgivende jord.
5. Hvis træet er højt eller plantes i et udsat område, kan det være nødvendigt at støtte det med en pæl, indtil det er godt rodfæstet.
Se udvalget af haveredskaber her, heriblandt også opbindingspæle

Pasning af nektarintræ

For at sikre at dit nektarintræ udvikler sig sundt og giver en rig høst af saftige nektariner, er det vigtigt at være opmærksom på flere aspekter af pasningen.

1. Sørg for regelmæssig og tilstrækkelig vanding, især i tørre perioder. Nektarintræer har brug for vand for at udvikle saftige frugter, men det er vigtigt at undgå vandlogning, da dette kan føre til rådne rødder.
2. Anvend organisk-mineralsk gødning inden blomstringen hvert forår, for at give træet de nødvendige næringsstoffer til vækst og frugtsætning. Et lag kompost om efteråret kan hjælpe med at tilføre næringsstoffer og forbedre jordstrukturen.
Se udvalget af jord og gødning her
3. Beskær nektarintræet efter høst, men vær forsigtig med ikke at beskære for meget. Fjern kun døde eller syge grene for at fremme sund vækst og luftcirkulation i træets krone, hvilket også mindsker risikoen for sygdom.
4. Hold øje med tegn på sygdomme og skadedyrsangreb. Ved tidlig opdagelse kan mange problemer håndteres effektivt, før de forårsager alvorlig skade på træet eller frugterne.

Beskæring af nektarintræ

Korrekt beskæring af et nektarintræ er essentielt for at fremme sund vækst og forbedre frugtproduktionen. Det bedste tidspunkt at beskære nektarintræer på er om vinteren, når træet er i hvileperiode. Dette minimerer risikoen for sygdomsangreb og stress på træet. Start med at fjerne alle syge, døde eller beskadigede grene. Dette hjælper med at forebygge spredning af sygdomme og skadedyr.

Beskær for at opretholde træets struktur og form. Dettes gøres ved at fjerne grene, der krydser hinanden eller vokser indad mod træets centrum. Skab åbenhed i trækronen for at tillade lys og luft at cirkulere, hvilket forbedrer frugtsætningen og reducerer risikoen for sygdomme.

Overbeskæring kan skade træet og reducere frugtsætningen, så fjern kun det nødvendige og hold op til en tredjedel som tommelfingerregel.

Det er vigtigt at anvende skarpt og rent beskæringsværktøj for at sikre rene snit og reducere risikoen for infektioner. Efter beskæring er det en god idé at påføre et sårhelende middel på de større snitflader for at fremme helingen og beskytte mod sygdomme.

Læs også: Beskæring af frugttræer

Overvintring

I meget kolde vintre kan det være nødvendigt at beskytte træet. Dette kan gøres ved at dække rodzonen med et tykt lag muld eller halm og ved at pakke træet ind i fiberdug eller særlige vintermåtter. Ellers kan nektarintræet sagtens overleve og trives i det danske klima.